Podpredsednik Vlade RS Dejan Židan z močno gospodarsko delegacijo na uradnem obisku na Kitajskem

Na povabilo podpredsednika Vlade Ljudske republike Kitajske Wang Yanga se med 3. in 8. novembrom na uradnem obisku na Kitajskem mudi podpredsednik Vlade Republike in kmetijski minister mag. Dejan Židan s številčno slovensko delegacijo. V uradnem delu delegacije ga spremljajo predstavniki Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo in Ministrstva za zunanje zadeve. Uradni del delegacije je tudi močna gospodarska delegacija, sestavljena iz predstavnikov 28 podjetij iz živilskopredelovalne in lesno-predelovalne industrije ter Gospodarske zbornice Slovenije.

Obisk se je začel v Pekingu, kjer bo podpredsednik vlade in minister Dejan Židan opravil uradne pogovore s podpredsednikom Vlade LR Kitajske Wang Yangom. Ob priložnosti sejma v Fozhou se bo srečal s kitajskim ministrom za kmetijstvo Han Changfujem. Sestal se bo tudi z direktorjem in vodilnimi iz Državne uprave za gozdarstvo ter Generalne uprave za nadzor kakovosti, inšpekcijo in karanteno LR Kitajske (AQSIQ). Obenem bo z uradnimi razgovori potekal tudi ločen program za gospodarsko delegacijo. Obe delegaciji se bosta udeležili tudi posebnega promocijskega dogodka, s ciljem promocije slovenske hrane in turizma.

Obisk celotne delegacije se bo nadaljeval v kraju Nanchang, kjer ima razstavne prostore podjetje Vinag. Osrednji del programa bo predstavljala poslovno-promocijska konferenca Kitajske in Slovenije, ki se je bo udeležilo več sto predstavnikov kitajskih trgovskih in drugih podjetij, podpisane pa bodo tudi že nekatere konkretne pogodbe o sodelovanju. Židan bo imel tudi ločene uradne pogovore s predstavniki lokalnih oblasti (province).

Tretji del obiska se bo odvil v kraju Fuzhov, kjer se v času obiska slovenske delegacije odvija največji in najbolj vpliven kmetijsko-živilski sejem na Kitajskem, ki se ga udeležujejo vsi najvišji kitajski politični predstavniki ter predstavniki številnih držav iz celega sveta. Na sejmu se s svojim razstavnim prostorom predstavlja Slovenija in slovenski ponudniki živilskopredelovalne industrije.

Zadnji dan obiska bo podpredsednik vlade in minister Dejan Židan s celotno delegacijo obiskal kraj Shenzen, kjer bo sodeloval na otvoritvi razstavnega salona slovenskih kmetijskih in živilskih izdelkov, ki ga odpira podjetje Alps Wine. Tudi tam bo potekal poslovno-promocijski dogodek s sodelovanjem slovenskih in kitajskih gospodarstvenikov. Podpredsednik vlade in minister Židan bo v Shenzenu opravil tudi pogovore s predstavniki lokalnih oblasti, ogledal pa si bo tudi eno največjih pomorskih pristanišč Yantian.