Bilateralno srečanje delegacij Socialnih demokratov in SPÖ Koroška na Bledu

Na povabilo slovenskih Socialnih demokratov je na Bledu potekalo bilateralno srečanje partnerskih strank, delegacije slovenske SD na čelu s predsednikom mag. Dejanom Židanom z delegacijo koroških SPÖ na čelu s predsednikom dr. Petrom Kaiserjem. Teme pogovorov so bile čezmejno sodelovanje partnerskih strank SD in SPÖ Koroška, seznanitev z davčno reformo v Avstriji in stanovanjsko politiko, spodbujanje perspektivnega poslovnega okolja, manjšine in ostale možnosti sodelovanja pri projektih obeh strank.

Dejan Židan in Peter Kaiser na Bledu

Prav tako so sogovorniki spregovorili o aktualnih vprašanjih in begunski krizi, kjer so bili enotnega mnenja, da je potrebno čimprej pomagati ljudem v stiski. Koroški partnerji so prav tako z zanimanjem prisluhnili krajši predstavitvi projekta ministrice iz vrst SD za odpis dolgov in se priporočili za podrobnejše informacije v zvezi s projektom. Na srečanju je bilo dogovorjeno, da stranki okrepita sodelovanje tudi prek lokalne mreže županov na obeh straneh meje.

Slovenska delegacija SD z SPÖ Koroška

Predsednik slovenskih Socialnih demokratov Dejan Židan je poudaril, “da je krepitev odnosom med obema strankama tudi v korist slovenski manjšini v Avstriji” in se ob tej priložnosti zahvalil deželnemu glavarju in predsedniku SPÖ Koroška Petru Kaiserju ter vsem ostalim gostom za razumevanje in veliko pomoč pri reševanju odprtih vprašanj v zvezi s slovensko manjšino v Avstriji.

Avstrijska delegacija SPÖ Koroška na srečanju s SD

V slovenski delegaciji so bili poled predsednika SD prisotni še poslanci in poslanke Matjaž Han, Matjaž Nemec, Bojana Muršič in Marija Bačič, državna sekretarka v kabinetu predsednika Vlade RS Andreja Črnak Meglič, predsednik Sveta SD za finance in gospodarski razvoj Marjan Podgoršek, državna svetnika Tomaž Horvat in Stevo Ščavničar ter članica predsedstva SD Sonja Lokar in član Sveta SD za kulturo in nekdanji državni sekretar ministrstva za Slovence v zamejstvu in po svetu Boris Jesih.

Bilaterala SD - SPÖ Koroška

Na avstrijski strani so se poleg predsednika SPÖ Koroške srečanja udeležili še predsednik Deželnega zbora Reinhart Rohrn, poslanka zveznega sveta in predsednica ženske organizacije v SPÖ Koroška Ana Blatnik, namestniki predsednika SPÖ Koroška Günther Goach, Jakob Strauss in Alfred Tiefnig, predsednik SPÖ v Deželnem zboru Herwig Seiser, namestnik predsednika SPÖ v Deželnem zboru Andreas Scherwitzl, direktor SPÖ Kluba v Deželnem zboru Peter Pegam, namestnik direktorja SPÖ Kluba v Deželnem zboru Roland Neubauer, člani državnega zbora na Dunaju Christine Muttonen, Wolfgang Knes in Philip Kucher, član državnega sveta Günther Novak ter generalni sekretar SPÖ Koroška Daniel Fellner.