Minister Židan na zasedanju FAO v Rimu pridobiva podporo svetovnemu dnevu čebel, ki ga predlaga Slovenija

Minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Dejan Židan, ki se v Rimu udeležuje zasedanja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO), je na več dvostranskih srečanjih predstavil slovensko pobudo za razglasitev 20. maja za svetovni dan čebel. Pobuda dobiva naklonjenost držav z vsega sveta. Židan se je v Rimu sestal s predstavniki držav, ki predsedujejo regionalnim skupinam FAO (Indonezija, Panama, Sudan, Alžirija, ZDA in Avstralija), Turčijo, Kitajsko in generalnim sekretarjem mednarodne čebelarske zveze Apimondie Ricardom Jannoni-Sebastianinom.

Židan s prestavnico ZDA na zasedanju FAO

Sogovorniki so pobudo podprli in zagotovili, da bodo informacijo oz. slovensko pobudo prenesli tako v države, iz katerih prihajajo, kot državam v regionalnim skupinam, ki jim predsedujejo. Odziv predstavnikov držav je bil izrazito pozitiven, se pa je pojavilo tudi mnenje, da se pomena čebel, opraševanja in čebelarstva nasploh na področju prehranske varnosti in varovanja okolja že dolgo zaveda ves svet, vendar aktivno ni še nihče prišel pred svetovno javnost s to pobudo.

Židan s prestavniki Kitajske na zasedanju FAO

Gre za države, ki zastopajo svetovno prebivalstvo v FAO: Indonezija predseduje regionalni skupini Azija (25 držav), Panama regionalni skupini Latinska Amerika in Karibi (33 držav), Sudan regionalni skupini Bližnji vzhod (21 držav), Alžirija regionalni skupini Afrika (49 držav), ZDA regionalni skupini Severna Amerika (poleg ZDA še Kanada), Avstralija pa sopredseduje regionalni skupini Jugozahodni Pacifik (16 držav). Regionalni skupini Evropa predseduje Madžarska, s predstavniki katere se bo srečal tudi minister Židan, je slovensko pobudo podprla že v preteklosti, poleg tega pa kot prva že v praksi izvaja medeni zajtrk po zgledu Slovenije. S Kitajske je bila posredovana široka podpora slovenski pobudi, predstavnik Turčije pa je obljubil takojšnje posredovanje Ankari, da Slovenija dobi tudi formalno podporo.

Židan s prestavnikom Paname na zasedanju FAO

Židanu je sicer izkušen predstavnik v FAO predlagal druge možnosti, kako bi Slovenija dobila potrebno podporo v Združenih narodih za razglasitev svetovnega dneva čebel – med drugim sodelovanje več držav kot sopodpisnic pri projektu vložitve pobude. Minister se je srečal tudi z generalnim direktorjem FAO Josejem Grazianom da Silvo, ki mu je predstavil pobudo za razglasitev svetovnega dneva čebel, ter predstavniki Irana. V okviru konference FAO bo Židan sicer sodeloval v ministrski razpravi o pomenu socialne varnosti za trajnostni razvoj kmetijstva.

Židan s prestavniki Turčije na zasedanju FAO