V tretje gre rado:
SD vztraja, da je potrebno solidarno porazdeliti bremena nove zdravstvene dajatve, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje

Prihodnji teden bo Državni zbor glasoval o noveli Zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju, ki ukinja dopolnilno zdravstveno zavarovanje in uvaja novo obvezno zdravstveno dajatev. Socialni demokrati so danes ponovno, tudi v tretji obravnavi, vložili progresivno in solidarnostno lestvico, po kateri bo višina zdravstvene dajatve odvisna od prihodkov posameznika: tisti z višjimi dohodki naj prispevajo več, z nižjimi pa manj. Socialni demokrati pričakujejo, da bodo partnerji izpolnili koalicijsko pogodbo in ukinili dopolnilno zdravstveno dajatev na način, da bo nova dajatev pravično porazdelila bremena v družbi in hkrati poskrbela za zadostna sredstva za naš zdravstveni sistem.

»Socialni demokrati smo pred ključno, tretjo obravnavo predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ponovno vložili amandma solidarnostne progresivne lestvice, ki bo nadomestila dopolnilno zdravstveno zavarovanje na način, da bodo tisti z višjimi dohodki prispevali več, z nižjimi pa manj«, v izjavi za javnost poudari poslanka Socialnih demokratov Bojana Muršič.

Muršičeva je opozorila, da koalicijo k sprejemu takšne rešitve zavezuje koalicijski sporazum, ki določa, da se dopolnilno zdravstveno zavarovanje nadomesti po načelu solidarnosti in progresivnosti. Ob tem razočarano ugotavlja, da pred odločanjem o predlogu zakona še vedno ni konkretnih izračunov o višini sredstev, potrebnih za vzdržnost zdravstvene blagajne. »Socialni demokrati ne pristajamo na zmanjševanje obsega storitev, zato je treba zagotoviti dovolj sredstev, da bomo obseg košarice pravic, ki jo imamo danes, zagotavljali tudi v prihodnje«, izpostavi poslanka, po mnenju katere se glede tega poraja vse več nejasnosti namesto odgovorov.

»Socialni demokrati smo pred ključno, tretjo obravnavo predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju ponovno vložili amandma solidarnostne progresivne lestvice, ki bo nadomestila dopolnilno zdravstveno zavarovanje na način, da bodo tisti z višjimi dohodki prispevali več, z nižjimi pa manj«

Mag. Bojana Muršič, poslanka Socialnih demokratov

»Apeliramo, da koalicijske partnerice podprejo naš predlog solidarnostne in progresivne lestvice. Ne samo, da uresničimo koalicijsko zavezo, temveč da našim ljudem omogočimo urejen status zdravstvenega zavarovanja«, je odločna, ko po ocenah več kot 120.000 državljank in državljanov Republike Sloveniji dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja nima urejenega.

»Mnogo upokojencev, pa zaposlenih in samostojnih podjetnikov mi izpoveduje tragične zgodbe, kako si ne morejo privoščiti tega zavarovanja, kar je nedopustno«, je jasna Bojana Muršič, ki sedaj predlagane rešitve prispevka v višini 32 evrov ne sprejema kot pomembno drugačne od aktualne premije dopolnilnega zavarovanja. »Od kod bodo vsi, ki že dandanes ne zmorejo plačevati 35 ali več evrov, vzeli 32 evrov?«, se sprašuje. SD podpira ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, a hkrati ne vidi razloga, da bi z določitvijo višine zdravstvene dajatve po solidarnostnem načelu odlašali.

Socialni demokrati so sicer že tekom zakonodajnega postopka predloga zakona na odboru za zdravstvo in plenarni seji Državnega zbora vložili dopolnilo za uvedbo progresivne lestvice zdravstvenega prispevka namesto dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, ki po njihovem predstavlja največjo anomalijo zdravstvenega sistema. V dosedanjih obravnavah je bilo dopolnilo zavrnjeno. V SD pa ocenjujejo, da razmisleki o novi potrebni višini zdravstvene dajatve (namesto predvidene višine 29 evrov bi namreč po zadnjih predlogih obvezna dajatev znašala 32 evrov) samo pritrjujejo nujnosti, da Državni zbor solidarnostno progresivno lestvico sprejme takoj, ne pa ob prihodnjih popravkih sistema.

»S solidarnostno dajatvijo, kot jo predlagamo, bo tako več kot 1.400.000 zavezancev od skupno 1.540.000 plačevalo manj«, poudarja v imenu Socialnih demokratov Bojana Muršič. SD pričakuje, da se bodo v naslednjih dneh nadaljevala koalicijska usklajevanja, da se za dobrobit ljudi podpre pravična rešitev, po kateri bomo k vzdržnosti slovenskega zdravstva prispevali po svojih močeh.