Židan za povečanje deleža lokalne hrane tudi v slovenskih bolnišnicah
Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je na temo uveljavljanja načela kratkih verig sešel s predstavniki vodstev slovenskih bolnišnic. “Potem, ko se je projekt že dobro uveljavil v slovenskih šolah, želimo na ministrstvu delež lokalne hrane povečati tudi v bolnišnicah, njihova vodstva pa so projektu naklonjena,” je v izjavi za medije povedal minister in dodal, da je že 38 odstotkov surovin v šolah lokalnega izvora. “Zdaj želimo s tem projektom nadaljevati tudi v slovenskih bolnišnicah, kjer je poraba hrane tudi velika,” je pojasnil Židan. Srečanje z direktorji slovenskih bolnišnic oz. njihovimi namestniki je bilo po besedah ministra Židana posledica predhodnih pogovorov.
Sogovorniki so po besedah ministra na sestanku izrazili veliko naklonjenost projektu. So pa med drugim opozorili, da so bolnišnice veliki kupci, zaradi česar mora biti velik tudi dobavitelj. Prav tako so izpostavili, da se morajo držati zakona o javnem naročanju. Obenem pa so se dogovorili, da se v kratkem sestanek organizira še na operativni ravni. Na njem bi o možnosti uresničitve projekta spregovorili odgovorni za nabavo v bolnišnicah ter predstavniki ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano in ministrstva za zdravje.
Pri projektu gre po besedah Židana za to, da se kmetovalcem in zaposlenim v prehrambeni industriji zagotovi delo. Obenem pa je lokalna hrana bolj sveža, okusna in zdrava, je poudaril kmetijski minister iz vrst SD. Država sicer javnim zavodom ne more predpisati, naj nabavljajo le lokalno hrano. Kot je pojasnil minister Židan, namreč živimo znotraj enotnega evropskega trga, zato je mogoče izvesti samo ukrepe, ki so sprejemljivi tudi za Evropsko komisijo. Lahko pa država k temu pripomore s priporočili, pa tudi s takšno prilagoditvijo predpisov, da predstojniki zavodov lahko poiščejo in kupijo lokalno surovino. “Na tem področju smo od leta 2010 naredili velik korak v pravo smer,” je še pojasnil Židan.