Slovenija za povezanost s svetom potrebuje letalskega prevoznika

Potem, ko Adria Airways vsakodnevno odpoveduje načrtovane lete, je danes vodja poslanske skupine SD Matjaž Han predstavil stališča Socialnih demokratov. Pri tem je dejal, da “Socialni demokrati menimo, da je za Slovenijo z izrazito izvoznim gospodarstvom in izjemnim turističnim potencialom nujno, da ima svojega letalskega prevoznika.” Zato so po njegovih besedah Socialni demokrati prepričani, da mora Vlada Republike Slovenije nemudoma pristopiti k reševanju Adrie Airways.

Kot je povedal Matjaž Han, Socialni demokrati zagovarjajo takšno rešitev, ki bo podjetje ohranilo kot poslovno celoto, z velikim človeškim kapitalom, znanjem in posli, saj tega kratkoročno ni mogoče nadomestiti. Izrazil je solidarnost z zaposlenimi, ki so s svojo držo in stališči pokazali na veliko pripadnost podjetju in poslanstvu, ki ga opravljajo, v veliki meri tudi za državo in v njenem imenu.

Glede modela reševanja je Matjaž Han dejal: “Obstoječ lastnik nima našega zaupanja, zato nasprotujemo rešitvam, ki ohranjajo sedanje lastništvo podjetja. Adria tako takoj potrebuje novega lastnika. Zato se lahko morebitno državno poroštvo podjetju podeli ob jasnem pogoju – prenosu lastništva na državo. Šele ta korak omogoča izvedbo drugih potrebnih korakov za sanacijo Adrie, s tem pa ohranitev povezanosti Slovenije s ključnimi destinacijami.”

Matjaž Han