Odziv Poslanske skupine SD na predlog SDS za ustanovitev preiskovalne komisije DZ zoper prvega predsednika republike Kučana

Socialni demokrati smo že pred časom obsodili kazensko ovadbo Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) zoper prvega predsednika republike Milana Kučana. Tako tudi današnjega ravnanja SDS nikakor ni mogoče opravičiti in je vreden ostre obsodbe.

Socialni demokrati verjamemo, da v SDS ne bodo uspeli zbrati potrebnih 30 poslanskih podpisov za uvedbo preiskovalne komisije, česar se predlagatelji sami dobro zavedajo. Pričakujemo, da bodo zato odločanje o ustanovitvi preiskovalne komisije predlagali za plenarno sejo Državnega zbora. Njihovo današnjo napoved pa ocenjujemo kot škodoželjno in pobalinsko.

Takšno ravnanje ima, enako kot ovadba Združenja VSO, lahko samo en cilj: osebna in politična diskreditacija prvega predsednika Republike Slovenije, s katero predlagatelji želijo zrušiti enega od temeljev slovenske državnosti in njenega ustroja, to je institut predsednika republike.

Zavedati se moramo, da je imel prav prvi predsednik republike Milan Kučan, v času slovenske osamosvojitve eno najbolj izpostavljenih pozitivnih vlog in je danes deležen splošnega priznanja velikih zaslug pri vzpostavljanju temeljev naše države ter utrjevanju njene poti in veljave v širšem mednarodnem okolju.

Socialni demokrati pozivamo vse sile razuma v državi, da svoje misli in delo usmerijo v prihodnost, preteklost pa raje pustijo zgodovini.