Ministra Židan in Katič sta se udeležila otvoritve Kulturnega bazarja v Ljubljani

V Cankarjevem domu poteka 8. Kulturni bazar, ki sta se ga udeležila tudi kmetijski minister Dejan Židan in obrambna ministrica Andreja Katič. Kulturni bazar je zasnovan kot oblika strokovnega usposabljanja za vse, ki se v vrtcih ter osnovnih in srednjih šolah ukvarjajo s kulturno-umetnostno vzgojo otrok, učencev in dijakov ter za izobraževanje kulturnih delavcev. Na bazarju tudi letos sodeluje Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano (MKGP), na njihovem razstavnem prostoru pa sta še posebej izpostavljena dan slovenske hrane in tradicionalni slovenski zajtrk ter v okviru teh pomembnost lokalno pridelane hrane. Minister Dejan Židan je dogodek označil kot pomembnega tudi za slovensko kulinariko, ki jo razumemo kot del kulturne dediščine našega naroda.

MKGP predstavlja tudi novo nacionalno shemo »Izbrana kakovost – Slovenija«. Označeni proizvodi v shemi kakovosti bodo potrošniku zagotavljali, da gre za kakovosten proizvod, ki je pridelan in predelan iz slovenske surovine, poleg tega pa so bile vse faze od pridelave do predelave proizvoda izvedene v Sloveniji. Na bazarju se poleg MKGP predstavljajo tudi Ministrstvo za kulturo, Ministrstvo za zdravje, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, Zavodo RS za šolstvo, Slovenska nacionalna komisijo za Unesco ter kulturne ustanove iz vse Slovenije.

Židan in Katič na bazarju

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano aktivno sodeluje na Kulturnem bazarju z razstavnim prostorom in tematsko razpravo. Skupaj z ministrstvi, pristojnimi za zdravje, kulturo ter izobraževanje, šolstvo in šport je v Klubu Cankarjevega doma pripravilo tematski dogodek na temo »Recept za popestritev«. V prvem delu tega dogodka so si otroci in učitelji lahko ogledali interaktivni zvočni performans z naslovom Zvočna kuhinja. Dogajanje Zvočne kuhinje je umeščeno v kuhinjo, v kateri kuhar izgubi okus, odkrije pa, da lahko občutek okušanja nadomesti z ustvarjanjem in poslušanjem zvokov. Predstava sledi zaporedju bogatega zvočnega kosila.

Katič in Židan na bazarju

Sledila je tematska razprava, ki se je je udeležila tudi generalna direktorica Direktorata za kmetijstvo na MKGP Tadeja Kvas Majer. Govorci so osvetlili različne vidike, povezane s kulturo in kulturno dediščino, skozi katere na eni strani prispevamo k ozaveščanju otrok, mladostnikov ter najširše javnosti o kakovostni, med drugim tudi o okusni in hranljivi lokalni hrani, pridelani v naši bližini – v pestrem in ohranjenem slovenskem okolju, po drugi strani pa k zdravemu prehranjevanju otrok in mladostnikov.

Ministra na bazarju

Direktorica Tadeja Kvas Majer je predstavila dejavnosti ministrstva, ki jih izvajamo v podporo kratkim prehranskim verigam – od Priporočil za javno naročanje živil, ki so namenjena javnim zavodom, evropske Sheme šolskega sadja in zelenjave do promocijskih kampanj, s katerimi potrošnike spodbujamo, da se odločijo za nakup domače, lokalne hrane, ki za sabo nima prevoženih veliko kilometrov. Še posebej je izpostavila prizadevanja MKGP v okviru obeleževanja dneva slovenske hrane in projekta Tradicionalni slovenski zajtrk (poteka vsako leto tretji petek v novembru), omenila pa je tudi financiranje šolskih vrtov in delavnic za kuharje v okviru sheme šolskega sadja in zelenjave.

Ministra na kulturnem bazarju

Ob koncu tematske razprave so učenci iz OŠ Krmelj, ki se udeležujejo tekmovanja v kuharskih veščinah avtohtonih lokalnih ali regionalnih posebnosti – KUHNA PA TO, obiskovalcem postregli s koruznim potancem, namazanim z zeliščnim namazom ter ajdovimi kroglicami s fižolom, ocvirki in skuto na jabolčnem čipsu, prelitimi z medom.