Veber: SD in ZDUS potrdila zavezanost k uskladitvi pokojnin še letos

Predstavniki vodstva Socialnih demokratov in Foruma starejših SD ter Zveze društev upokojencev Slovenije (ZDUS) so danes med srečanjem na sedežu stranke v Ljubljani potrdili skupno zavezanost k izredni uskladitvi pokojnin. Podpredsednik ZDUS-a Janez Sušnik je izrazil zadovoljstvo, da je v zvezi s tem že doseženo veliko soglasje strank in se zahvalil vodstvu SD za podporo upokojencem. Tako v SD kot v ZDUS-u pa pričakujemo, da bo uskladitev izpeljana še to jesen.

“Dve osrednji temi današnjega srečanja sta bili izredna uskladitev pokojnin in problematika davčnih blagajn,” je v izjavi za medije po srečanju s predstavniki ZDUS-a pojasnil podpredsednik SD Janko Veber. Pri uskladitvi pokojnin smo po njegovih besedah vsi skupaj le še okrepili zavezanost k temu, da jo je treba izpeljati. V SD pričakujemo, da bo na vladi določena dinamika uskladitve, ki naj bi bila izvedena najpozneje v septembru. “Takšna stališča bomo Socialni demokrati zastopali tudi znotraj koalicije,” je napovedal Veber.

V zvezi z davčnimi blagajnami je Veber izpostavil predlog ZDUS-a, po katerem naj bi se iz sistema davčnih blagajn izvzelo društva, ki letno ustvarijo do 10.000 evrov prometa. Kot je dejal, bi s tem zlasti pomagali društvom iz bolj oddaljenih krajev, ki prihodke povečini ustvarjajo s članarinami in manjšimi prispevki.

Izjava za medije Janko Veber in Janez Sušnik

Gre za društva z majhnim prometom, ki morda delujejo na podeželju in nekatera tudi niso povezana s spletom, je dodal podpredsednik ZDUS-a. Zveza se je sicer v zahtevah po spremembi zakonodaje povezala tudi v nekakšno koalicijo z Olimpijskim komitejem Slovenije, Planinsko zvezo Slovenije in še z nekaterimi nevladnimi organizacijami.

Beseda je na sestanku SD in ZDUS-a tekla tudi o zakonu o dolgotrajni oskrbi in o demografskem skladu. V zvezi s slednjim je podpredsednik SD Veber dejal, da bo premoženje sklada lahko nudilo stabilnejši pokojninski sistem v prihodnosti, aktivnosti v zvezi s tem pa bi bilo po njegovem mnenju treba pospešiti.

Predstavniki SD so predstavnikom ZDUS-a predstavili zadnje predloge in ukrepe Socialnih demokratov na več področjih, kot npr. Zakon o delavskih odkupih, predloge ukrepov za reševanje prekanega dela, ter še strankin Ekonomski program za razbremenitev srednjega razreda. Po besedah Vebra je predlog SD uravnotežen. “Če se že posega z več razredi v dohodninsko lestvico, je treba to tudi nadomestiti z dodatnimi viri, ki jih je mogoče pridobiti z v evropskem merilu primerljivo obdavčitvijo dobička,” je pojasnil.