Na spominski smučarski slovesnosti Cerkno ’45 jasno sporočilo, da za izdajstvo in kolaboracijo ni opravičila

Predsednik Državnega zbora in Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na tradicionalnem smučarskem tekmovanju Partizanske smučine Cerkno ’45 poudaril, da sta izdaja lastnega naroda in kolaboracija zavržni dejanji, za kar ni opravičila, in da so Slovenijo osvobodili partizani v širokem zavezništvu antifašističnih sil, ki so postavili temelje današnje napredne Evrope.”

Na pragu svobode, v začetku leta 1945, so borci 9. korpusa v zatišju pred zadnjimi bitkami v boju proti okupatorju, v Cerknem organizirali smučarsko tekmovanje. To je bila ideja Rudija Finžgarja, ki se je s Tonetom Ažmanom, Jankom Štefetom in drugimi lotil organizacije, vsi pa so bili navdušeni smučarji ter celo smučarski reprezentanti. Sredi osvobajajoče, a še vedno okupirane Evrope so v Cerknem organizirali zimsko partizansko olimpijado. Od leta 1975 dalje v Cerknem organizirajo smučarske igre v spomin na ta edinstveni športni dogodek slovenskih partizanov. Čeprav so bili med takratnimi tekmovalci tudi mnogi borci, so z leti spomin na to prevzele mlajše generacije, veterani vojne za Slovenijo, člani Policijskega društva Sever, člani društev slovenskih častnikov, vojaški gorniki in pripadniki Slovenske vojske, pa tudi drugi ljubitelji smučanja in otroci.

Na današnji prireditvi je kot slavnostni govornik spregovoril mag. Dejan Židan, predsednik Državnega zbora in Socialnih demokratov. ob pozdravu in čestitkam tekmovalcem je podaril, da s tem “kot dediči vrednot protinacističnega in protifašističnega boja ohranjamo spomin na tradicijo narodnoosvobodilnega boja. Iskrena hvala vsem, ki vsa ta leta negujete, in na mlajše generacije prenašate to temeljno izročilo.”

Židan je poudaril pomen te in drugih tovrstnih prireditev tudi v današnjem času, saj takšna športna tekmovanja in kulturne prireditve omogočajo, da se zgodba miru in človečnosti prenaša v sedanjost in v prihodnost: “Da so se v zgodovinski spomin našega naroda poleg brezkompromisnega boja za svobodo in obstoj naroda vklesale vrednote brezmejne solidarnosti, humanosti in tovarištva. Tudi zaradi tega neverjetnega nasprotja med pacifizmom športa in grozoto vojne se zgodnjih partizanskih smučarskih tekem spominjamo s posebnim ponosom. S ponosom, ki ga danes delimo ob športnih uspehih slovenskih športnic in športnikov. Želim verjeti, da je njihova srčnost, neustrašnost, predanost, nekaj kar se po žilah Slovenk in Slovencev prenaša iz generacije v generacijo, nas povezuje in združuje kot narod.”

V govoru je Židan spomnil na letošnjo 75. obletnico zmage in osvoboditve. Poudaril je, da je “močan del te zmage tudi slovensko narodnoosvobodilno gibanje, na temeljih katerega je nastala sodobna slovenska država. Naša domovina, ki si celotnih zadnjih trideset let prizadeva za pomiritev in celjenje bolečih in globokih ran. Naša domovina, ki si prizadeva, da si dediči žrtev, preživeli in potomci v drugačnih družbenih razmerah ustvarjamo boljše in človeka vredno življenje.”

Pri tem je opozoril, da se sodobne oblike nacizma in fašizma ponovno prebujajo in krepijo. “Zato moramo danes nujno izpostaviti vse, kar nacizem in fašizem sta: netenje strahu pred drugačnostjo, spodkopavanje temeljev države, zagovarjanje izbranega naroda, smešenje demokracije in človekovih pravic, spreminjanje preteklosti in pisanje alternativne zgodovine.”

Pri tem se je odzval tudi na nedavno sodbo Vrhovnega sodišča o domobranskem poveljniku Leonu Rupniku: “Mi ne bomo nikoli pristali na to, da bodo tisti, ki so sodelovanje z okupatorjem postavili pred narodno preživetje, oproščeni in rehabilitirani. Izdaja lastnega naroda in kolaboracija sta zavržni dejanji. Zanju ni opravičila. Nesporno dejstvo je, da so Slovenijo osvobodili partizani v širokem zavezništvu antifašističnih sil, ki so postavili temelje današnje napredne Evrope.”

Židan je čestital tekmovalkam, pa tudi Občini Cerkno in organizacijskemu odboru, da z organizacijo dogodka ohranjajo spomin na partizanske smučine in s tem pomen, ki ga je slovensko partizanstvo imelo za narodni preporod na vseh področjih življenja.