Socialni demokrati

Proti lažem lahko zmaga le resnica.

Zato smo ustvarili projekt #SamoDejstva.

“Vsakdo ima pravico do svojega mnenja, toda ne do svojih dejstev.”

Daniel Patrick Moynihan

Resnica o hudem kriminalu v Slovenskih državnih gozdovih

Se v Slovenskih državnih gozdovih res dogajajo “huda kriminalna dejanja pod patronatom Dejana Židana”, kot to piše v svojem članku portal V fokusu? Ali pa je Židan ob izteku 20-letnih koncesij za upravljanje z gozdovi vzpostavil učinkovit sistem, ki državi danes prinaša dvakrat večji donos na posekan kubik lesa kot prej, ob tem pa z dolgoročnimi pogodbami zagotavlja lesni industriji stalno strateško surovino?

#samodejstva, 12. november 2020

V sredini leta 2016 so se iztekle 20-letne koncesijske pogodbe za upravljanje državnih gozdov, ki predstavljajo 20 % vseh gozdov v Sloveniji. Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano je pod vodstvom takratnega ministra mag. Dejana Židana v upravljanju koncesionarjev zaznalo neučinkovitost, številne nepravilnosti in celo kazniva dejanja izkoriščanja tujih delavcev, zato je bila po poteku koncesij po vzoru zahodnih držav predlagana sprememba sistema upravljanja z gozdovi. Ta je postal veliko bolj učinkovit, transparenten in ob ekosistemskih koristih državi še vedno prinaša dvakrat večji donos na posekan kubik lesa, kot v obdobju koncesionarjev, ob tem pa z dolgoročnimi pogodbami zagotavlja stalno surovino celotni lesnopredelovalni indistriji, ki v Sloveniji zaposluje več 10.000 delavcev.

Članek že na začetku zmotno navaja vlogo Damijana Oražma v družbi Slovenski državni gozdovi (SiDG) in njegovimi domnevno sorodstvenimi povezavami s takratnim ministrom Dejanom Židanom. Damijan Oražem ni v nobeni sorodstveni povezavi z Dejanom Židanom, sploh pa ni zaposlen v SiDG, temveč je direktor Zavoda za gozdove Slovenije.

V nadaljevanju avtor članka citira Facebook zapis aktualne ministrice za kmetijstvo, ki v svoj zagovor ob aferah Kras in Izola navaja številne gospodarske afere, med drugim omeni tudi Slovenske državne gozdove. Spomnimo, da je ministrica prevzela vodenje kmetijskega resorja že v sredini leta 2018, v začetku leta 2017 pa je direktovanje v SiDG prevzel vplivni član stranke Desus Zlatko Ficko. Je pa SiDG gospodarska družba, ki je ustanovljena na podlagi Zakona o gospodarskih družbah. Ima neodvisni nadzorni svet, ki nadzira poslovanje družbe in je kazensko in odškodninsko odgovoren za nadzor nad družbo. V nadzorni svet so 4 člani imenovani s strani vlade, 1 član s strani opozicije in 3 predstavniki zaposlenih. Glede na takšno sestavo in vlogo nadzornega sveta vsakokratni minister in vlada ne moreta operativno vplivati na delovanje družbe.

Avtor v zaključku spletnega članka zapiše še domneve o več deset milijonski kraji lesa v SiDG in malomarnim ravnanjem na javnih dražbah ter pri tem skupaj z zavajujočim naslovom insinuira na povezavo med domnevnimi nepravilnostmi in nekdanjim ministrom Dejanom Židanom. SiDG je dolžan vzpostaviti in obvladovati vsa tveganja v poslovanju, med katerimi so tudi kraje v gozdovih. Dolžan je vzpostaviti sistem nadzora in ga tudi izvajati, naloga pristojnih pa je, da sistem tudi preverjajo. Je pa vsak dolžan takoj prijaviti sum kraje, če ima kakršnekoli informacije.

Avtor namiguje tudi o prodaji lesa na dražbah po nižji ceni. Pri tem naj pojasnimo, da je to v izjemnih primerih tudi dovoljeno, v kolikor so na trgu viški lesa in grozi škoda zaradi neprodanega lesa. Tako je tudi predvideno v pravilih, ki jih je sprejela vlada. Običajno na trgu sicer ni viškov hlodovine, vendar je bila v letih  2017, 2018 in 2019 izjemna situacija, ki je nastala zaradi velikih vetrolomov, posledično pa še namnožitve podlubnikov v pretežnem delu Evrope, kar je pripeljalo do razmer, v katerih so bile veliki viški lesa in je trg smrekove hlodovine deloval nenormalno (na Češkem in v delu Nemčije so npr. nekaj časa prodajali hlodovino na panju po 1 EUR/m3, samo da se je spravilo okužen les iz gozda).

Povej svetu!

FacebookTwitterWhatsAppLinkedInViberEmail
Na spletni strani portala Nova24TV je bil 10. avgusta 2021 objavljen članek, ki o Milanu M. Cviklu, nekdanjemu članu Evropskega računskega sodišča in predsedniku Strokovnega sveta SD za finance, razvoj in kohezijo, razširja laži in zlonamerno manipulira z dejstvi. Skladno z znanimi metodami Nove24 avtor Luka Perš ne piše o vsebini – ad rem, temveč ob pomanjkanju argumentov ad personam, z blatenjem in objavljanjem nepreverjenih informacij in laži o Milanu M. Cviklu.
12. avgusta 2021/by Tadej Ekart
Tanja Fajon je do epidemije Covida-19 redno opravljala svoje delo v Evropskem parlamentu (EP) in bila v njem fizično prisotna, kar je preverljivo v ustreznih službah institucije. V času epidemije je Evropski parlament priporočal delo od doma, nekaj časa je bil celo zaprt.
26. julija 2021/by Tadej Ekart
V množici zavajajočih ali neresničnih informacij v odzivu Ministrstva za kulturo so tudi takšne, ki se neposredno navezujejo na delo SD v času, ko smo imeli odgovornost za vodenje kulturnega resorja.
18. marca 2021/by mf
Po spletu krožijo napačne informacije, da je dr. Jernej Pikalo kot minister za izobraževanje, znanost in šport Dnevnik Ane Frank umaknil iz učnega načrta za slovenski jezik. Ta informacija je neresnična, saj se je navedena sprememba zgodila v času, ko Pikalo ni bil minister, hkrati pa to tudi ni pristojnost ministra za izobraževanje, ampak predmetne in recenzentske skupine Zavoda Republike Slovenije za šolstvo.
10. februarja 2021/by Miha Damiš
SD ni uzurpirala MDDSZ, ampak ga je vodila kot dober gospodar. Domnevni »okostnjaki« ne obstajajo, saj bi sicer že zdavnaj bili razkriti javnosti in se sedaj uporabljajo zgolj za dimno zaveso pred prihajajočo interpelacijo aktualnega ministra.
23. januarja 2021/by Tadej Ekart
Informacija, ki jo je objavil spletni portal Politikis, da naj bi predsednica Socialnih demokratov izvajala kakršnekoli pritiske poslanke in poslance SD glede podpore konstruktivni nezaupnici je izmišljena.
15. januarja 2021/by Tadej Ekart
Informacija, ki jo je objavil spletni portal skandal24.si, da naj bi se na rednem srečanju vodstev SD in ZSSS pogovarjali o organizaciji stavke, je izmišljena.
14. januarja 2021/by Miha Damiš
Član vladne Lahovnikove skupine dr. Igor Masten je na Twitterju kritiziral predloge KUL koalicije za to, da likvidnostna shema za pomoč podjetjem postane privlačna, operativna in učinkovita. Toda: če ponavljaš iste napake, ne pričakuj drugačnih rezultatov. Očitno niti v vladni posvetovalni skupini ne razumejo možnosti evropskega okvira pomoči in še manj primerov dobrih praks, s katerimi so druge evropske države podjetjem zagotovile dostopno pomoč. Nemčija je denimo izdala že za 50 milijard evrov garancij, v Sloveniji pa bi to primerjalno pomenilo preko 1,2 milijarde evrov novih posojil.
8. decembra 2020/by mf
SamoDejstva: Zgodba o ukradeni judovski vili
Janez Janša je najaktivnejši razširjevalec zgodbe o "ukradeni judovski vili", ki si naj bi jo na Levstikovi 15 v Ljubljani zase prisvojila SD. Kakšna je resnična zgodovina hiše, komu naj bi bila ukradena in zakaj je v lasti SD?
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Je SD res kriva za TEŠ 6?
Za projekt izgradnje 6. bloka Termoelektrarne Šoštanj že leta velja, da je glavni krivec za zgrešene odločitve SD in njegov "šaleški lobi". Toda, ko natančno pogledamo, kdo in kdaj je sprejemal ključne odločitve, podpisoval pogodbe in na koga kažejo kriminalistične preiskave, se začne izrisovati drugačna slika o odgovornosti za to največjo naložbo slovenske energetike.
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Je država za študije o dolgotrajno oskrbi res zapravila 74 mio?
Nova24TV je intenzivno razširjala laž, da je država za študije o dolgotrajni oskrbi porabila kar 74,5 milijona evrov. To naj bi bila ugotovitev revizije Računskega sodišča, ki je revidiralo aktivnosti države za vzpostavitev pomoči osebam, ki zaradi starosti, duševne bolezni ali invalidnosti potrebujejo pomoč. Pa je to res?
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Je Tanja Fajon ob migrantski krizi glasovala proti zapori notranjih meja v EU?
Evropski parlament nima pristojnosti pri vzpostavitvi mejnih zapor posameznih držav in ni o tem nikoli glasoval. Zgornja trditev je zato napačna, zavajajoča in močno vzeta iz konteksta. Kaže pa tudi na popolno nepoznavanje vloge in postopkov v evropskih institucijah.
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Ali Tanja Fajon res glasuje drugače, kot govori?
V javnosti se večkrat pojavlja tipičen primer zavajanja o glasovanjih Tanje Fajon: nekaj iz konteksta vzetih glasovanj o dopolnilih vmesnih poročil je zlepljenih v neko novo »resnico«, namenjeno manipulaciji.
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Resnica o hudem kriminalu v Slovenskih državnih gozdovih
Se v Slovenskih državnih gozdovih res dogajajo "huda kriminalna dejanja pod patronatom Dejana Židana", kot to piše v svojem članku portal V fokusu?
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Je aktivacija 37.a člena res potrebna za delovanje vojske na meji?
SDS in njeni »mediji« nas že več mesecev prepričujejo, da bosta zaradi invazije migrantov, ki so povrhu okuženi še z virusom, ogrožena nacionalna varnost in javno zdravje naših državljanov.
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Se je SD res financiral iz promocije slovenske hrane?
Nova24TV je že pred časom lansirala zgodbo o financiranju stranke SD preko nacionalne promocije slovenske hrane. Tako smo lahko v medijih SDS prebrali in slišali, da "insajderji trdijo, da gre za posel, prek katerega je Dejan Židan uredil nelegalno financiranje kampanje stranke SD." Pa je vse to res?
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Ali Tanja Fajon res podpira ilegalne migracije?
Ne, Tanja Fajon ne podpira nezakonitih migracij. Vedno pa je in bo zagovarjala skupen pristop evropskih držav do pojava nezakonitih migracij, saj je to edini način, da jih lahko nadziramo in zaustavljamo. Pri tem zagovarja dosledno spoštovanje človekovih pravic.
12. novembra 2020/by mf
Kot poslanka v evropskem parlamentu ima Tanja Fajon povsem enako plačo in enaka nadomestila kot vsi drugi evropski poslanci. Plača vsakega slovenskega poslanca v EP po odbitem davku v EU in plačilu razlike dohodnine v Sloveniji znaša 5700 evrov. Tanja Fajon nima prihodkov iz drugih virov.
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Je jamstvena shema nepotrebna ali neoperativna?
Minister za finance Andrej Šircelj pravi, da je nedelujoča jamstvena shema za podjetja zgolj "rezerva za zagotavljanje likvidnosti", saj je likvidnost gospodarstva dobra, banke pa podjetjem dajejo kredite. Zakaj je bilo potem v Nemčiji uveljavljenih za 16-krat več jamstev kot pri nas?
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Nova24TV ni medij, ampak propagandno orodje in orožje
SDS je vzpostavila medijsko mrežo, ki načrtno širi neresnice, blati, žali, diskreditira. Kot je videti pri njihovem zgledu na Madžarskem, je obvladovanje medijev ključni del za popolno prevlado v političnem prostoru.
12. novembra 2020/by mf
SamoDejstva: Smo Slovenci izgubili teran?
Teran je in ostaja samo slovensko vino in nobeno drugo vino se ne sme poimenovati ali tržiti kot teran. Zaščita porekla terana je last pridelovalcev terana s slovenskega Krasa, ki so se za zaščito odločili prav zato, da bi s tem preprečili nelojalno konkurenco iz Hrvaške Istre, kjer pridelujejo drugačno vino, po nižjih stroških.
12. novembra 2020/by mf
Zaradi laži, ki jih (ne da bi jih preverjali) že vrsto let širijo Nova24TV in Demokracija ter njuni sateliti, je Tanja Fajon vložila in tudi dobila tožbo na novinarskem častnem razsodišču, prav tako sta morala omenjena medija stranke SDS objaviti razsodbo in popravek svojih laži.
12. novembra 2020/by mf
Pridi z nami