Brexit ne pomeni zbogom, ampak nasvidenje

Evropski parlament je danes potrdil ločitveni sporazum med Evropsko unijo in Združenim kraljestvom. Socialni demokrati so ob tem izrazili obžalovanje, da je tok odločitev privedel do trenutka, ko nas do polnega izstopa Združenega kraljestva iz EU loči le še nekaj dni.

Povezanost otoka in stare celine, kulturna, ekonomska, čustvena, identitetna in gospodarska, namreč bistveno presega majhnost dnevnopolitičnih kalkulacij, zaradi katerih je do boleče ločitve prišlo. Socialni demokrati spoštujejo in razumejo odločitev državljank in državljanov Združenega kraljestva, vendar ob tem poudarjajo, da so tudi te odločitve v veliki meri posledica negativnih sprememb v politični kulturi in kulturi vodenja in upravljanja držav. Danes se namreč marsikomu zdi, da so uporaba lažnih novic, manipulacij, sovražnega govora in ustrahovanja volilk in volilcev povsem legitimno sredstvo za doseganje svojih političnih ciljev.

V SD državljankam in državljanom Združenega kraljestva želijo vse dobro na njihovi novi poti ter sporočajo, da morajo vrata EU ostati odprta za morebitno odločitev Združenega kraljestva, da se ponovno pridruži Uniji, ki je omogočila najdaljše obdobje miru in blaginje v zgodovini stare celine.

Pred glasovanjem v Evropskem parlamentu je podpredsednica SD Tanja Fajon sporočila, da je “današnji dan posledica neodgovornega populizma in to lekcijo bomo plačali vsi. V našem interesu je čim boljše in tesno sodelovanje z Združenim kraljestvom. Zato danes naših evroparlamentarcev laburistov nismo pospremili z »zbogom«, temveč z »nasvidenje«!

Socialni demokrati so še poudarili, da končni razplet Brexita ponovno kaže na dejstvo, da je pomembno, da se napredno usmerjeni državljanke in državljani udeležujejo volitev in aktivno sodelujejo v odločevalskih procesih, kar je edini način, da dosežemo drugačen tok dogodkov od tega, ki namesto sodelovanja gradijo zidove in meje.