Židan in Schäuble o skupnih izzivih predsedovanja EU

Dejan Židan se je danes kot predsednik Državnega zbora na prijateljskem srečanju sestal z Wolfgangom Schäubleom, predsednikom nemškega zveznega parlamenta. Srečanje je trajalo dlje, kot je bilo načrtovano, sogovornika pa sta poudarila dobre odnose med državama in se pogovarjala o skupnih prioritetah za predsedovanje Svetu Evropske unije.

Srečanje predsednikov obeh parlamentov je bilo v veliki meri namenjeno pripravam na predsedovanje Evropski uniji. Slovenija in Nemčija sta skupaj s Portugalsko del trojčka, ki medsebojno usklajuje prioritete predsedovanja. Prva julija prihodnje leto prevzame predsedovanje Nemčija, medtem ko bo Portugalska predsedovala v prvi polovici, Slovenija pa v drugi polovici leta 2021. Predsednika sta se dogovorila za okrepitev sodelovanja, usklajenost in dopolnjevanje predsedovanja, tudi s srečanji med vodstvi parlamentov v prvi polovici prihodnjega leta, že danes pa sta Židan in Schäuble identificirala skupne točke, ki povezujejo nemško in slovensko predsedovanje Svetu Evropske unije.

Po besedah Dejana Židana je na prvem mestu zelena in podnebna agenda, močnejša Evropska unija, še posebej na gospodarskem, znanstvenem, političnem in varnostnem področju, ter vladavina prava, ki ščiti najprej manjše, a je tudi neločljiv del nemškega vrednostnega sistema in pogleda na svet.

Predsednik Državnega zbora mag. Dejan Židan in predsednik nemškega Bundestaga Wolfgang Schäuble

Sogovornika sta del pogovora namenila tudi pogovoru o Zahodnem Balkanu. Oba ocenjujeta, da je tako zaradi napredka držav jugovzhodne Evrope, pa tudi zaradi interesov Evropske unije, nujno, da se nadaljujejo procesi približevanja, ki so zastali po nedavni odločitvi, da se Severni Makedoniji in Albaniji ne omogoči začetka pogajanj. Poudarila sta pomen ohranjanja evropske perspektive, s tem pa možnosti razvoja, napredka in odpravljanja konfliktov. Strinjala sta se, da bo spomladi nova priložnost, da Albanija in Severna Makedonija po dokazanem napredku začneta s pogajanji za članstvo.

Židan in Schäuble sta govorila tudi o čezatlantskih odnosih. Ocenjujeta, da je strateško partnerstvo med EU in Združenimi državami Amerike bistveno tudi v prihodnje, saj gre za dediščino skupnega razvoja demokracije in človekovih pravic. Zavzela sta se, da pride do ponovne krepitve čezatlantskih povezav, ob hkratnem evropskem spoznanju, da mora Evropska unija v prihodnje razviti boljšo sposobnost za samostojno zagotavljanje varnosti, miru in svobode.

Del pogovora sta predsednika obeh parlamentov namenila tudi meddržavnemu sodelovanju. Odnose med državama sta ocenila kot vsestransko dobre in zgledne, priprave na predsedovanje trojčka pa so dobra priložnost, da se sodelovanje še okrepi. Dejan Židan je dejal, da »bomo naredili vse, da bo predsedovanje uspešno. K temu smo zavezani kot zapriseženi Evropejci, pa tudi zaradi zavesti, da mora Evropska unija za dolgoročno blaginjo, razvoj, varnost, svobodo in mir narediti velik korak naprej.«