Židan: “Pri predlogu izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu sta bili upoštevani pripombi Socialnih demokratov.”

Voditelji petih parlamentarnih strank so se na srečanju s finančnim ministrom dr. Dušanom Mramorjem zavezali k vložitvi napora za nadaljevanje postopka sprejemanja izvedbenega zakona o fiskalnem pravilu. Prihodnji teden utegne biti predlog na odboru DZ, junija na plenarni seji. Ostaja še nekaj odprtih vprašanj, so pa uskladili tudi formulo za uravnoteženje proračuna. Stranke so se zavezale k vložitvi vseh naporov v to, da po običajnem in rednem postopku nadaljujejo s parlamentarno obravnavo predloga zakona.

Predsednik SD mag. Dejan Židan je v izjavi novinarjem razpravo na srečanju vodij strank ocenil za strpno in strokovno, upoštevani sta bili tudi dve pripombi Socialnih demokratov. “Dosežen dogovor bova z vodjo naših poslancev Matjažem Hanom predstavila še poslanski skupini SD s predlogom, da dogovorjeno tudi podprejo,” je pojasnil Židan. Kar zadeva Socialne demokrate, lahko torej postopek sprejemanja fiskalnega zakona nadaljujejo po redni poti. V SD ocenjujemo, da je bila današnja razprava v taki zasedbi strank zadnja. Posamezne stranke so opozorile na določena tveganja pri predlogu, nekatere zadeve pa so še danes dogovorile.

Predsednik SD Židan je medijem pojasnil tudi dogovorjeno formulo za uravnoteženje javnih financ. Fiskalno pravilo govori o tem, da srednjeročno in dolgoročno trošimo, kolikor ustvarimo, a po njegovih besedah obstaja vmesno obdobje prilagajanja. “Pomembno je, da v primeru izjemnih okoliščin in negativnih gospodarskih gibanj obstaja možnost izjem in odstopanja od fiskalnega pravila v smeri varovanja socialnih transferjev, pokojnin in delovanja javnih ustanov,” je poudaril Židan. To možnost, o kateri bi odločal DZ, po Židanovih zagotovilih predlog zakona dopušča. Zato ocenjuje, da gredo s predlogom po pravi poti.

Židan je na koncu še ocenil, da sta predsednik vlade Cerar in Mramor veliko prizadevanj vložila v pogajanja in tako ne verjame, da je pri tem možno stopiti še korak naprej. “Kar smo izpogajali, smo,” je pripomnil Židan, ki sicer upa, da stranke pri pogajanjih niso držale fig v žepu.