Poznič v Idriji o živih objektih Unescove dediščine in novih tehnologijah v kulturi

Minister za kulturo mag. Zoran Poznič je v torek, 14. januarja, obiskal Idrijo. Kot je izpostavil, na ministrstvu menijo, da ni dovolj vlagati le v zidove, ampak obnovljenim objektom kulturne dediščine vdahniti tudi “žive” vsebine, nadgrajene z digitalizacijo in sodobnimi informacijskimi pristopi. Tako je lahko dediščina tudi vir razvoja kulturnega turizma.

Minister Poznič se je na občini sestal z idrijskim in cerkljanskim županom Tomažem Vencljem in Gašperjem Uršičem ter sodelavci iz obeh občinskih uprav in vodilnimi predstavniki največjih ustanov in zavodov s področja kulturne dediščine na Idrijskem in Cerkljanskem, pogovora pa se je udeležil tudi poslanec Socialnih demokratov Samo Bevk. Udeleženci so gostom z ministrstva za kulturo predstavili dejavnosti in načrte ustanov, ki v Idriji upravljajo z objekti dediščine živega srebra državnega in svetovnega pomena, ki je vpisana na Unescov seznam kulturne dediščine.

Z vpeljavo novih tehnologij, ki prinašajo nove možnosti za razvoj že obstoječih, a premalo izkoriščenih potencialov, ponuja slovenska kulturna dediščina neslutene možnosti prezentacije.

mag. Zoran Poznič, minister za kulturo

V Idriji se zavedajo Pozničevih besed, saj so vsi doslej obnovljeni objekti Unescove dediščine v mestu tudi prostor aktivne kulture v obliki muzejske, galerijske, glasbene, društvene in drugih kulturnih dejavnosti. Predstavniki občine in kulturnih ustanov, ki delujejo tudi na Cerkljanskem, so predstavili načrte na področju nadgradnje prezentacije arheološkega najdišča Divje babe, kjer je bila odkrita paleolitska piščal, najstarejše glasbilo na svetu, ter prizadevanja za vpis pustnega običaja laufarija na Unescov seznam nesnovne dediščine.

Minister in predstavniki občin ter kulturnih ustanov na Idrijskem in Cerkljanskem so ugotovili, da imajo enake poglede na področju ohranjanja in predstavitve kulturne dediščine. Minister je opomnil tudi na sredstva, ki so letos namenjena področju kulture, in poslanstvo pred nedavnim ustanovljene komisije za izobraževanje ter pozval občini in kulturne ustanove na tem območju, da pripravijo kakovostne programe, ki so osnova za pridobitev državnih sredstev. Tudi tistih, ki jih bo prinesel kulturni evro, za katerega bodo prvi razpisi objavljeni že v drugi polovici letošnjega leta.

Minister Poznič si je med drugim ogledal tudi Rudniško gledališče, društvo Idrija 2020 + ID20 pa mu je predstavilo inovativne rešitve s področja kulturne dediščine in revitalizacije kulturnih spomenikov v regiji, obiskal je Grad Gewerkenegg in Jožefov jašek.

Povzeto po STA, fotografije Bojan Tavčar