Predsednik Evropskega sveta skladno s pobudo SD Avstraliji ponudil pomoč EU

Po včerajšnji pobudi Tanje Fajon in Milana Brgleza, evropskih poslancev SD, da naj Evropska komisija zavzame proaktivnejšo vlogo pri reševanju in sanaciji katastrofalnih požarov, ki trenutno divjajo na avstralski celini, je danes predsednik Evropskega sveta Charles Michael avstralskemu premieru Scottu Morrisonu izrazil solidarnost ter sporočil, da so EU in njene države članice pripravljene storiti še več in nadgraditi trenutno pomoč Avstraliji.

Tanja Fajon in Milan Brglez, poslanca Evropskega parlamenta iz Slovenije, sta včeraj predlagala Evropski komisiji oblikovanje skupnega evropskega kontingenta za pomoč pri gašenju požarov v Avstraliji, medtem ko je poslanska skupina SD na slovensko vlado naslovila pobudo, da naj Slovenija skupaj z drugimi državami članicami ponudi pomoč prostih kapacitet sistema zaščite in reševanja v boju proti katastrofalnim požarom.

Socialni demokrati so ob tem pozitivnem koraku poudarili, da čas ni primeren za iskanje izgovorov zakaj aktivnosti v boju proti podnebnim spremembam niso mogoče. Še posebej neprimerno je opravičevanje neaktivnosti z birokratskimi postopki, togostjo protokolov in načina dela institucij ali državnih administracij. 

Milan Brglez je tako že pred dnevi zapisal da “lahko kot Evropska unija najprej stopimo skupaj in solidarno pomagamo – pogasiti požare in rešiti, kar se da (najprej pa življenja). Zato moramo koordinirati naše sisteme civilne zaščite in humanitarne pomoči. Potem se moramo tako mi kot Avstralci (ter naše institucije, vključno z ekonomskimi) trajnostno in razvojno prilagoditi zmožnostim okolja, ali pa ne bomo preživeli.”

Tanja Fajon je v nadaljevanju pozitiven odziv predsednika Evropskega sveta komentirala z besedami, da gre za odziv, ki si ga Evropa zasluži. Dodala je še da moramo iskati rešitve in ne načinov, zakaj nekaj ni mogoče storiti. 

Socialni demokrati po pozitivnem odzivu enega ključnih predstavnikov Evropske unije zdaj pričakujejo tudi pozitiven odziv slovenske vlade.