Vrniti je potrebno zaupanje v vladavino prava

Na rednem zasedanju Evropskega parlamenta je Andrej Plenković, predsednik hrvaške vlade, danes predstavil prioritete predsedovanja Hrvaške Svetu Evropske unije.

V razpravi poslank in poslancev je stališče slovenske delegacije v skupini Naprednega zavezništva socialistov in demokratov predstavila Tanja Fajon, ki je poudarila, da je potrebno vrniti zaupanje v vladavino prava in spoštovanje danih zavez. Zavzela se je za zagotovitev varnih zunanjih meja, delujoč Schengenski sistem ter odločen boj proti utaji davkov, korupciji in sovražnemu govoru, ki hromijo EU in preprečujejo napredek in učinkovito koriščenje potenciala, ki ga unija ima.

Prav tako je ponovila znano podporo SD k širitvi EU na države Zahodnega Balkana in izrazila pričakovanje, da bodo prvi pozitivni vidiki vidni že v mesecu marcu. “Tudi najini državi, Hrvaška in Slovenija morata preprosto narediti veliko več,” je še sporočila predsedniku Plenkoviču ter s tem izkazala jasno pričakovanje, da bosta državi uresničili arbitražno razsodbo in postavili zgled za reševanje odprtih vprašanj med državami nekdanje Jugoslavije kakor tudi širše.

Zmoremo, če se tako odločimo.

Tanja Fajon, evropska poslanka S&D in podpredsednica SD