#12

Spletni pogovor v živo:

Učinki karantena krize, nevidni očem in odločevalcem

Ponedeljek, 11. maj 2020, ob 12.00
Porast nasilja nad ženskami in otroki, še večje breme usklajevanja službenih obveznosti, gospodinjskih opravil in skrbstvenih obveznosti, sedaj pa še šolanje otrok. Vse to so bremena, ki so se v času krize povečala. Veliko večino teh bremen pa nosijo ženske. Kakšni so skriti učinki korona krize? Kdo je najbolj na udaru? Kako trenutno stanje doživljajo zaposleni v trgovini? Kako dolgoročne bodo te posledice in kaj je naloga države, da jih zmanjša?
V pogovoru, ki ga vodi Martina Vuk, s Katjo Zabukovec Kerin iz Društva za nenasilno komunikacijo, dr. Majdo Hrženjak iz Mirovnega inštituta, ekspertko za enakost spolov in članico predsedstva SD Sonjo Lokar in Ladijem Rožičem iz Sindikata delavcev trgovine.
Soundcloud

#11

Spletni pogovor v živo:

Afera zaščitna oprema:

In kaj zdaj?

Ponedeljek, 4. maj 2020, ob 12.00
O stranpoteh nabave zaščitne opreme, ki je zatresla Slovenijo. Kaj se je dogajalo? Ali bi do zaščitne opreme lahko prišli tudi kako drugače? Zakaj ljudje protestirajo in kaj bo naredila opozicija? Kakšne posledice bo vse skupaj imelo za politiko in družbo?
V pogovoru, ki ga vodi dr. Jernej Štromajer, s podjetnikom Sandijem Češkom, aktivistko Tjašo Prošek, poslancem SD dr. Francem Trčkom in svetovalcem poslanske skupine SD Gorazdom Prahom.
Soundcloud

#10

Spletni pogovor v živo:

Šola v času epidemije

Četrtek, 30. april 2020, ob 8.30
Kakšno je trenutno stanje glede učenja na daljavo. Kdaj se bodo šole ponovno odprle? Ali so načrti pripravljeni? Kako so šole o tem obveščene?
Martina Vuk v pogovoru z nekdanjim ministrom za izobraževanje dr. Jernejem Pikalom, glavnim tajnikom Sindikata vzgoje in izobraževanja Branimirjem Štrukljem, predsednico Društva ravnateljev srednjih šol Nives Počkar in učiteljico Matejo Ašič.
Soundcloud

#9

Spletni pogovor v živo:

Mediji v epidemiji

Sreda, 29. april 2020, ob 12.00
O izzivih medijske krajine v Sloveniji in Evropski uniji v luči krize: odnosi do novinarjev ter medijskih hiš, pritiski vlad na medije, vloga neodvisnega in svobodnega novinarstva, porast lažnih novic, sovražni govor…
V pogovoru Tanje Fajon z Olafom Steenfadtom iz organizacije Novinarji brez meja, Radko Betchevo iz EBU, novinarjem Ervinom Hladnikom Milharčičem in članico kabineta podpredsednice Evropske komisije Marie Freyman.
Soundcloud

#8

Spletni pogovor v živo:

Upor živi

Ponedeljek, 27. april 2020, ob 13.00
So vrednote Osvobodilne fronte in upora še vedno aktualne v današnjem svetu in za nove generacije? Z mladimi o tem, za kaj in proti čemu potekajo upori v sedanjosti ter prihodnosti.
V pogovoru, ki ga vodi dr. Jernej Štromajer, z generalnim sekretarjem ZZB NOB Aljažem Verhovnikom, predsednikom Mladega foruma SD Lukom Gorškom, članico upravnega odbora evropske dijaške organizacije OBESSU Lucijo Karnelutti in članico predsedstva SD Nevo Grašič.
Soundcloud

#7

Spletni pogovor v živo:

Kultura v epidemiji

Ponedeljek, 20. april 2020, ob 12.30
Zaustavitev javnega življenja je v veliki meri pustilo tudi posledice na kulturne ustvarjalce. Kako se področje kulture sooča z epidemijo? Kako se država odziva na položaj samozaposlenih v kulturi ter kakšne so prakse v tujini? Kako je potrebno popraviti ”protikorona paket” na področju kulture in kulturnikov?
V pogovoru, ki ga vodi dr. Jernej Štromajer, z Nino Rotner, s samozaposleno pevko jazza, dramsko igralko in scenaristko, ki živi in dela v Berlinu, s Tadejem Meserkom, strokovnim vodjo Društva Asociacija, z Dejanom Prešičkom, nekdanjim ministrom za kulturo, in pisateljem Lenartom Zajcem.
Soundcloud

#6

Spletni pogovor v živo:

Kako se z epidemijo soočajo v Italiji, Nemčiji in na Danskem?

Sreda, 15. april 2020, ob 16.00
Globalna pandemija je morda največji skupni izziv po koncu druge svetovne vojne. Pristopi držav, kako premagati virus in preprečiti depresijo ter ublažiti recesijo, pa so zelo različni. V šesti Opoziciji zato z uglednimi mednarodnimi gosti govorimo o tem, kako se z epidemijo soočajo v nekaterih članicah Evropske unije ter o vlogi EU pri reševanju krize.
V pogovoru, ki ga vodi evropska poslanka SD/S&D Tanja Fajon, sodelujejo Martin Schulz, nekdanji predsednik Evropskega parlamenta, zdaj nemški zvezni poslanec SPD v Bundestagu, Christel Schaldemose, danska poslanka S&D v Evropskem parlamentu in Brando Benifei, italijanski poslanec S&D v Evropskem parlamentu.
Soundcloud

#5

Spletni pogovor v živo:

Kako se z epidemijo soočajo občine?

Torek, 14. april 2020, ob 12.00
Z ukinitvijo javnega življenja smo se morali reorganizirati kot skupnosti, pri tem pa imajo ključno vlogo predvsem občine. Kako so občine reorganizirale svoje aktivnosti in delovanje? Kateri so ključni izzivi s katerimi se občine soočajo na terenu? Kako jim pri tem pomaga država in kaj občine pričakujejo od nje?
Dr. Jernej Štromajer se je pogovarjal z županjo Ptuja Nuško Gajšek, županom Murske Sobote dr. Aleksandrom Jevškom, županom Ajdovščine Tadejem Beočaninom in podžupanom Velenja Petrom Dermolom.
Soundcloud

#4

Spletni pogovor v živo o novih predlogih za reševanje socialnih in ekonomskih posledic krize.
Četrtek, 9. april 2020
Pogovor v četrti Opoziciji je tokrat tekel iz prve roke o trenutnem stanju v domovih za starejše in o pismu Skupnosti socialnih zavodov. So DSOji prepuščeni samim sebi? Ali se stanje v Metliki umirja? Kako je z izvajanjem pomoči na domu? Ali so “ure za starejše v trgovinah” prava rešitev? Znamo delovati kot skupnost? Osamljenost kot stranski učinek korona krize. In še mnogo drugega aktualnega.
V pogovoru, ki ga je vodila Martina Vuk so sodelovali Zoran Hoblaj, direktor Doma starejših Rakičan in predstavnik Skupnosti socialnih zavodov Slovenije, Liljana Batič, direktorica Zavoda za oskrbo na domu Ljubljana, Darko Zevnik, župan občine Metlika in Franc Hočevar, predsednik Foruma starejših SD
Soundcloud

#3

Spletni pogovor v živo:

Javno zdravje v času epidemije

Ponedeljek, 6. april 2020, ob 13.00
Ocena stanja epidemije v Sloveniji. Kje smo v primerjavi z drugimi državami, kaj bi morali biti naši naslednji koraki? Kako se z epidemijo sooča slovenski zdravstveni sistem?
Gosti:
prof. dr. Ivan Eržen
prof. dr. Brigita Skela Savič
dr. Franc Trček
Andrej Lazar, dr.med.
Soundcloud

#2

Spletni pogovor v živo o socialdemokratskih alternativah vladnemu paketu za reševanje ekonomskih in socialnih posledic epidemije.
Ponedeljek, 30. marec 2020
Katere vladne predloge je vredno podpreti? Kaj socialdemokratskega manjka?
V pogovoru, ki ga bo vodil dr. Jernej Štromajer, sodelujejo direktor podjetja Duol in član vladne strokovne posvetovalne skupine Dušan Olaj, novinar in komentator Matej Klarič, poslanka Socialnih demokratov Meira Hot, član Predsedstva Socialnih demokratov Jan Škoberne in profesor na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani prof. dr. Aljoša Valentinčič.
Soundcloud

#1

Spletni pogovor v živo o novih predlogih za reševanje socialnih in ekonomskih posledic krize.
Ponedeljek, 23. marec 2020
Epidemija prinaša velikanske posledice na ljudi, na delo, na posel, na življenje. Stopiti moramo narazen, a držati skupaj. Ohraniti moramo odnose med nami, ker nam vsem dajejo kruh in smisel. Kako se odzvati, kako se prilagoditi? Komu in kako pomagati takoj? Kako zagotoviti, da se obranimo, okrepimo in odbijemo?
V pogovoru, ki ga vodi dr. Jernej Štromajer, sodelujejo dr. Jože P. Damijan (Ekonomska fakulteta Univerze v Ljubljani), dr. Emilija Stojmenova Duh (4PDIH), Goran Forbici (CNVOS) in Gorazd Prah (Poslanska skupina SD).
Soundcloud