Kongres SD: Pogled v razvojno prihodnost

Kongres Socialnih demokratov je postregel z najnaprednejšim pogledom, kako se moramo kot družba odzvati na spremembe v svetu, ki se spreminja z nesluteno hitrostjo. Panel s pogledom na #razvojno prihodnost je prinesel razpravo o tem, kako se odzvati na priložnosti in pasti, ki skozi tehnološki razvoj pomembno spreminjajo naše življenje in delo.

Socialni demokrati so v dokument Pogled v prihodnost zapisali ugotovitev, da »industrijske politike dvajsetega stoletja, razumevanje prostora in časa izpred deset ali več let, ne odgovarjajo več realnosti v sedanjosti, kaj šele enigmam, ki jih pred nas postavlja prihodnost«, ter, da »podjetnost in inovativnost tako že dolgo ne predstavljata le podjetniške in gospodarske aktivnosti, ampak prihodnji model stalno razvijajoče se družbe, ki na vsakem koraku spodbuja ustvarjalnost svojih ljudi«.

Kako z ustrezno razvojno politiko odgovoriti na izzive časa so na panelu z naslovom Pogled v #razvojno prihodnost na 12. Kongresu razpravljali: dr. Jernej Pikalo, podpredsednik SD in minister za izobraževanje, znanost in šport, mag. Zoran Poznič, minister za kulturo, dr. Jože Damijan iz Ekonomske fakultete UL, Klaro Sitar iz Startup Velenje ter Igor Zorko, Digitalna koalicija. Panel je vodil dr. Jernej Štromajer, državni sekretar na MIZŠ pristojen za področje znanosti in visokega šolstva.

Na panelu so udeleženci odgovori na izzive digitalizacije in avtomatizacije, zaradi katere naj bi bilo ogroženih več kot četrtina delovnih v Sloveniji, kot jih poznamo danes. Govora je bilo o nujnosti za dvig produktivnosti slovenskega gospodarstva, ki se lahko doseže le s povečanjem izdatkov za raziskave in razvoj. Sogovorniki so se dotakniti tudi nujnosti povečanje ekonomske demokracije v obliki udeležbe delavcev pri dobičku ter demokratizaciji  na delovnem mestu.

Razpravljali so tudi o drugih izzivih, ki čakajo Sloveniji če želi, kot so Socialni demokrati zapisali v kongresni dokument, da Slovenija doseže odmik od masifikacije h kakovosti in od masovne proizvodnje k butičnosti. S ciljem, da postati zelena butična destinacija vrhunskih storitev in proizvodov. To mora po mnenju Socialnih demokratov postati skupna strategija vseh sektorjev, tako gospodarstva kot javne uprave.

Del sprejetih programskih izhodišč na kongresu je tudi načrt zelenih naložb, vreden preko 30 milijard evrov za naslednjih 10 let, za pospešena vlaganja v socialno, energetsko, prometno, digitalno in razvojno infrastrukturo. Socialni demokrati želijo s tem v družbi začeti razpravo o nujno potrebnih investicijah, ki jih država potrebuje za razogljičenje energetike, vzpostavitev trajnostne mobilnost z moderno železnico in javnim potniškim prometom, pospešitev vlaganj v znanje, raziskave in razvoj. Ob ohlajanju gospodarske rasti je to tudi fiskalni stimulus, da v času (še vedno) nizkih obrestnih meri v naslednjih 10 letih moderniziramo infrastrukturo z naložbami, ki odgovarjajo na vrsto družbenih potreb in imajo širše multiplikativne razvojne učinke.

Naložbeni sklad je izrecno podprl tudi ekonomist dr. Jože P. Damijan, ki je sodeloval na panelu o razvojni prihodnosti, saj ocenjuje, da je ambiciozen. »Gre v skladu s tem, kje so največji problemi, ne samo Slovenije, temveč tudi globalno. Vsebuje ključne potrebe podnebnih sprememb, infrastrukture in socialnih vprašanj,« ocenjuje Damijan, profesor na ljubljanski Ekonomski fakulteti.