Podcast Naprej

03: Zelena je nova rdeča: SD, zelene politike in TEŠ6!?

V tretji epizodi podcasta Naprej smo odprli drugo večje vsebinsko polje pred 12. Kongresom Socialnih demokratov, od katerega nas loči le še manj kot en mesec.

Na predkongresnih dogodkih, ki intenzivno potekajo v vseh regionalnih središčih po Sloveniji, je predsednik SD mag. Dejan Židan predstavil tri programske pakete, s katerimi želimo nagovoriti ključne izzive pred Slovenijo v prihodnjih desetletjih.

Ti izzivi so povezana podnebna, okoljska, ekonomska, socialna, pa tudi politična in varnostna tveganja. Zato predlagamo tri pakete: zeleni, razvojni in socialni.

Kot smo v prejšnjem podcastu govorili o socialnem paketu je tokrat na vrsto prišel zelo aktualen zeleni paket. O njem smo govorili z mag. Tanjo Bolte, vodjo strokovnega sveta SD za okolje in generalno direktorico Direktorata za okolje na Ministrstvu za okolje in prostor, Janom Škobernetom, članom predsedstva SD, nekdanjim predsednikom Mladega foruma, poslancem in državnim sekretarjem, in Matevžem Frangežem, vodjo strateškega komuniciranja stranke in prav tako nekdanjim poslancem ter državnim sekretarjem.

V pogovoru smo se na globalni in evropski ravni dotaknili zaslišanja vodilnega kandidata evropskih socialnih demokratov na majskih EU volitvah nizozemeca Fransa Timmermansa za kandidata za izvršnega podpredsednika Evropske komisije odgovornega za evropski zeleni dogovor, na državni načela onesnaževalec plača ter na lokalni, kako lahko občine in posamezniki prispevamo k reševanju klimatske krize. V podcastu pa smo govorili tudi o razvpiti gradnji TEŠ6, kot velikem črnem madežu Socialnih demokratov, ki ga mnogi pripisujejo stranki, zlasti kadar govori o zelenih temah. Kdo je odgovoren, kakšna je celotna slika in kaj sedaj z njim? Vabljeni k poslušanju.