Tristo kosmatih!

Iskane vsebine nismo našli. Morda ste pri vnosu naredili napako, morda pa je bila vsebina spremenjena ali umaknjena.

#vsebina

Kurenti tradicionalno obiskali Državni zbor

Državni zbor so danes, pred pričetkom tradicionalnega 63. Kurentovanja na Ptuju, obiskali tradicionalni pustni liki, na čelu s kurenti. Ptujsko delegacijo, ki jo je vodila naša županja Nuška Gajšek, je sprejela podpredsednica DZ in SD Meira Hot.
6. februarja 2023/by Miha Damiš

Šoltes: Zaščitimo novinarje pred cenzuriranjem, ustrahovanjem in utišanjem

Slovenija je močno naklonjena ciljem, ki jih prinaša predlog direktive o zaščiti oseb pred tako imenovanimi zastraševalnimi tožbami (SLAPP), je na okrogli mizi na to temo v Hiši Evropske unije v Ljubljani povedal državni sekretar dr. Igor Šoltes.
6. februarja 2023/by Miha Damiš

Evropski parlament potrdil strožja pravila političnega oglaševanja

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta so pretekli teden podprli spremembe, ki se nanašajo na pravila političnega oglaševanja v EU.
6. februarja 2023/by Miha Damiš

SD: Povišanje cen vrtcev ne sme pristati na plečih staršev

Podpredsednici SD mag. Meira Hot in Mija Javornik sta predstavili pobudo, ki jo je poslanska skupina Socialnih demokratov, na podlagi vseh glasnejših opozoril staršev in predstavnikov lokalnih skupnosti, naslovila na vlado v zvezi z napovedanim zvišanjem cen vrtcev. S pobudo želijo v SD začasni mehanizem, da bi država sofinancirala povišanje stroškov dela v predšolski vzgoji in stroškov zaradi draginje.
3. februarja 2023/by Eva Zorko

Evropski parlament izglasoval večjo zaščito delavcev v plaformnih oblikah dela

Poslanke in poslanci Evropskega parlamenta (EP) so danes potrdili predlog zakonodaje za uveljavitev delavskih in socialnih pravic ljudem, ki delajo v platformnih oblikah zaposlovanja, npr. v podjetju Uber.
2. februarja 2023/by Miha Damiš

Ministrica dr. Dominika Švarc Pipan: Izpolnjujemo zaveze in ščitimo pravno državo

Ministrstvo za pravosodje, ki ga vodi dr. Dominika Švarc Pipan, je 31. januarja 2022 v usklajevanje poslalo zakon, ki naslavlja vprašanja v zvezi s prekrškovnimi postopki v obdobju COVID-19. Ministrica z ekipo tako postopoma uresničuje svojo napoved o popravi krivic, ki so bile storjene z izdajo glob na podlagi nezakonitih predpisov prejšnje vlade.
2. februarja 2023/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Nesprejemljivo, da danes nekdo, ki dela poln delovni čas, ne doseže niti minimalne plače

Na današnjem vrhu koalicije smo začrtali izhodišča reforme javnega plačnega sistema ter se seznanili z izhodišči za prenovo stanovanjske politike. »Strinjamo se, da je nujna celovita prenova plačnega sistema, zato smo se zavezali k ambiciozni časovnici in trdemu delu znotraj koalicije. Nekaj ključnih usmeritev je: transparentnost, finančna vzdržnost in enako plačilo za enako opravljeno delo,« je izpostavila predsednica SD Tanja Fajon.
1. februarja 2023/by Miha Damiš

Matjaž Han: Športu želimo vrniti, kar nam daje že vrsto let

Minister za gospodarstvo, turizem in šport Matjaž Han je skupaj s Slovensko turistično organizacijo, Uradom vlade za komuniciranje in Javno agencijo SPIRIT Slovenija predstavil načrte na področju turizma in športa v letošnjem letu in izpostavili najbolj ključne ukrepe.
31. januarja 2023/by Miha Damiš

Odbor Evropskega parlamenta podprl predlog Matjaža Nemca za digitalizacijo evropske vizumske politike

Evropski poslanci so danes na odboru za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) odobrili Nemčev predlog za zamenjavo vizumske nalepke z digitalnim vizumom in dali zeleno luč enotni evropski spletni platformi za vse vloge za schengenske vizume, ob tem pa poslancu Nemcu podelili še mandat za pogajanja z državami članicami.
31. januarja 2023/by Miha Damiš
Peter Dermol

Velenjski župan Peter Dermol za STA: Želimo počrpati čim več finančnih sredstev

Za velenjskega župana Petra Dermola, ki je na lanskih volitvah zmagal že v prvem krogu, je v drugem županskem mandatu prioriteta počrpati čim več finančnih sredstev. Kot je še dejal v pogovoru za STA, prihajajo razpisi, vezani na sklad za pravičen prehod Saša regije, šlo pa bo za milijonske ali večdesetmilijonske projekte.
30. januarja 2023/by Miha Damiš
Nuška Gajšek

Ptujska županja Nuška Gajšek za STA: Takšnega investicijskega mandata verjetno ne bo mogoče ponoviti, vseeno pa nas čakajo pomembne investicije

Investicijskega ciklusa iz prejšnjega mandata Mestna občina Ptuj v naslednjem štiriletnem obdobju skoraj zagotovo ne bo mogla ponoviti, zato bo pri načrtovanju investicij iskala konsenz med svetniškimi skupinami, je v pogovoru za STA dejala ptujska županja Nuška Gajšek. Čeprav temu ni naklonjena, ne izključuje več možnosti oblikovanja formalne koalicije.
30. januarja 2023/by Miha Damiš

Matjaž Nemec: V Bruselj se vračamo optimistični, da obstaja politična volja za napredek Srbije k EU

V okviru sodelovanja med Narodno skupščino Republike Srbije in Evropskim parlamentom so predsednik Skupščine Vladimir Orlić ter evropska poslanca Matjaž Nemec in Vladimir Bilčik na nedavnem srečanju v Beogradu izrazili pripravljenost za nadaljevanje sodelovanja na področju podpore parlamentarnemu dialogu ter krepitve zmogljivosti in vloge srbskega parlamenta v procesu evropske integracije.
30. januarja 2023/by Miha Damiš

Poslanski zakon Socialnih demokratov poenotil znanstvene in strokovne nazive ter Državni zbor

Državni zbor je izglasoval Zakon o strokovnih, znanstvenih in umetniških naslovih, pod katerega se je prvopodpisal poslanec SD Damijan Zrim. Novela zakona popravlja napake, ki so bile s prevajanjem znanstvenih nazivov iz slovenščine v angleščino nepravične do določenih smeri.
27. januarja 2023/by Miha Damiš

Državni zbor potrdil spremembe kazenskega zakonika glede »zločina iz sovraštva« in zakon o zaščiti žvižgačev

Državni zbor je na predlog Ministrstva za pravosodje, ki ga vodi dr. Dominika Švarc Pipan, potrdil novelo kazenskega zakonika, s katero se v kazensko zakonodajo uvaja t. i. »zločin iz sovraštva« (ang. »hate crime«) kot obvezno oteževalno okoliščino, ki se upošteva pri odmeri kazni, ter zakon o zaščiti prijaviteljev, ki bo zaščitil tako imenovane žvižgače.
27. januarja 2023/by Miha Damiš

Za izboljšanje letalske povezljivosti Slovenije

Poslanke in poslanci so potrdili predlog zakona, ki ga je pripravilo Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport pod vodstvom ministra Matjaža Hana, o pomoči za zagotovitev večje letalske povezljivosti, ki predvideva subvencije prevoznikom za vzpostavitev linij iz Slovenije.
27. januarja 2023/by Miha Damiš

Prakso zakonskih mankov na področju zaščite živali in tragičnih podob trpinčenih živali je potrebno prekiniti

Poslanka Socialnih demokratov mag. Meira Hot se je odzvala na vsa glasnejša opozorila društev za zaščito živali, ki so jih prizadeli učinki novega Pravilnika o merilih za določitev stroškov dnevne oskrbe psov in mačk, ki se financirajo iz proračuna RS.
26. januarja 2023/by Eva Zorko

Za nove zmage gospodarstva, turizma in športa ter za boljši regionalni razvoj

Poslanke in poslanci so danes potrdili devet ministrskih kandidatov. Vlada bo tako po osmih mesecih zaživela v obliki, kot si je koalicija zastavila ob nastopu mandata. Matjaž Han bo ob gospodarstvu in turizmu povezal še šport, dr. Aleksander Jevšek pa bo kohezijo združil z regionalnim razvojem.
24. januarja 2023/by Miha Damiš

SD tudi v ponovnem odločanju ni podprla novele Zakona o finančni upravi

Razloge za vzdržanost pri glasovanju je v stališču poslanske skupine predstavil poslanec Predrag Baković.
24. januarja 2023/by Eva Zorko