Minister Židan na posvetu »Varna hrana – od kmetije do mize«
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je ob svetovnemu dnevu zdravja, ki ga obeležujemo 7. aprila, udeležil nacionalnega posveta o varnosti živil, kjer so predstavili ključna področja varnosti živil. Svetovna zdravstvena organizacija je letošnji Svetovni dan zdravja posvetila varnosti živil, kjer je oskrba z varno hrano, ki ne ogroža zdravja potrošnikov, temelj zdrave prehrane in pomemben dejavnik varovanja zdravja kot javnega interesa. Posvet so skupaj organizirali ministrstvi za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ter zdravje, Urad Svetovne zdravstvene organizacije v Sloveniji in Nacionalni inštitut za javno zdravje.
Slovenski sistem nadzora nad varnostjo hrano spada po besedah ministra za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejana Židana med tri najboljše v Evropi. Sistem je po njegovih besedah celovit, pa tudi število preiskav je večje od povprečja EU. A oster nadzor je po njegovem mnenju koristen, saj zaradi tega potrošniki bolj zaupajo v lokalno pridelavo.