#novice

Franc Trček: Kdaj se bo prenehalo z realnostjo popolnoma skreganimi ukrepi šolanja na daljavo?

V času šolanja na daljavo je strani pričevanj staršev in poročanja medijev slišati o raznovrstnih ukrepih, ki se jih učitelji poslužujejo pri podajanju snovi učencem in učenkam po spletu. Med temi so tudi ukrepi, ki so v javnosti sprožili mnogo burnih odzivov. Zadnje dni je tako razburila vest, da naj bi v eni izmed osnovnih šol učiteljica celo zahtevala, da si učenec med ustnim preverjanjem znanja čez oči poveže masko, namenjeno preprečevanju širjenja okužb.
23. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

SD z alternativnimi rešitvami za boljšo pomoč zdravstvu, gospodarstvu in kulturi

SD z amandmaji za izboljšanje razmer v zdravstvu, za nagrajevanje zaposlenih v bolnišnicah in socialnovarstvenih zavodih, za bone in vrednotnice za kulturno potrošnjo ter sklad za pomoč zaposlenim in samozaposlenim v kulturi, pa tudi za operativnost likvidnostne sheme in avansiranje pomoči malim in srednjim podjetjem.
20. novembra 2020/by mf

Tudi Socialni demokrati v zbiranje podpisov za referendum ob nabavi orožja

Potem ko je danes vladajoča koalicija sprejela zakon o 780-milijonskih investicijah v orožje in vojaško opremo, je aktivnosti za razpis referenduma napovedala tudi predsednica SD Tanja Fajon.
20. novembra 2020/by Tadej Ekart

Samo Bevk: Kdaj bodo stekli postopki in črpanje predvidenih sredstev za izvajanje zakona o t.i. kulturnem evru?

Poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk je na ministra za kulturo dr. Vaska Simonitija naslovil pisno poslansko v zvezi z izvajanjem zakona o t.i. kulturnem evru. Bevka predvsem zanima, ali so javni razpisi in javni pozivi že pripravljeni ter kateri projekti za obnovo kulturnih spomenikov in investicij v javno kulturno infrastrukturo so oziroma bodo vključeni v ta načrt.
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

PKP6 poln kukavičjih jajc, ki grobo posegajo v zaradi epidemije že tako načete temelje socialne države in izobraževanja, represija nad ljudmi pa za vlado še naprej ostaja alfa in omega v boju proti epidemiji

Opozicijske stranke SD, Levice, LMŠ in SAB so danes predstavile zahteve za sklic treh odborov; za izobraževanje, znanost in šport, za delo, družino, socialne zadeve in invalide ter za pravosodje, kot so povedale "s skupnim imenovalcem kukavičjih jajc v šestem protikoronskem paketu oz . t.i. PKP6."
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Spletni pogovor #Opozicija: Kritični do premikov v Sloveniji glede vladavine prava

Slovenija je iz tabora glavnih zagovornic vladavine prava prestopila med tiste, ki delujejo proti njej, so ocenili dr. Milan Brglez, Andreja Katič in dr. Jernej Pikalo na spletnem pogovoru #Opozicija o vladavini prava kot temelju EU.
19. novembra 2020/by Miha Damiš

Matjaž Nemec: Pri sabotaži Slovenije s strani predsednika vlade ne gre več za vlado Janše, gre za Slovenijo, za njene državljanke in državljane!

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica in SAB so v zakonodajni postopek vložile skupno zahtevo za sklic nujne seje Odbora za zunanjo politiko in Odbora za zadeve Evropske unije glede ravnanj predsednika Vlade RS Janeza Janše.
19. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Tanja Fajon: Premier na kocko postavlja varnost, zdravje in delovna mesta

Premier Janez Janša s pismom evropskim voditeljem o vladavini prava postavlja na kocko varnost državljanov, njihovo zdravje, delovna mesta, prihodnost, razvoj in varno okolje, je prepričana predsednica SD Tanja Fajon. Slovenija bi morala po njenem prepričanju podpreti mehanizem pogojevanja koriščenja evropskih sredstev s spoštovanjem vladavine prava.
18. novembra 2020/by mf

Dejan Židan: Zakaj delavci tako težko uveljavljajo priznavanje poklicne bolezni v primeru invalidnosti, čeprav vplačujejo obvezni prispevek tudi za te primere?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje ter ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil poslansko vprašanje v zvezi s problematiko priznavanja poklicnih bolezni.
18. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Rekordno velik proračun in zadolževanje, rekordno malo transparentnosti!

Tokratni proračuni so rekordni tako po višini kot po zadolževanju, pri tem pa poslanska skupina SD razume, da gre za krizne okoliščine epidemije. Han je izpostavil nizko preglednost načrtovane visoke porabe, nejasnost prioritet, negotovost financiranja in na neodgovorjeno vprašanje odplačevanja dolga v prihodnosti.
17. novembra 2020/by mf

Izzivi epidemije so tudi dobava zdravil, zmanjševanje brezposelnosti, duševno zdravje ljudi in spodbujanje prostovoljnega dela

Poslanki in poslanec Socialnih demokratov so prvi dan seje Državnega zbora ministrom in ministricam zastavili poslanska vprašanja glede aktualnih vsebin, povezanih s pričujočo epidemijo in njenimi posledicami.
16. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Predvajanje oddaj na TV Slovenija, do katerih se taista televizija ograjuje, kaže na morebitne grobe posege v avtonomnost in neodvisnost javne radiotelevizije

Poslanec Socialnih demokratov mag. Marko Koprivc je na direktorico TV Slovenija Natalijo Gorščak naslovil javno pismo v zvezi z morebitnim političnim posegom v delo RTV Slovenija in zakonitostjo dela javnega zavoda.
13. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Mag. Dejan Židan

Dejan Židan: Zagotoviti moramo pošteno in socialno pravično nagrado za invalide, ki so vključeni v storitve zaposlitvene rehabilitacije

Poglavitni cilj sprememb zakona je po besedah predlagateljev: “zagotoviti pošteno in socialno pravično nagrado za invalide, ki so vključeni v storitve zaposlitvene rehabilitacije”.
12. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
SD: Zahtevamo umik določbe predloga PKP6, ki izenačuje poklicno in splošno maturo

Zahtevamo umik določbe predloga PKP6, ki izenačuje poklicno in splošno maturo

Podpredsednik Socialnih demokratov dr. Jernej Pikalo in poslanca Socialnih demokratov Samo Bevk ter mag. Marko Koprivc so na ministrico za izobraževanje naslovili javni poziv za umik določbe PKP6, ki izenačuje splošno in poklicno maturo v delu možnosti vpisa na univerzitetni študij.
11. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Mag. Dejan Židan in Matjaž Nemec

Matjaž Nemec in Dejan Židan za sprejem akcijskega načrta, ki naj Slovenijo do konca leta 2030 očisti azbesta

Poslanca Socialnih demokratov mag. Dejan Židan in Matjaž Nemec sta na ministra za okolje in prostor, mag. Andreja Vizjaka, naslovila pisno poslansko vprašanje v zvezi s problematiko glede azbesta.
11. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Meira Hot: Glede na dokazane pozitivne učinke vitamina D v boju zoper covid-19, je treba starejšim in ranljivi populaciji zagotoviti brezplačno oskrbo z vitaminom D

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot je na ministra za zdravje Tomaža Gantarja naslovila poslansko pobudo za brezplačno oskrbo ranljivih skupin z vitaminom D.
11. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Tanja Fajon in voditelji opozicije

Tanja Fajon: Potrebno bo raziskati, kaj se je res dogajalo ob četrtkovih protestih

"Sinočnje dogajanje je kaplja čez rob. Mene žalosti in skrbi, da smo bili priča nasilnim prizorom v prestolnici Ljubljani, nasilju, ki so ga doživeli tako policisti kot novinarji. Najprej moramo raziskati ozadje tega huliganstva, predvsem pa nemira. Odgovorna za večmesečne napetosti je predvsem vlada pod taktirko predsednika vlade Janeza Janše," je v današnji izjavi za medije poudarila Tanja Fajon.
6. novembra 2020/by mf

Samo Bevk: Prihodke študentskega in dijaškega dela je treba izločiti iz prihodkov družin, ki se upoštevajo pri uveljavitvi pravic iz javnih sredstev

Poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk je na ministra za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti naslovil poslansko vprašanje glede upoštevanja študentskega in dijaškega dela med družinske prejemke, kar vpliva na pridobivanje pravic iz javnih sredstev, med drugim tudi državne štipendije.
4. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Matjaž Rakovec

Kranjski župan Matjaž Rakovec za STA: Stvari se premikajo počasi, a imamo pravo smer

Kranjski župan iz vrst SD Matjaž Rakovec na polovici svojega prvega županskega mandata ocenjuje, da je na dobri poti k realizaciji predvolilnih obljub. Že v začetku je povedal, da bosta za to potrebna dva mandata. To se je potrdilo tudi med županovanjem, saj postopki tečejo počasneje, kot je pričakoval.
3. novembra 2020/by Miha Damiš
Opozicija: Ameriške volitve

Opozicija: Zmaga Bidna bi pomenila pozitiven premik za demokracijo, dialog in multilateralizem

Socialni demokrati glede na današnjo spletno razpravo o ameriških predsedniških volitvah pričakujejo poraz sedanjega predsednika Donalda Trumpa. Zmaga demokrata Joa Bidna bi pomenila pozitiven premik za demokracijo, dialog in multilateralizem, Trumpova zmaga pa bi na drugi strani dala nov zagon populistom, je menil Matjaž Nemec. Poglejte si celotno debato.
2. novembra 2020/by mf
Matjaž Namec

Vlada naj bolnišnicam nemudoma zagotovi nujno potrebna sredstva za nabavo medicinske opreme, za katero se sedaj zbirajo tudi donatorska sredstva

Poslanec Socialnih demokratov Matjaž Nemec je danes na vlado naslovil poslansko pobudo, naj se ta nemudoma odzove na pozive slovenskih bolnišnic, ki za nabavo nujno potrebne medicinske opreme sedaj zbirajo tudi donatorska sredstva.
2. novembra 2020/by Barbara Kotlušek

Tik pred iztekom roka Ustavnega sodišča, ministrstvo še vedno ni predstavilo sprememb volilne zakonodaje

Ustavno sodišče je pred dvema letoma odločilo, da volilne enote in volilni okraji, kot jih določa Zakon o določitvi volilnih enot za volitve poslancev v Državni zbor, ne izpolnjujejo kriterijev Zakona o volitvah v Državni zbor. Zato je zakonodajalcu določilo dvoletni rok za odpravo ugotovljene protiustavnosti, ki se uradno izteče 21. decembra letos.
2. novembra 2020/by Barbara Kotlušek
Peter Dermol

Velenjski župan Dermol za STA: Pripravljeni moramo biti tudi na prestrukturiranje regije

Peter Dermol je bil na čelo Mestne občine Velenje izvoljen prejšnji mesec na nadomestnih volitvah po smrti dolgoletnega župana Bojana Kontiča. V pogovoru za STA je med ključnimi nalogami navedel zagotavljanje visoke kakovosti bivanja in skrbi za vse starostne skupine, pripravljeni pa morajo biti tudi na prestrukturiranje te rudarske regije.
2. novembra 2020/by Miha Damiš
Intervju s Tanjo Fajon

Tanja Fajon za Dnevnik: Želja, da nam uspe s konstruktivno nezaupnico proti premierju Janši, je zelo živa

Tanjo Fajon, ki je kot prva ženska prevzela vodenje SD, čakajo težki izzivi. Kriza identitete, v kateri se je znašla socialna demokracija, terja prilagoditev tradicionalne politike novemu načinu življenja in novim pričakovanjem ljudi.
31. oktobra 2020/by Miha Damiš
Več...