Predsednik SD Židan in predsednik ZZB NOB Turnšek pozvala k spoštovanju pietete do žrtev vojne in nasilja ob koncu vojne, brez izkrivljanja zgodovine

Na pobudo predsednika SD so se danes na sedežu stranke v Ljubljani sestali vodstvi Socialnih demokratov in Zveze združenj borcev za vrednote NOB. Na srečanju so se predsednik SD mag. Dejan Židan in predsednik ZZB za vrednote NOB dr. Tit Turnšek, ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak, vodja Poslanske skupine SD Matjaž Han, podpredsednik ZZB za vrednote NOB dr. France Križanič in člana sveta ZZB za vrednote NOB Miran Potrč in Andrej Marinc, pogovarjali o aktualnih temah, med njimi tudi o pietetni slovesnosti pri Barabra rovu, ki je potekala prejšnji teden v Hudi jami.

Kot je poudaril predsednik SD Dejan Židan na srečanju z vodstvom ZZB za vrednote NOB, se oboji strinjamo, da je vse mrtve treba dostojno pokopati. Naša skupna dolžnost ob tem je, da preprečimo, da bi se ob pietetnih in spravnih dogodkih dogajale provokacije, kar smo bili priča v primeru napisa “Slava junakom” na vencu Nove slovenske zaveze pred Hudo jamo.

“V SD zato opozarjamo, da bi se lahko takšne in drugačne provokacije sprevrgle v širjenje sovraštva, kar pa po našem mnenju ne potrebujemo,” je povedal Židan. Socialni demokrati, kot tudi ZZB za vrednote NOB, si že dolgo časa prizadevamo za narodno pomiritev, ki jo potrebujemo zaradi naše skupne prihodnosti, da se bodo naši otroci in vnuki lahko v celoti posvetili novim izzivom in priložnostim. “Zato želimo Socialni demokrati pred prihajajočim pokopom žrtev iz Hude jame v Parku spominov Dobrava pri Mariboru in vsemi ostalimi, ki bodo sledili v prihodnjih letih, odločno poudariti, da naj imajo vsa dejanja v prihodnje v ospredju zgolj človekovo dostojanstvo in pieteto do vojnih ter žrtev nasilja ob koncu vojne, brez izkrivljanja zgodovine,” je še poudaril predsednik SD Židan.

Izjava po srečanju vodstev Socialnih demokratov in Zveze združenj borcev za vrednote NOB:

“Socialni demokrati smo prepričani, da je več kot sedemdeset let po največji svetovni moriji doslej dozorel čas, da v Sloveniji dostojno in z vso dolžno pieteto pokopljemo vse žrtve vojne in povojnega nasilja, ki še vedno nimajo svojega groba. Takšna so bila tudi naša pričakovanja ob žalni slovesnosti v Hudi jami. Toda predstavniki Nove slovenske zaveze so pietetni dogodek ponovno zlorabili za potvarjanje zgodovine, saj so pripadnike domobranstva, ustaštva in drugih kvizlinških enot proglasili za »junake« in s tem zlorabili tudi prisotnost visokih državnih predstavnikov na tej žalni slovesnosti. 

Ob poskusih potvarjanja resnice in zgodovine morajo slovenska politika, predvsem pa vsi državni organi in nosilci javnih funkcij skrbeti za to, da bo njihova vsebina res prispevala k spravi in pomiritvi. Ne pa, da bi ustvarjali podlago za novo politiziranje in nove spore. Ob vsem tem pa želimo jasno poudariti, da je za Socialne demokrate narodnoosvobodilni boj proti fašizmu in nacizmu vsega spoštovanja vredno dejanje, borkam in borcem, še posebej tistim, ki so za svobodo domovine dali svoja življenja, pa gre naša zahvala in obljuba, da si bomo v SD še naprej prizadevali, da pietetne dogodke ne bo nihče izkoriščal za blatenje vrednot NOB in jih izrabljal za politične namene.”