Židan pozdravlja obnavljanje prehranske industrije v Vipavski dolini

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan se je udeležil uradnega odprtja podjetja za predelavo mleka in mlečnih proizvodov Ekolat v Vipavi, v katerem nastaja mocarela in ob tem izrazil zadovoljstvo nad obnavljanjem prehranske industrije v Vipavski dolini. Za izdelavo mocarele uporabljajo izključno slovensko mleko, tedensko v mlekarni predelajo okrog 130.000 litrov mleka, iz katerih izdelajo od tri so štiri tone mocarele. Delo je v novem obratu dobilo 15 delavcev, v prihodnje pa v Ekolatu načrtujejo dodatno zaposlovanje in večanje proizvodnje s sedanje ene na tri proizvodne linije.

V vipavski mlekarni so s poskusno proizvodnjo mocarele začeli že 15. maja letos, doslej pa so manj kot pet odstotkov mocarel prodali doma. Mlekarna mleko odkupuje od šestih manjših kmetijskih zadrug. Želijo si, da bi lahko odkupovali tudi mleko bližnjih pridelovalcev v Vipavski dolini, vendar bo za to morala poskrbeti kmetijska zadruga, ki sedaj to mleko izvaža v Italijo.

Židan na ogledu mlekarne

Minister Židan je povedal je, da imamo v Sloveniji dovolj mleka za tovrstno predelavo v mlečne izdelke. Z večanjem predelave in proizvodnje pa bi v Sloveniji lahko porabili tudi tistih 40 odstotkov celotne proizvodnje mleka, ki jih izvozimo v tujino. “Tako bi izvozili končne izdelke za višjo ceno, doma pa zagotovili tudi kakšno delovno mesto več kot doslej,” je dejal minister Židan.

V Sloveniji je bila kljub nizki odkupni ceni pridelana količina mleka v prvih osmih mesecih za štiri odstotke višja kot v lanskem letu, v septembru pa glede na lanski kar za sedem odstotkov. “Za skoraj tri odstotke je bila septembra višja tudi odkupna cena mleka, medtem ko se je v celotni EU povečala za 0,6 odstotka,” je še navedel minister Židan.