Predsednik SD Dejan Židan voščil državljankam in državljanom ob Dnevu državnosti

Predsednik Socialnih demokratov in podpredsednik Vlade Republike Slovenije mag. Dejan Židan je bil slavnostni govornik na slovesnosti ob Dnevu državnosti, ki je potekala 25. junija 2015 v Gledališču Park v Murski Soboti. Predsednik SD in minister Židan je v svojem nagovoru, ki si ga lahko preberete v nadaljevanju, čestital vsem državljankam in državljanom Republike Slovenije ob državnem prazniku.

“Cenjene gospe, spoštovani gospodje,
drage prijateljice in dragi prijatelji,

na današnji dan pred 24 leti je Slovenija postala neodvisna država. Slovenska skupščina je 25 junija 1991 sprejela Temeljno listino o samostojni in neodvisni Sloveniji, dr. France Bučar pa je prebral Deklaracijo o neodvisnosti. Naslednji dan, 26 junija 1991 smo se poslovili od stare in pozdravili novo slovensko zastavo, prvi predsednik Milan Kučan pa je izrekel zgodovinski stavek: “Nocoj so dovoljene sanje. Jutri je nov dan.”

Manj kot četrtina stoletja v življenju posameznika ni veliko, kaj šele v obstoju države. Pa vendar smo – čeprav po številu majhen narod – v tem času doživeli veliko: dosegli številne pomembne uspehe in se soočili tudi s težkimi preizkušnjami. V vseh sferah življenja smo postali mednarodno priznana in ugledna država. Država, ki je pomenila vzor ostalim tranzicijskim državam za preboj med bolj razvitejše države sveta.

Slovenija kot mlada država je pravzaprav takoj in brez težav izpolnila vse svoje največje cilje: pridno je izpolnila zahteve za vstop v Evropsko unijo in hitro postala njena polnopravna članica, vstopila je v zvezo NATO, je članica Organizacije združenih narodov ter drugih uglednih in pomembnih mednarodnih organizacij. Pomembne rezultate je Slovenija – oziroma so njeni državljani dosegali na področju športa, znanosti in kulture, kjer vseskozi sodimo v sam svetovni vrh.

Po osvojenih državniških ciljih pa se zdi, kakor da smo se nekako izgubili in zaspali na preteklih lovorikah. Huda gospodarska kriza, ki je prizadela celoten svet, je pomenila še dodatno ogledalo resnice. Pokazala nam je, da smo tranzicijski prehod vzeli preveč lahkotno in samoumevno. Tako država kot njeni državljani smo doživeli šok. Posledice krize, ki ni bila le gospodarska, temveč tudi kriza vrednot, kljub podatkom o okrevanju in optimističnim gospodarskim napovedim, čutimo še vedno.

Turbulentni časi, ki jih preživlja naša mlada država, vsekakor predstavljajo opozorilo in obenem izziv, da smo lahko in moramo biti v prihodnosti boljši, modrejši in složnejši. Veliko bolj kot kadarkoli prej se moramo zavedati, da časi od nas ne zahtevajo enotnosti le pred svetovno in evropsko skupnostjo, temveč predvsem znotraj nas samih, med nami, državljankami in državljani. Ob tem imam v mislih tisto skupnost, ki ne izhaja zgolj iz pravnega in političnega reda, ampak iz naše zavesti o skupni domovini. Ta zavest je bila tista odločilna energija, ki je omogočila slovenskemu narodu, da je v preteklosti preživel veliko hujše krize, v vojnah premagal sovražnika, se utrdil in si nabral potrebne izkušnje za lepo prihodnost.

A žal imam občutek, da smo si v času miru in blaginje sosedje, prijatelji in državljani postali tujci ter da stopicamo na mestu. To zagotovo niso bile sanje naših prednikov in to tudi niso naše želje. Če torej želimo povečati blaginjo naše države in izboljšati kakovost življenja njenih prebivalcev ter se znova približati vrhu sveta, najboljšim, se moramo medsebojno podpreti in sodelovati. Poiskati najboljše v sebi in drug v drugem ter se medsebojno spodbujati. Omogočiti posamezniku, da razvije in pokaže vse svoje najboljše talente. Brez tega se ne bo mogoče izvleči iz krize.

Ocenjujem, da ima politika oziroma posamezniki, ki jo oblikujejo, pri tem izjemno pomembno vlogo, saj si bo morala znova pridobiti zaupanje ljudi in najti tisto pot, ki bo državljanom omogočala dostojno, spoštljivo, kvalitetno življenje.

Dovolite, da na tem mestu, tudi kot minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano, v času, ko se kot država trudimo za uspeh slovenske pobude svetovni dan čebel, našemu narodu in državi zaželim tisto delovno vnemo, pridnost, složnost in marljivost, kot jih imajo čebele. Te plemenite opraševalke lahko preživijo le na način, da kot družina, ekipa delujejo in živijo v slogi – vse ostalo bi zanje pomenilo pogubo in izginotje.

Spoštovane državljanke in spoštovani državljani,
iskrene čestitke za državni praznik. Praznujmo ga ponosno!”

mag. Dejan Židan
predsednik Socialnih demokratov in minister v Vladi Republike Slovenije