Han: Prav je, da ljudje dejansko občutijo spremembe

Poslanke in poslanci so na izredni seji Državnega zbora izglasovali spremembe Zakona o dohodnini in Zakona o invalidskem in pokojninskem zavarovanju. Te bodo regres že letošnje leto do višine povprečne plače razbremenile davkov in prispevkov.

V imenu Poslanske skupine Socialnih demokratov sta stališči k spremembam zakonov predstavila poslanca Socialnih demokratov Matjaž Han in Soniboj Knežak. Prvi je izpostavil, da se s spremembami zakonov uresničuje ena od idej prilagoditve slovenskega davčnega sistema, ki je dobila podporo med predstavniki delodajalskih združenj in sindikati, zastopanih v Ekonomsko-socialnem svetu. “To se zgodi redko, zato je še toliko bolj vredno našega upoštevanja in dodatne pozornosti. Slovenski davčni sistem je namreč precej nepravičen, če primerjamo obremenitev različnih dohodkov: dohodki iz plač so obremenjeni s progresivno dohodnino in še s prispevki za socialno varnost, medtem ko so dohodki iz podjetniških in obrestnih dobičkov obdavčeni z enotno davčno stopnjo in hkrati oproščeni prispevkov,” je poudaril. Ta temeljna krivičnost je po besedah Hana povzročila, da so dohodki iz dela obremenjeni preveč, delavske plače pa so manjše, kot bi lahko bile, s temi spremembami pa da lahko hitro in brez rušenja sistema delavcem in gospodarstvu omogočimo občutno razbremenitev.

“Prav je, da ljudje dejansko občutijo spremembe in ni dovolj, če to zazna le statistika! To je glavni razlog za široko podporo predlogu za razbremenitev regresa: da bodo zaposleni deležni svoje razbremenitve v enem kosu! Na tak način bodo imeli dejansko možnost odločitve in izbire, ali in kako bodo porabili ta denar ali pa ga bodo privarčevali,” je izpostavil Han, ko bo vsak zaposleni prejel najmanj 160 evrov več iz naslova regresa. “To je vsekakor bolje, kot če bi porabili velik delež javnih financ za to, da bi vsak delavec prejel nekaj evrov višjo mesečno plačo, ne da bi imel resnično možnost odločiti se, kaj bo s prihrankom.”

Ob tem je vodja poslanske skupine SD kritično naslovil tiste, ki višino regresa za 70.000 zaposlenih “pogojujejo” samo zato, “ker jih moti, da je med njimi 700 takih, katerih plače so že visoke in zato take razbremenitve ne potrebujejo.” To po prepričanju Hana ni skrb za javne finance niti za družbeno solidarnost, “je zgolj in navadna nevoščljivost; iskanje tarč, na katere bi lahko usmerjali svoj gnev,” je zaključil.

Poslanec Soniboj Knežak je ob predstavitvi sprememb Zakona o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, ki skupaj spremembami Zakona o dohodnini omogoča razbremenitev regresa, izrazil zadovoljstvo, da se regres razbremenjuje dohodnine in prispevkov za socialno varnost.

“Ker je regres nagrada za delavca, nagrada za njegovo delo in trud, nagrada, ker vsak dan hodi v službo. “Delo pa mora biti nagrajeno,” je bil odločen poslanec Knežak, ki te spremembe vidi tudi kot pomemben premik k uresničitvi vseh besed ob prihajajočem prazniku dela.

“Veliko je tistih, ki leporečijo, in vedno samo govorijo, kako mora biti delo spoštovano in nagrajeno. Ampak samo besede žal niso dovolj,” je kritično opomnil. Razbremenitev regresa je tako po poslančevem mnenju korak v pravo smer, navkljub temu pa je opozoril, da se moramo “zavedati situacije”, ko imajo nekateri delavci v Sloveniji – kot je poudaril – grozljivo nizko plačo, “s katero ni možnosti, da bi lahko normalno živeli čez mesec in preživljali sebe in svojo družino”. Zato je treba po besedah poslanca dohodke iz dela čim bolj razbremeniti, delodajalce pa vzpodbuditi, da plače delavcem zvišajo.