Andreja Katič na konferenci OECD v Parizu:

Vsako posilstvo je zločin

V Parizu pod okriljem Organizacije za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) poteka konferenca o prenehanju nasilja nad ženskami, ki se je v imenu Vlade Republike Slovenije udeležuje ministrica za pravosodje in podpredsednica SD Andreja Katič, ki je tudi ena izmed glavnih govornic srečanja.

Ministrica Katič je pred odhodom v Pariz sporočila, da neglede na padec vlade, boj proti nasilju v družini in pomoč žrtvam kaznivih dejanj, ostaja nesporna prioriteta dela njene ekipe.

Sila in grožnja ne smeta več biti nujni pogoj za obstoj kaznivega dejanja, temveč lahko postaneta le kvalifikatorni okoliščini. Žrtve se ne bi smele počutiti ponižane in stigmatizirane ko se soočajo z nasiljem ter ne bi smele oklevati pri tem, da poiščejo pomoč.

V Sloveniji smo pripravljeni na spremembo definicije posilstva. Zadnji čas je, da namesto modela prisile uveljavimo model soglasja, ki terja partnerjevo jasno soglasje k spolnemu aktu in kot kaznivo opredeljuje vsako spolno ravnanje brez nedvoumnega soglasja obeh partnerjev.

Andreja Katič, pravosodna ministrica in podpredsednica SD

Socialni demokrati so ob tem opozorili na nesprejemljivost vsakršnega nasilja v družini, ter posebej izpostavili pomen boja proti prikritim oblikam nasilja. “Naša skrb mora biti namenjena najšibkejšim. Potrebujemo aktivno družinsko politiko in ničelno stopnjo tolerance nasilja, diskriminacije ali ekonomske odvisnosti znotraj partnerskega odnosa,” je še dodala Andreja Katič.