Tanja Fajon na mednarodni konferenci SD/PES v Ljubljani: “Strpnosti se lahko vsi naučimo, na tem je potrebno vztrajati.”

V Ljubljani je v petek, 11. marca, potekala mednarodna konferenca, ki sta jo organizirala stranka Evropskih socialistov (PES) in stranka Socialnih demokratov (SD) z naslovom “Spodbujanje kulture strpnosti in enakosti v Evropi”. Medse smo povabili člane sestrskih organizacij, domače in tuje akademike ter predstavnike civilne sfere. Konference sta se udeležila tudi predsednik SD Dejan Židan in glavni tajnik SD Dejan Levanič.

Predsednik Židan je med svojim nagovorom zbranim poudaril, da se nikoli ne smemo podrejati tistim, ki želijo s sovražnim govorom in nestrpnostjo do različnih manjšin v naši družbi, doseči prevlado v javnem prostoru. Zato moramo imeti tudi nično toleranco do sovražnega govora in različnih drugih oblik nestrpnosti. “Vsi moramo narediti velik napor, da bo Slovenija ostala strpna in odprta družba ter vsem nam skupna domovina, v kateri znamo živeti v sožitju,” je povedal Židan.

Dejan Židan na konferenci PES-SD

Sočutje in človečnost sta vrednoti, ki ju je migrantska kriza postavila na veliko preizkušnjo. Spodbujanje kulture strpnosti in enakosti v Evropi sta zato bistvena. Zadnje tedne imamo tudi slovenski državljani priložnost pokazati, koliko smo v resnici solidarni in strpni.  Pomembno je, da se pogovarjamo z državljani, s civilno družbo in da poskušamo v razpravo vključiti kar najširši krog ljudi. Komunikacija je pri ohranitvi temeljnih evropskih vrednot ključna. Strpnosti, o kateri bomo veliko razpravljali, se da tudi naučiti, če si seveda dovolimo seznaniti se z drugačnimi in drugačnim. Razprave o strpnosti s kar najširšim krogom ljudi različnih pogledov so bistveni element izgradnje prihodnje evropske družbe,” je v svojem nagovoru poudarila Tanja Fajon, predsednica Mreže za demokracijo pri stranki Evropskih socialistov (PES).

Konferenca PES-SD

Na konferenci so sodelovali tudi Tamas Boros, eden izmed direktorjev madžarskega Inštituta za politične rešitve, Paul Nemitz, direktor za temeljne pravice in državljanstvo Direktorata za pravosodje pri Evropski komisiji, in domači gosti Faila Pašić Bišić, soustanoviteljica društva UP, Neža Kogovšek Šalamun, direktorica Mirovnega Inštituta, Nataša Pirc Musar, predsednica Sveta za odziv na sovražni govor in Nevzet Porić, generalni  sekretar  Islamske  skupnosti  v  Sloveniji. Sogovorniki so v pogovoru, ki ga je vodila Nataša Briški, precej časa namenili razpravi o strpnosti, o populizmu in boju proti ekstremizmu ter diskriminaciji.

Tanja Fajon in Dejan Židan na konfernci PES-SD

Mednarodna konferenca PES-SD