Židan na kongresu nemške SPD

Predsednik Socialnih demokratov mag. Dejan Židan se danes v Berlinu udeležuje kongresa Socialdemokratske stranke Nemčije (SPD), na katerem sta vodenje stranke tudi uradno prevzela Norbert Walter-Borjans in Saskia Esken. Židan je novemu vodstvu stranke, ki ga prvič v 150-letni zgodovini stranke sestavljata ženska in moški, na kongresu čestital in se zavzel za okrepitev sodelovanja med strankami v času, ko evropska socialna demokracija išče načine za ponovni vzpon socialdemokratske ideje.

230.215 članic in članov (od skupno 425.630) je sodelovalo na neposrednem glasovanju v zadnjem krogu nekajmesečnega izbora novega voditeljskega para najstarejše evropske socialdemokratske stranke. Saskia Esken in Norbert Walter-Borjans sta prejela 53 % podporo, današnji kongres – tradicionalni SPD Bundesparteitag – pa je danes odločitev članstva potrdil s podporo 76 % delegatk in delegatov.

Novi vodilni dvojec je tudi danes na kongresu napovedal premik stranke v levo. V svoji novi vlogi se bosta Walter-Borjans in Esken zavzemala za manjšanje razlik med revnimi in bogatimi, napovedala pa sta tudi odločen boj proti podnebnim spremembam. Na kongresu je sicer v ospredju pozornosti razprava o prihodnosti nemške velike koalicije (t.i. GroKo), ki jo socialdemokrati sestavljajo skupaj s CDU, krščansko-demokratsko unijo kanclerke Angele Merkel. Tako naj bi kongres med drugim definiral nadaljnje usmeritve stranke o sodelovanju v veliki koaliciji.

Na kongresu SPD je veliko govora o zelenem, o podnebju, o solidarnosti in potrebi po tem, da Evropsko unijo, ki jo razumemo kot svojo širšo družino, učvrstimo, da bomo vsi bolj varni, vsi bolj uspešni in da bomo skupaj napredovali. Kot predsednik slovenskih Socialnih demokratov se veselim dobrega, čvrstega in naprednega sodelovanja tudi v prihodnje.

Mag. Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov

Mag. Dejan Židan se je na kongresu pogovarjal z več tovariši iz vodstva nemške SPD. Pri tem se je zavzel za okrepitev bilateralnega in multilateralnega sodelovanja evropskih socialdemokratskih, socialističnih, laburističnih in progresivnih strank, saj v Evropi socialna demokracija išče nove načine za ponovni vzpon z novimi odgovori na nove izzive. Židan je tako v pogovorih poudaril uspešen kongres SD pred mesecem dni, ki sta ga zaznamovala premik v levo in v zeleno, identična usmeritev pa je danes zaznamovala tudi kongres SPD. Ker sta Norbert Walter-Borjan in Saskia Esken že v kampanji za izvolitev novega vodstva kritično ocenila nemško politiko varčevanja za vsako ceno, je Židan v pogovorih podprl potrebo po vseevropskem premisleku o smiselnosti politike strogega varčevanja v času, ko celotno Evropo pestijo številne socialne in okoljske potrebe, na katere je mogoče – tudi ob ohlajanju gospodarstva – mogoče odgovoriti le s povečanimi javnimi vlaganji.

Kongres SPD bo trajal še ves konec tedna, mag. Dejan Židan pa se bo v ponedeljek kot predsednik Državnega zbora Republike Slovenije srečal tudi s predsednikom nemškega Bundestaga Wolfgangom Schäubleom.