Tristo kosmatih!

Iskane vsebine nismo našli. Morda ste pri vnosu naredili napako, morda pa je bila vsebina spremenjena ali umaknjena.

#vsebina

Stroka in partnerji za pogovor o uvajanju 32-urnega delovnega tedna

Socialni demokrati nadaljujemo z javno razpravo o programu Nov začetek. Na tokratnem strokovnem panelu o “krajšem delovniku, daljšem počitku in višjih plačah” je predsednica SD Tanja Fajon govorila s stroko in sindikatih o prihodnosti dela, zviševanju plač, zmanjšanju prekarnosti in skrajševanju delovnega časa.
26. novembra 2021/by mf

SD: Minister Dikaučič in vlada nadaljujeta s sramotenjem Slovenije v EU in nas še naprej potiskata ob bok državam, ki jim je pravo EU zadnja skrb!

Poslanka in podpredsednica Socialnih demokratov mag. Meira Hot in dr. Dominika Švarc Pipan sta se danes odzvali na včerajšnji manever ministra za pravosodje. Ta predlaga spremembe zakona o državnem tožilstvu, po tem, ko je Evropsko tožilstvo za mandat petih let na mesti evropskih delegiranih tožilcev imenovalo dva slovenska kandidata.
25. novembra 2021/by Eva Zorko

Naš predlog sprejet: Nadomestilo tudi samozaposlenim v karanteni

Samozaposleni, kmetje in podjetniki, ki jim bo odrejena karantena, bodo odslej prejeli denarno nadomestilo za čas, ko zaradi izolacije ne morejo opravljati svojega dela. Prejeli bodo 250 evrov za vsako odrejeno karanteno, a ne več kot 750 evrov v enem mesecu. Sprejeta novela, ki smo jo skupaj vložili skupaj Socialni demokrati, LMŠ, Levica, SAB in nepovezani poslanci, s tem izenačuje položaj zaposlenih in samozaposlenih ter ljudem v karanteni zagotavlja nujno potrebno pomoč. Državni zbor jo je sinoči izglasoval s 86 glasovi za.
25. novembra 2021/by mf

To ni kritika Slovenije, to je kritika vlade Janeza Janše

Tanja Fajon je danes v Evropskem parlamentu razpravljala pri obravnavi temeljnih pravic in vladavine prava v Sloveniji. Poudarila je, da vnovična razprava o Sloveniji v Evropskem parlamentu potrjuje, da je v državi nekaj resno narobe: "To obžalujem. Ne želim, da te razprave izzvenijo kot kritika Slovenije, njenih ljudi. To, kar je povod teh razprav, je kritika slovenske vlade pod vodstvom Janeza Janše." Pri tem se je kritično odzvala na današnji vladni poizkus, da s sprejetjem novega zakona omogoči odpoklic danes imenovanih evropskih delegiranih tožilcev iz Slovenije.
24. novembra 2021/by mf

Recimo stop nasilju nad ženskami

Ženski forum SD skupaj z nevladnimi organizacijami opozarja na ničelno toleranco do nasilja nad ženskami in nasilja na podlagi spola. Civilno družbo pozivajo k neomajnem boju, odločevalce k sistemski podpori.
24. novembra 2021/by Miha Damiš

Bojana Muršič: Nedopustno je, da vladni zakon o dolgotrajni oskrbi večji del financiranja prelaga na pleča uporabnikov

Opozicijske stranke SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP so skupaj s predsednico društva Srebrna nit Biserko Marolt Meden predstavile poglavitne pomisleke k predlogu Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki ga želi vlada koalicija, kot so v opoziciji te dni že opozorili, 'po sili' spraviti čez zakonodajno proceduro.
24. novembra 2021/by Miha Damiš

Dejan Židan: Kaj bo ministrstvo naredilo, da ne bo prihajalo do zastojev zdravstvene oskrbe za necovidne programe?

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje naslovil poslansko vprašanje glede zastoja pri izvajanju zdravstvenih storitev.
24. novembra 2021/by Eva Zorko

Tanja Fajon: BiH v najhujši politični krizi po letu 1995

Evropska poslanka Tanja Fajon (S&D/SD) je v razpravi o razmerah v Bosni in Hercegovini na zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu opozorila, da »v Bosni in Hercegovini vre.«
24. novembra 2021/by Tadej Ekart

Soniboj Knežak: Sredstva za prepotreben dvig plač zaposlenim v zdravstvenem in socialnem varstvu naj krije proračun, ne višje položnice za oskrbovance

Poslanske skupine SD, Levica, LMŠ in SAB so v parlamentarno proceduro vložile zahtevo za sklic izredne seje Državnega zbora glede vse bolj izpostavljene bojazni o dvigu oskrbnin za starostnike v domovih za starejše na račun dogovora za dvig plač za zaposlene v zdravstvenem in socialnem varstvu.
23. novembra 2021/by Miha Damiš

Predlog zakona o dolgotrajni oskrbi je škodljiv, saj daje ljudem prazne obljube

Socialni demokrati in predstavniki civilne družbe so na novinarski konferenci opozorili, da je predlog Zakona o dolgotrajni oskrbi, ki je v parlamentarni proceduri, škodljiv in nepravičen. Ljudem ponuja prazne obljube in ne rešuje težav številnih, ki potrebujejo dolgotrajno oskrbo.
23. novembra 2021/by Tadej Ekart

Minister, ki ne bi smel biti minister

Državni zbor obravnava interpelacijo zoper ministra za pravosodje Marjana Dikaučiča. Ministru med drugim v SD očitajo odgovornost pri objavi ponovnega javnega poziva za imenovanje evropskih delegiranih tožilcev in sodelovanje pri sprejemanju zakonskih predlogov, s katerimi Vlada RS posega v človekove pravice.
22. novembra 2021/by Miha Damiš

Dejan Prešiček: Kultura nima cene, lahko pa odločilno prispeva k dvigu kakovosti življenja vseh nas

Na digitalnih kanalih SD je potekal strokovni posvet na temo vpliva nevladnih organizacij in samozaposlenih v kulturi na standard kvalitete življenja v Sloveniji.
22. novembra 2021/by Miha Damiš

SD: Ministrica, odstopite! Ne naredite otrokom in celotnemu šolskemu sektorju še več škode, kot ste jo že naredili do danes.

Državni zbor obravnava že drugo interpelacijo zoper ministrico Simono Kustec. Predlagatelji interpelacije, SD, LMŠ, Levica, SAB in NeP ministrici med drugim očitajo opustitev dolžnega ravnanja in neodgovorno zanemarjanje priprav na šolsko leto 2021/2022, ignorantski odnos do strokovne in zainteresirane javnosti ter nesposobnost usklajevanja epidemioloških ukrepov v sistemu vzgoje in izobraževanja.
19. novembra 2021/by Miha Damiš

SD na KPK s prošnjo za preverbo koruptivnih dejanj vlade in ministrice Kustečeve pri razpisu za koncesije visokošolskim zavodom

Marko Koprivc je v imenu SD na Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK) danes naslovil zaprosilo za obravnavo suma koruptivnega ravnanja Vlade RS in ministrice za izobraževanje, znanost in šport dr. Simone Kustec zaradi sprejetega razpisa za podelitev koncesij za izvajanje visokošolskih študijskih programov prve in druge stopnje.
19. novembra 2021/by Eva Zorko
Dejan Židan

Dejan Židan: Nedosegljivost dostopa do osebnega zdravnika ni sprejemljiva

Poslanec Socialnih demokratov mag. Dejan Židan je na ministra za zdravje naslovil poslansko pobudo glede urgentnih ukrepov za zagotovitev nadomestnih osebnih zdravnikov in začasnih osebnih zdravnikov.
19. novembra 2021/by Eva Zorko

Dejan Židan: Aktualni predlog gradbenega zakon je sporen iz več razlogov

Dejan Židan je bil v okviru parlamentarne razprave oster do gradbenega zakona, kot ga je predlagalo ministrstvo za okolje in prostor. Spomnimo, nad predlogom visi več očitkov o koruptivnosti, tudi v sled koristoljubja, ki naj bi ga bil deležen eden izmed poslancev opozicije, v kolikor bi zakon bil sprejet.
18. novembra 2021/by Eva Zorko

Pri uvajanju epidemioloških ukrepov v šolah je treba poslušati tudi pedagoško stroko

Na posvetu Socialnih demokratov z naslovom »Kaj se dogaja v šolstvu?« je bilo v ospredju pogovorov testiranje otrok v šolah, pogovor pa je tekel tudi o stvareh, ki se dogajajo v šolstvu v zadnjem letu in pol, je na novinarski konferenci, ki je sledila posvetu, pojasnil podpredsednik Socialnih demokratov dr. Jernej Pikalo.
18. novembra 2021/by Miha Damiš

Predrag Baković: Bojazen se je uresničila, vladajoči si z zakonom trasirajo pot v prosto politično kadrovanje v policiji

Predrag Baković se je odzval na nedavno sprejeto novelo Zakona o organiziranosti in delo v policiji, ki je v veljavo stopila minulo soboto, prve posledice, med drugim imenovanje Petre Grah Lazar za direktorico NPU s polnim mandatom, pa se že kažejo.
16. novembra 2021/by Miha Damiš