“Vsi mi imamo svoj glas. In z njim moramo povedati, kaj je prav.”

Ženski forum Osrednje Slovenije je danes, na predvečer 70. obletnice sprejema Splošne deklaracije o človekovih pravicah, s pogovorom s Tanjo Fajon zaokrožil 16 dni akcij proti nasilju nad ženskami. Nataša Bombač, predsednica osrednjeslovenskega Ženskega foruma, je uvodoma poudarila, da je vsako nasilje neopravičljivo, vsako kršenje človekovih pravic nesprejemljivo: “Človekove pravice je potrebno skrbno varovati, nanje vedno opozarjati in jih stalno nadgrajevati. Številni dogodki v svetu in v Sloveniji kažejo, da so človekove mnogokrat kršene. Temu se moramo vedno upreti in narediti vse, kar je v naši moči, da to preprečimo.”

Pogovor s Tanjo Fajon je vodil Luka Pečar Pahor. Tanja Fajon, evropska poslanka in podpredsednica Socialnih demokratov, je opozorila, da so človekove pravice pridobljene z rojstvom, da so nedeljive, ampak ne tudi samoumevne.

“Ves čas jih je potrebno nadgrajevati, da kot družba ne pozabimo in da ne dopustimo spuščanja ravni spoštovanja in varovanja človekovih pravic,” je dejala Tanja Fajon. Pri tem je dejala, da imamo v svetu, pa tudi v Evropi, pogosto različne poglede na deklarirane pravice, še več pa je razlik pri njihovem uresničevanju. “Pomembno se je spomniti, da je socialna demokracija skupaj z drugimi naprednimi silami razvijala človekove pravice, od političnih, ekonomskih, socialnih in državljanskih, pa tudi pravic žensk in otrok,” pravi Tanja Fajon.

“Realnost je danes še vedno zelo kruta. Podatki o prisotnem nasilju nad ženskami v Sloveniji so zastrašujoči,” poudarja Tanja Fajon, ki tudi dostojanstvo, integriteto, nedotakljivost vsakega in vsake izmed nas postavlja v nedeljiv okvir človekovih pravic.

“Vsi mi imamo svoj glas. In z njim moramo povedati, kaj je prav,” je bila odločna Tanja Fajon v odgovoru na vprašanje, kako se upreti teptanju človekovih pravic, denimo pravic žensk, migrantov, državljanov ali delavcev.

Današnji dogodek je zadnja, 16. akcija ob 16 dnevih akcij proti nasilju nad ženskami, ki jih je Ženski forum SD organiziral od 25. novembra naprej. Ženski forum je tako po različnih krajih po Sloveniji organiziral okrogle mize in pogovorne večere, pa tudi digitalno akcijo osveščanja z jasnim sporočilom “Stop nasilju!” Pri tem pred obravnavo novele kazenskega zakonika prepričujejo v podporo modela “Da je da”, ki pomeni nov pristop v prepoznavanju spolnega nasilja. Mija Javornik, generalna sekretarka Ženskega foruma in podpredsednica PES Women, je poudarila, da je spolno nasilje vsako spolno ravnanje, kjer ni izrecnega soglasja obeh (vseh) partnerjev: “Soglasje pomeni postaviti osebno mejo, iskanje soglasja pa pomeni spoštovanje. Na nič manj danes ne smemo pristati.”

V 16 akcijah je Ženski forum opozarjal, da je nasilje nad ženskami še vedno ena od najbolj razširjenih in skritih oblik kršitev človekovih pravic, saj je več kot ena tretjina žensk na svetu doživela fizično in/ali spolno nasilje, 750 milijonov žensk se je poročilo pred svojim 18. letom,  da so ženske po vsem svetu 27-krat pogosteje izpostavljene spletnemu nadlegovanju, da 38% umorov žensk po svetu povzroži intimni partner in da je 200 milijonov žensk je bilo izpostavljeno genitalnemu pohabljanju. Tudi v Sloveniji je statistika neizprosna: vsaka druga ženska (56,1 %) po 15. letu starosti je doživela eno od oblik nasilja (fizično, spolno, ekonomsko, psihično), ženske pa v Sloveniji najpogosteje doživljajo psihično nasilje (49,3 %), potem fizično (23,0 %), premoženjsko (14,1 %), omejevanje gibanja (13,9 %) in spolno nasilje (6,5 %).