Odziv Socialnih demokratov na razveljavitev obsodbe generala Leona Rupnika:

Za izdajo slovenskega naroda in kolaboracijo ni opravičila

Socialni demokrati smo si v zadnjih 30 letih iskreno prizadevali za pomiritev o zgodovini slovenskega naroda in zato sodelovali pri vseh spravnih dejanjih, vključno z obsodbo, obžalovanjem in opravičilom za izvensodne povojne poboje. Naši dobri nameni so bili velikokrat zlorabljeni z vse bolj agresivnimi poizkusi revizionizma, revanšizma in potvarjanja zgodovinskih dejstev, tako da smo tudi danes namesto z resnico in spravo vse prevečkrat soočeni z lažnivo interpretacijo slovenske zgodovine z rehabilitacijo kolaboracije in fašizma. To ne vodi k spravi, ampak slovenski narod vsakič znova oddaljuje od tega, da se pomirimo s preteklostjo in na tej osnovi svoj fokus usmerimo v prihodnost in velike izzive spreminjajočega se sveta.

Vrhovno sodišče je zaradi procesnih razlogov razveljavilo obsodbo Leona Rupnika iz leta 1946 in zadevo vrnilo v ponovno sojenje na Okrožno sodišče v Ljubljani. Četudi nas ta odločitev preseneča, jo kot vsako odločitev sodišča kot neodvisne veje oblasti spoštujemo.

Socialni demokrati ne bomo nikoli pristali na to, da bodo tisti, ki so sodelovanje z okupatorjem postavili pred narodno preživetje, zaradi procesnih razlogov oproščeni. General Leon Rupnik je bil vodja slovenskega domobranstva, boter prisege zvestobe slovenskih domobrancev Hitlerju, v zadnjih bojih v 2. svetovni vojni na evropskih tleh pa celo med poslednjimi braniki nacizma, do zadnjega zvest zavezništvu z okupatorjem. Izdaja lastnega naroda in kolaboracija sta zavržni dejanji. Zanju ni opravičila. Slovenijo so osvobodili partizani v širokem zavezništvu antifašističnih sil, ki je postavilo temelje sodobne Evrope.

To je zgodovinska resnica, ki je ne bo mogoče nikoli zanikati, ne spremeniti.