Židan: Glasovanje o ukinitvi dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja bo pokazalo obrise nove koalicije

»Socialni demokrati bomo glasovali za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja brez pogojev,« je bil uvodoma jasen predsednik SD mag. Dejan Židan v komentarju ob današnji, sklepni obravnavi predloga zakona o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju. Prav tako je izrazil pričakovanje podpori dopolnilu SD s solidarnostno lestvico, »da že v tem koraku vzpostavimo tisto, kar smo v stranki pa tudi preko koalicijske pogodbe obljubili ljudem,« je povedal.

Po njegovih besedah  je na današnje glasovanje vredno biti pozoren, ker bo to nakazalo obrise nove politične sredine oziroma morebitne nove koalicije. »Nekateri bomo glasovali za širjenje javnega polja v zdravstvu, drugi pa drugače,« je pomenljivo pripomnil, ko je glasovanje o zakonu predvideno po seznanitvi državnega zbora o odstopu predsednika vlade.

Na vprašanje glede predčasnih volitev ali nove koalicije je Židan ponovno izpostavil, da je vlada padla za to, ker so pričeli odstopati ministri največje koalicijske stranke, drugačne razloge pa bi bilo po njegovih besedah napak iskati. »To mora biti poduk tudi za v prihodnje,« je bil jasen, glede možnosti predčasnih volitev pa je povedal, da ima po tem, ko je predsednik vlade odstopil, škarje in platno v rokah prvak največje opozicijske stranke.

Prav tako je v izjavi izpostavil, da se Socialni demokrati vidijo v levi ali levo-sredinski vladi. »V kolikor bi imeli možnost ponuditi mandatarstvo oziroma bi bil sam mandatar, bi s svojimi partnerji ravnal s spoštovanjem in jih imel za tovariše,« je dejal, ob morebitni opozicijski vlogi Socialnih demokratov pa poudaril, da bi bili Socialni demokrati konstruktivna opozicija, ki ne bi nagajala, temveč svoje predloge utemeljevala z argumenti.

Zaradi nastalih političnih razmer se je mag. Dejan Židan kot predsednik Državnega zbora srečal s predsednikom republike ter pojasnil, da sta se oba strinjala, da bodo morebitne predčasne volitve legalne in legitimne, v torek pa se bodo pričeli tudi pogovori poslanskih skupin s predsednikom republike. Židan se je predsedniku republike zahvalil za izpeljan proces usklajevanja sprememb volilne zakonodaje, ki se mora po njegovem mnenju nadaljevati, da se izvrši odločba Ustavnega sodišča.