#pisma ob
policijski uri

Izza ukrepov za obvladovanje epidemije se utegne trajno spremeniti naša družba. Zato skupaj pazimo, da ostanemo družba svobode, demokracije in solidarnosti. V težkih časih pokažimo, da ostajamo ljudje.

Pisma ob policijski uri so izbor kritičnih misli naših članic in članov, podpornic in podpornikov.

#pisma

Jevšek: Ko se ozremo nazaj, smo lahko ponosni. Ko razmišljamo o prihodnosti, moramo biti ambiciozni in pogumni.

Danes je naša država del Evrope, ki želi sodelovanje, si prizadeva za skupne vrednote in zna živeti z razlikami. Smo člani Evropske unije, zveze Nato in številnih mednarodnih institucij. Znova bomo člani varnostnega sveta OZN. Smo del razvitega sveta z relativno visoko kakovostjo življenja. Živimo v eni najbolj varnih držav sveta.
26. junija 2023/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Mandat Sloveniji za izgradnjo pravičnejše mednarodne skupnosti

Počaščena sem, da lahko kot ministrica za zunanje in evropske zadeve Slovenijo predstavljam kot napredno, odprto in svobodno družbo ter kot zanesljivo članico mednarodne skupnosti. Vse to pozitivno vpliva tudi na našo prepoznavnost na gospodarskem in kulturnem področju, z odpiranjem vrat slovenskemu gospodarstvu ter pridobivanjem novih partnerstev in prijateljev. Skupaj gradimo na globalni ravni močno in v mednarodnem prostoru spoštovano Slovenijo.
10. junija 2023/by Miha Damiš

mag. Boris Sovič ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor: Spoštovanje, zaupanje in ponos

Naj bo Slovenec Slovencu Slovenec izraz spoštovanja, zaupanja in ponosa. Iskrene čestitke ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor, dnevu, ki ne razdvaja, temveč povezuje v spominu na prehojeno pot v obrambi domovine. Najboljše želje za razvoj naše domovine Slovenije in tudi Univerzitetnega mesta Maribor.
21. maja 2023/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: Dan upora proti okupatorju prikazuje tudi naša prizadevanja za nov, boljši in pravičnejši svet

Dan upora proti okupatorju prikazuje tudi naša prizadevanja za nov, boljši in pravičnejši svet. Prikazuje borbo, da se razbije krivičnosti sveta in borbo za družbo, kjer bosta vladala pravičnost in solidarnost. Da lahko živimo pod svobodnim soncem.
30. aprila 2023/by Miha Damiš

Neva Grašič: Čez mavrico do sosednje Madžarske

V razvoju evropske integracije je tožba proti Madžarski izjemen korak. In Slovenija je tokrat na pravi strani mavrice.
15. aprila 2023/by Miha Damiš

Luka Goršek: Ko začnejo umirati čebele in ribe, bo naslednji na vrsti človek

22. marec je svetovni dan voda. Morda je ravno ta dan primeren, da še posebej opozorimo na podnebno krizo in uničevanje živalskih habitatov. Ko govorimo o podnebni krizi, vedno pogosteje omenjamo podnebne spremembe, žal pa se premalokrat zavedamo ali dotaknemo posledic neukrepanja. Razlog za to je morda občutek, da so te posledice še daleč stran in da se bodo s tem ukvarjale generacije za nami. Vendar temu ni tako.
21. marca 2023/by Miha Damiš

ZA odzivno in učinkovito vlado

Slovenija je zaradi pogostih blokad precejšnja zamudnica glede sodobne organiziranosti vlade, novi zakon o vladi pa bo Slovenijo končno postavil na zemljevid držav, kjer se izvoljene vlade ukvarjajo s sedanjostjo in zlasti s prihodnostjo, ne pa s preteklostjo. Izzivov 21. stoletja namreč ni mogoče reševati z organiziranostjo vlade po vzoru 20. stoletja. Zato na referendumu glasujte trikrat ZA!
10. novembra 2022/by Miha Damiš

ZA vsem dostopno dolgotrajno oskrbo

Ne smemo dopustiti privatizacije sociale in zdravstva; ne tudi zaslužkom na račun starejših in črnemu trgu. Dolgotrajna oskrba je stvar vseh. In omogočanje dolgotrajne oskrbe za vse, ki jo potrebujejo, je priložnost za ustvarjanje novih delovnih mest, novih načinov družbenega sobivanja, za nadgradnjo solidarnosti in pravičnosti v družbi. Od naše skupne sposobnosti dolgoročnega preoblikovanja in izboljšanja države blaginje je odvisno, ali bomo zmogli zares nasloviti ključne probleme časa. ZA družbo po meri ljudi.
9. novembra 2022/by Miha Damiš

ZA neodvisno in kritično RTV SLO

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani. Socialni demokrati bomo glasovali za svobodno, neodvisno, strokovno in gledalcem prijazno RTV Slovenija. Pridružite se nam. Gremo skupaj naprej.
9. novembra 2022/by Miha Damiš

Matjaž Han: Skupaj gradimo gospodarstvo prihodnosti

Skupaj moramo zgraditi gospodarstvo 22. stoletja. Skupaj moramo okrepiti gospodarstvo skozi zeleno in digitalno transformacijo. S tem bomo dvignili dodano vrednost gospodarstva, izboljšali plače zaposlenih in prispevali k splošni blaginji ter boju proti podnebnim spremembam.
12. septembra 2022/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: »Ka Ora, Ka Ako« ali kako na Novi Zelandiji urejajo brezplačno šolsko prehrano

Ena glavnih predvolilnih točk Socialnih demokratov na letošnjih parlamentarnih volitvah je bila brezplačna šolska prehrana za vse. Gre za ukrep, ki najbolj pomaga družinam in srednjemu razredu ter poskuša doseči dvig družbenega standarda. Sledi preprostemu cilju, da v Sloveniji 21. stoletja ne sme biti lačnih otrok. Za ta ukrep smo se uspešno pogajali in ga zapisali v koalicijsko pogodbo.
26. avgusta 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Han: Slovensko gospodarstvo bomo uspešno pripeljali čez energetsko krizo. Moramo ga!

S takšnim tempom in izjemnim angažmajem vseh deležnikov bomo naše gospodarstvo pripeljali tudi čez čeri energetske krize. V na videz nerešljivo enačbo smo namreč posegli s sodelovanjem in hitrim ukrepanjem. Pogumno naprej!
20. avgusta 2022/by Miha Damiš

Damijan Zrim: Ali prostovoljno gasilstvo kliče na pomoč?

Gasilstvo ni ideološko vprašanje. Gasilstvo je način življenja. Če ga želimo obdržati v takšni oziroma še boljši kondiciji in strukturi, je potrebno drugače pristopiti. Ideje o ekonomskih prijemih v zadnjem obdobju ne bodo dobro vplivali na to našo lepo tradicijo. Vsak izmed nas gasilcev se zaveda, da se pomoči in solidarnosti ne da kupiti. To smo pripravljeni braniti do konca.
3. avgusta 2022/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: Laburistični strel v koleno

Zadnje tedne in mesece Veliko Britanijo pretresajo politični škandali ter počasen in za vladajočo konservativno stranko boleč konec vladavine odhajajočega predsednika vlade Borisa Johnsona. Po njegovem odstopu so torijci začeli postopek izbire novega strankarskega voditelja in predsednika vlade. Izbor je za konservativce izredno boleč; na površje je priplavala vsa politična nesnaga posledic njihove neprekinjene več kot desetletne vladavine na Otoku.
30. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Namesto, da Evropska komisija spreminja zemljevid zelene Evrope do 2050, naj raje pripravi operativni načrt za soočanje z energetsko krizo

Evropska unija (EU) si je zadala jasen cilj: EU naj do leta 2050 postane ogljično nevtralna družba. V novih okoliščinah energetske krize moramo najti primerna orodja za realizacijo zelenih politik ter hkrati zagotoviti ukrepe blaženja posledic krize. Način izpolnjevanja tega cilja, kot si ga je z umestitvijo jedrske energije in plina v taksonomijo zelenih virov zadala Evropska komisija (EK), žal ni prava pot.
7. julija 2022/by Tadej Ekart

dr. Jernej Štromajer: Roe proti Wadu ali volitve imajo posledice

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi sodbo Roe proti Wadu, ki je bila 50 let temelj ustavno zagotovljene pravice do splava v ZDA, je dodobra pretresla svetovno javnost. Vendar do te odločitve večine skrajno konservativnih vrhovnih sodnikov ni prišlo čez noč, ampak je šlo za dolgoročno uresničevanje načrta desnice v ZDA, da si s pomočjo konservativnih sodnikov in republikanskih politikov oblikuje družbeno ureditev po svoji meri.
1. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Vprašanje Zahodnega Balkana je test kredibilnosti EU in njena odgovornost za preprečevanje EU nešteto hitrosti

Ko ugasnejo luči velike dvorane, kjer so za okroglo mizo pred dnevi voditelji držav članic na Evropskem svetu zasedali ob strateško pomembnih temah, se pokaže realnost. Ta (žal) največkrat na obrazu nima nasmeškov in polna usta spodbudnih besed, temveč stare probleme, pri Bosni in Hercegovini šest let trajajočo težnjo, da jo EU (do)končno spozna kot kredibilnega partnerja, s katerim je vredno pričeti vsaj formalne pridružitvene procese. Ti sami po sebi ne pomenijo ne članstva v EU, ne garanta zanj.
28. junija 2022/by Tadej Ekart

Marko Sjekloča: Strateške zmote Rusije

Danes je to drugačen svet, tudi s svojimi napakami in zmotami, a tudi z veliko pozitivnih prvin, od katerih je ena najpomembnejša: življenje je na zahodu veliko več vredno od ideologije ali političnih ciljev.
18. maja 2022/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Shod za odlično znanost

Vesel sem, da bo današnji Shod za znanost opozoril na stranpoti in napake politike v slovenski znanosti in visokem šolstvu. Upam le, da se znanstvena skupnost ni prepozno zbudila iz svojega dokaj trdnega spanca v zadnjih dveh letih mesarjenja po visokošolskem in znanstvenem polju.
5. aprila 2022/by mf

Blaž Zgaga: Čas je, da se pogovorimo o slovenski nacionalni varnosti

Dolgoletnemu ignoriranju primerne zaščite nacionalnih interesov je danes primerna varnost v državi, njena preskrbljenost s strateško pomembnimi dobrinami in energenti. (Foto: Tomislav Čuveljak)
1. aprila 2022/by mf

Gregor Goričar: Kako do energije v spremenjenih mednarodnih okoliščinah?

Spremenjene mednarodne okoliščine zaradi vojne z Ukrajino bodo še poslabšale možnosti naše preskrbe z dostopno energijo. Zato potrebujemo pametno strategijo. Energetika in z njo povezana samozadostnost je namreč lahko priložnost za razvoj države in njeno blaginjo ali pa stagnacija, nazadovanje ter kolaps!
13. marca 2022/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Pripravljeni

Vojna v Ukrajini je še eden od jasnih znakov, da se svet spreminja. Postaja nevaren. Slovenija in EU unija morata znotraj teh okoliščin definirati svojo agendo s ciljem, da povečata svojo varnost in odpornost, globalno pa pokažeta alternativo destruktivnim silnicam.
13. marca 2022/by mf

Blaž Zgaga: Janša, slovenski Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpiral in tajno financiral skrajna desničarska gibanja v Evropi. Tok denarja za medijski imperij SDS pa preko gradnje madžarske nuklearne elektrarne sega daleč v Rusijo.
12. marca 2022/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Načrtno uničevanje javnega zdravstva, da bo edina alternativa privatizacija

Da je uničevanje javnega zdravstvenega sistema namerno, (zdaj) ni več nobenega dvoma. Še bolj ironično bo, ko bodo sedanji »pogrebniki javnega zdravstva« potem, ko ga izčrpajo, rekli: »Vidite, saj ne deluje. Nimamo druge izbire kot zasebništvo.« In točno tja z vzpostavljanjem vzporednega sistema drvimo.
18. februarja 2022/by mf

Dejan Prešiček: 10 kulturnih zapovedi

Verjamem, da bo z uresničitvijo desetih kulturnih zapovedi v dialogu s stroko in civilno družbo politika pridobila zaupanje, da misli resno o razvoju in potencialih kulture. Predvsem pa je pomembno, da s hitrimi in učinkovitimi ukrepi kulturo rešimo pred padcem v mračnjaštvo, ki ji trenutno grozi.
12. februarja 2022/by mf

Jernej Štromajer: Javnomnenjske raziskave se lahko tudi zmotijo

Ta teden sem nekaj malega uspel povedati (kolikor je bilo objavljeno) o javnomnenjskih raziskavah v oddaji Tarča. Vendar objavljeno vsekakor ne pokrije vseh zadev, ki jih je o tej temi treba izpostaviti.
5. februarja 2022/by Tadej Ekart

Dr. Igor Šoltes: Premagajmo Janšo, ustavimo korupcijo 

K boju proti korupciji moramo prispevati vsi. S svojim zgledom in z ničelno toleranco do vsakršne koruptivne prakse. Namesto zaščite kriminalcev, kar je poskušala s spremembo kazenskega zakonika storiti vladajoča garnitura, moramo zaščititi žvižgače, okrepiti javni nadzor in bolje opremiti ter usposobiti organe pregona.
5. februarja 2022/by mf

Srečko Zajc: Kam, kdo in kaj

Živimo v času in družbi razpadlega vrednostnega sistema. Ali smo že dovolj ponotranjili, da se bo civilizacija obdržala samo s solidarnostjo, pravičnostjo in v enakosti (ne istosti!)?
18. januarja 2022/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl in Sandi Češko: 100 dni za zmago velikih sprememb

Kaj lahko pričakujemo od novega leta 2022? Po mnenju The Economista se bo to leto nadaljevala predvidljiva nepredvidljivost. Posloviti se bo treba od starih paradigm. Svet se je z epidemijo nepovratno spremenil. Na nas pa je odgovornost, da v novih okoliščinah poskrbimo za to, da bo čas po epidemiji čas dobrih sprememb.
15. januarja 2022/by mf

Milan M. Cvikl: Slovenija žal ni med gospodarskimi zmagovalkami epidemije

Odziv Socialnih demokratov na hvalisanje Vlade in naveden izbor indikatorjev je, da Slovenija tudi po gospodarskih kazalcih ni med zmagovalkami epidemije, še posebej zato, ker položaj posameznikov ni boljši kot je bil pred epidemijo in ker smo si nakopičili velik dolg, ki ga bomo še desetletja plačevali. Nismo namreč izvedli nobenega razvojnega niti strukturnega preboja, temveč gre v Sloveniji za porabo deset in več milijard evrov v treh letih za dajanje predvolilnih bonbončkov. In ta denar bo potrebno vrniti.
6. januarja 2022/by Miha Damiš

Jernej Štromajer: Eno leto po napadu na ameriško demokracijo

Zato velja ob obletnici napada na enega od stebrov ameriške demokracije spomniti, da nas naslednjih dobrih 100 dni do parlamentarnih volitev v Sloveniji čakajo turbulentni in naporni časi. Upajmo, da bodo naše demokratične institucije, delitev oblasti in demokracija kot taka vzdržale in ne bodo klonile pred slovenskimi Trumpi – ki bodo podobno kot on uporabili vse možne zvijače, da bi se obdržali na oblasti.
5. januarja 2022/by Miha Damiš

Janja Rednjak: Samostojni in enotni za spremembe

24. aprila bomo na volitvah, kot na plebiscitu pred tridesetimi leti, odločili. Želimo velike spremembe. Želimo srčno in solidarno Slovenijo.
26. decembra 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Politična sredina je votla in prazna

Kaj torej pomeni politična sredina? Nič in hkrati vse. Ker je v resnici ne poznamo oziroma zaradi njene narave kot take ne moremo poznati, je sredina lahko karkoli – kot nekakšen Kinder Surprise. Malo bolj strokovno lahko rečemo, da gre za prazen označevalec (ang. empty signifier). In ta prazni označevalec je vedno mogoče začasno zapolniti s čimerkoli, kar je v nekem trenutku najbolj oportuno ali interesno zanimivo.
18. decembra 2021/by mf

Nadja Čakič: Umrla nam je desetletna deklica

Kje ste sedaj, krščanski demokrati? Stranka Za otroke gre? Sedaj bi morali biti vaši glasovi najglasnejši, odstranitev žice z rezili na meji bi morala biti vaša prioriteta, a vendar ostajate v svojih krščanskih vrednotah tiho. »Oče, odpusti jim. Saj ne vedo, kaj delajo.«
17. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Nismo vsi isti

Slovenija (spet) potrebuje boljše korporativno upravljanje. Dokazi o političnem mešetarjenju Andreja Vizjaka ne kaže le, kako so upravljali z državo v času prve Janševe vlade, ampak kakšna miselnost se je danes polastila države in gospodarstva v njeni lasti.
16. decembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Zeleno, ki te hočem zeleno

Paralelni svet, ki so ga ustvarile korporacije, pravzaprav dva, enega zase in drugega za nas, ki jim vsak trenutek prispevamo na račun, je potrebno ponovno prevesti v svet, v katerem resnično živimo in ga poleg korporacij ogrožajo tudi klimatske spremembe, pandemije in splošna neumnost. Ali pa znosnega življenja ne bo več.
15. decembra 2021/by mf

Anonimna avtorica: Vsaka deseta ženska ima svojo #jaztudi zgodbo

Jaz sem molčala 13 let. Še vedno molčim. Kar se je meni zgodilo, sem zakopala tako globoko, da sem potrebovala terapijo za odkopavanje. In odkopavanje je proces, dolgotrajen. Ne izogneš se vzvodom in stikom, ki te spravijo nazaj na tisto raven, ko si bila le in samo žrtev, nič več.
7. decembra 2021/by mf

Andreja Katič in Mija Javornik: Moje telo – moja pravica, moja izbira

Danes Poljska postaja država z enim najstrožjih zakonov na področju ureditve pravice do svobodne izbire o rojstvu otrok. Pobude, da se ukine ali omeji pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa tudi v Sloveniji niso izginile, v zadnjem obdobju postajajo vse glasnejše, zlasti z vidno podporo posameznih predstavnikov aktualne vlade. 
5. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Vlada povzroča nevarno mešanico makroekonomskih neravnovesij

Vlada se obnaša, kot da jutri ne obstaja: ustvarja zgodovinsko najvišje javnofinančne primanjkljaje, najvišjo inflacijo po prevzemu evra, postopno poslabševanje zunanjetrgovinske bilance in rekorden obseg javnega dolga. To ustvarja nevarno mešanico makroekonomskih neravnovesij.
4. decembra 2021/by mf
Mag. Dejan Židan

Dejan Židan: Čestitke ob dnevu generala Rudolfa Maistra

Smo danes vredni nasledniki truda in vrednot naših predhodnikov? Znamo ceniti prehojeno pot naroda do samoodločbe in do oblikovanja lastne države? Vsa ta vprašanja se v družbi posebej odražajo ob težkih preizkušnjah pandemije, ki botruje vedno večji zdravstveni, socialni in družbeni krizi.
22. novembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Mi nismo le številke, smo ljudje

Mesto 216.000 pohabljenih duš in src, skupaj z nepreštetimi in nevidnimi po vsem svetu, je argument nad argumenti, da se izprijenosti reče NE in da politične stranke in posamezniki, ki imajo vsaj ščepec etosa, sklenejo krog okoli tega in dajo v program dobesedno, ne samo deklarativno, ločitev vere in države.
20. novembra 2021/by mf

Dr. Jernej Pikalo in dr. Jernej Štromajer: Naši napori so se obrestovali – znanost ima nov zakon

Danes sprejeti zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti v veliki meri povzema naše rešitve in potrebno povišanje sredstev za znanost na najmanj 1% BDP, stabilno institucionalno financiranje in novo organiziranost raziskovalnih organizacij, ki odraža potrebe časa ter omogoča prepotrebno povezovanje znanosti, inovacij in gospodarstva.
18. novembra 2021/by mf

Dejan Židan: Cepljenje pomaga in varuje

Slovenske analize kažejo, da politiki nismo najbolj primerni, da govorimo in nagovarjamo ljudi glede cepljenja. Bistveno večje zaupanje je namreč prisotno do zdravnikov in drugega medicinskega osebja. Zato bom v nadaljnjih vrsticah samo opisal svojo zgodbo.
13. novembra 2021/by mf

Nastja Trajkovič: Dobro jutro, odločevalci

Na koncu boste primorani prisluhniti milijonom mladim, ki zahtevamo bolj ambiciozne podnebne cilje. Ker se resnični premiki lahko zgodijo samo, če se za svoje cilje boriš s srcem. Dragi odločevalci, najdite svoje srce.
12. novembra 2021/by mf

Jan Škoberne: Janez Janša uničuje vrednote osamosvojitve, kot je Hren uničeval prve slovenske knjige 

Kot so na Hrenovih kresovih gorele prve slovenske knjige, tako 30 let po osamosvojitvi, v dejanjih sedanje oblasti gorijo vrednote osamosvojitve. Gorijo v korupcijskih škandalih, gorijo v sovražnem govoru in govorijo v vsakodnevnih izkazovanjih patološke potrebe oblastnikov, da vladajo, kot da nad njimi ni boga in kakor da jih po koncu ne čaka nobena sodba. Ne božja, ne tista v imenu ljudstva.
31. oktobra 2021/by mf

Tanja Fajon: 216 strani za spremembe

Moja vizija je napredna, odprta Slovenija, v kateri bodo ljudje svobodni in varni. Imamo načrt, da Slovenija takšna tudi postane. 216 strani idej je vodnika za spremembe, ki jih bomo dosegli skupaj. Slovenija je lahko drugačna.
16. oktobra 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Neustavna in neustrezna rast javnega dolga

Vlada se pri javnih financah požvižga na ustavo in zdravo kmečko pamet. Vodni topovi na cestah, solze zaradi solzivca in veseljačenje vladajočih. Od vsega tega bo ostal le visok račun.
11. oktobra 2021/by mf

Srečko Zajc: Talibanizacija sveta, micelij novega srednjega veka

In za konec še skromen nauk za tiste, ki mislijo, da vojska in vlaganje v vojsko privedeta do demokracije ali da jo varujeta: Afganistan je kronski dokaz, da ni tako, in milijarde dolarjev, porabljene za urjenje, opremo in plače afganistanskih obrambnih in varnostnih sil, ki so se razbežale ali zamenjale stran, so dodatni dokazi. Samo izobraževanje, izobraževanje in še enkrat izobraževanje, javni servisi, svobodne volitve ter neodvisni mediji.
29. septembra 2021/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Začetek konca pasokizacije?

Dober rezultat SPD bo pomembna in dobra stvar tudi za Slovenijo. Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica in evropski motor. Istočasno pa predstavlja dober rezultat SPD podlago za rast in razvoj socialne demokracije v Sloveniji.
10. septembra 2021/by mf

Andreja Katič: Načelo delitve oblasti in kako danes tolmačimo slovensko demokracijo?

Ne potrebujemo samo ustrezne zakonodaje, potrebujemo tudi predstavnike ljudstva, tako v vladi kot v parlamentu, ki bodo spoštovali načelo delitve oblasti, ki ne bodo predlagali parlamentarnih preiskav, ki bi posegale v neodvisnost sodstva in tožilstva, ki bodo posredovali kandidata za evropska delegirana tožilca, ki se ne bodo sprenevedali, zavajali javnost in odgovornost za svojo neučinkovitost prelagali na druge…
12. avgusta 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Janševo veseljačenje, medtem ko slovenske javne finance žalostno tonejo

Očitno se Janševa tretja vlada podobno kot na pravno državo, spoštovanje neodvisnosti sodstva, medijev in podobnih svoboščin, požvižga tudi na javnofinančna pravila. Nadaljuje se neodgovorno povečanje primanjkljajev in očitno namerava postati Janševa vlada “prva v prirastu javnega dolga v BDP” v EU. Le še vprašanje nekaj mesecev je, da bo dolg segel preko 90% BDP.
6. avgusta 2021/by mf

dr. Branko Gabrovec: Proti privatizaciji slovenskega zdravstva. Moramo in zmoremo bolje.

Da je naš zdravstveni sistem potreben resnih posodobitev, se verjetno strinjamo vsi. Ključno vprašanje na tem mestu je: kakšne naj bi te bile? Posodobitve zdravstvenega sistema, ki vodijo v privatizacijo, so korak v napačno smer.
2. avgusta 2021/by Miha Damiš

dr. Branko Gabrovec: Zato, lepo prosim, cepimo se

Ker je obvladovanje te epidemije prevzela politika ali politična stroka, ki v javnosti uživa zelo nizko stopnjo zaupanja, je tudi precepljenost temu primerna. Politike v tem trenutku ne moremo spremeniti, lahko pa smo družbeno bolj odgovorni in solidarni, kot je politika sama. Pomembno je tudi, da se družba ne polarizira na cepljene in necepljene, kot nas želijo razdeliti vladajoči. Bodimo strpni drug do drugega, ne glede na to, kaj si kdo misli in čuti do cepljenja.
25. julija 2021/by Miha Damiš

Gregor Goričar: O prihodnosti jedrske energije se moramo odločiti skupaj

Stroko, nevladne organizacije in politiko čaka veliko dela, veliko potrpežljivosti in veliko kompromisov. Energetski prehod je priložnost in nevarnost. Da dosežemo podnebne in zelene cilje, potrebujemo vso pamet, široko javno razpravo in najboljše možno upravljanje.
23. julija 2021/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Spremembe prihajajo. Če ne prej, na volitvah.

V družbi moramo vzpostaviti novo zaupanje in to lahko naredijo le ljudje na volitvah. Brez tega zaupanja ne bomo mogli premagati ne epidemije in ne sprostiti izjemnega razvojnega potenciala, ki ga ima Slovenija. Nedelja je jasno pokazala, da ljudje sprejemajo dobre odločitve, ko dobijo za to priložnost.
16. julija 2021/by mf

Neva Grašič: Pismo sosedom

Pišemo pisma sosedom. Na roko, s svojimi besedami. Pišejo jih ljudje, ki iskreno verjamejo, da je drugače mogoče. In jaz zaradi njih vseh verjamem, da nam bo na referendumu uspelo zbrati 340.000 glasov PROTI.
5. julija 2021/by mf

Tanja Fajon: Predsedovanje v rumenem jopiču

Ne glede na svoje delo bomo na koncu deležni besed o »uspešnem predsedovanju in najboljših odnosih«. To je običajna diplomatska vljudnost in njenega pomena ne gre precenjevati. Sama si želim, da bi to vljudnost presegli - s pravim delom za prave evropske ideje. Ponosna bi bila, če bi se Slovenija pri tem resnično izkazala in požela pravo priznanje v mednarodni skupnosti. Žal sem iz dneva v dan manj prepričana, da je to še mogoče.
30. junija 2021/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl: Slovenija, čas je, da razpreš razvojna krila

Slovenija, potrebna si sprememb. Ker si zaslužiš bolje. Zdaj si v najboljših letih. Si ustvarjalna in pametna. Znaš trdo delati. Kdor te od zunaj spozna, se zaljubi v tvoje lepote, gostoljublje in pamet. Čas je, da dobiš krila, poženeš globlje korenine razvoja, prelomiš nasprotja preteklosti in se varna in pogumna zazreš v naslednja tridesetletja.
28. junija 2021/by mf

Tanja Fajon: Na novih 30

Naj bo zato 30. rojstni dan razumljen kot mejnik za nov začetek. Za spremembo. Praznujmo z vsem in zaradi vsega, kar imamo dobrega. Ker tega ni malo. Dajmo spet zalet viziji, optimizmu, volji do življenja, veri, da je vse mogoče. Slovenija to potrebuje. Oživimo! Poletimo!
25. junija 2021/by Miha Damiš
Srečko Zajc: Vedno isto, nikoli enako

Srečko Zajc: Kam nas vodi voda?

Glede na to, da se vlada požvižga na veljavni pravni red in ustvarja vzporednega, bo seveda zlahka ignorirala tudi rezultat referenduma. Nekoč so take kršilce postave namakali v vodo. Povem za prijatelje: Ljubljanica še vedno teče. Tudi zato je treba vodo ohraniti svobodno in dostopno.
18. junija 2021/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Po koncu janšizma

Zbrala se je množica ljudi, ki ima dovolj samodrštva vlade do te mere, da so za njen konec pripravljeni oditi na ulico in zahtevati njen odstop.
5. junija 2021/by mf

Marko Koprivc: Če želimo višje plače, se moramo pogovarjati o gospodarstvu, ne o davkih

Sem za to, da namesto davčnih odpustkov najpremožnejšim raje ta sredstva namenimo za gradnjo neprofitnih stanovanj, za subvencije za vrtce, za dodatne štipendije. Če želimo vlagati v ljudi, moramo pozornost nameniti tem temam. Če želimo višje plače se moramo pa pogovarjati o gospodarstvu, ne o davkih.
4. junija 2021/by mf

Andreja Katič: Evropsko javno tožilstvo in nezakonita dejanja aktualnega predsednika vlade

Sedanja vlada se s svojimi dejanji ne le odmika od sprejete politike, temveč povzroča škodo tudi drugim članicam EU.
3. junija 2021/by Tadej Ekart

Srečko Zajc: Dvom v vero ali vera v dvom?

Pred nami je zadnja faza delitve tistega, kar je še ostalo in potem bomo dolgo živeli v somraku, dokler ne bodo nove generacije imele dovolj močne želje znova zapeti pesem o svobodi.
29. maja 2021/by mf

Tanja Fajon: Da bo tokrat drugače

Od Janeza Janše ne moremo pričakovati, da bo na stara leta postal dobronameren in dobrosrčen, ljubezniv gospod, ki ima rad ljudi. Tako tudi sama od sebe ne pričakujem, da se bom na pragu petdesetih let spremenila v nekaj, kar nisem jaz. Še več: to, da v politiki ostajam zvesta sebi in svojim vrednotam, je največ, kar lahko dam ljudem.
27. maja 2021/by mf

Damjan Vinko: 22. maj, mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Danes zvečer se s finalom zaključi največje glasbeno tekmovanje, ki nam v več pesmih sporoča, da je ognja tu že veliko. Si ga želimo pogasiti? Če se bomo odločili res narediti korak naprej tudi za nas same, ne pozabimo tudi ob Mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti na zahteve 101 stare Spomenice, kjer moramo za ohranjanje narave angažirati najširše javnosti, tako svoje politične predstavnike, kot nas same. Usoda je v naših rokah.
22. maja 2021/by Miha Damiš
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Palestina – vojna in mir

Za nastalo situacijo so prav tako soodgovorne tudi zahodne države, ki s svojim molkom dovoljujejo nasilje, ki ga Izrael izvaja nad palestinskim prebivalstvom. Tukaj bi morala mednarodna politika odigrati svoj del naloge in preprečiti nadaljnjo nasilje v Palestini in širši regiji.
21. maja 2021/by mf

Luka Goršek: Boj za vodo? Ne, boj za življenje.

Bitko za našo osnovno pravico začnimo danes pri nas in zato aktivirajmo vse naše znanke in znance, da podpišejo pobudo za referendum glede Zakona o vodah. To bo naš prvi, a izredno pomemben korak, da zavarujemo našo vodo.
9. maja 2021/by mf

Tanja Fajon: Danes je tvoj dan

Danes je 9. maj, praznik za vsakogar in našo skupnost. Je dan zmage in dan Evropske unije. Oboje nas združuje v enakopravnosti, solidarnosti in upanju in nas povezuje in bogati v naši raznolikosti. Samo skupaj smo dovolj močni, da izzive spremenimo v priložnosti in ustvarimo boljšo prihodnost za vsakega od nas.
9. maja 2021/by Miha Damiš

Andreja Katič: Samo ja pomeni ja!

Kot mnogo drugih pravic, smo tudi to izborile. Človekove pravice niso podeljene in samoumevne. Njihovo varovanje mora biti vsak dan na dnevnem redu naših življenj!
4. maja 2021/by Miha Damiš
Dr. Jernej Pikalo

dr. Jernej Pikalo ob 1. maju: “Naj izgorijo kresovi, ne delavke in delavci.”

Ob 1. maju čestitam vsem, ki živimo od lastnega dela in znanja. Ki delamo za to, da živimo in preživimo. Ki nam delo pomeni več kot zgolj mezdo, temveč tudi način in možnost uresničevanja ter izražanja samih sebe.
1. maja 2021/by Tadej Ekart

Tanja Fajon ob 1. maju: “Delo je namreč tista dobrina, ki potrjuje bit človeka”

Moje delo je namenjeno temu, da kot skupnost uresničimo svoje potenciale. Da postavimo pravičen in življenjski okvir našega sobivanja. Da v naši skupnosti prevladajo prijazne vrednote. Da Slovenija postane takšna, kakršna je lahko, če vsi skupaj damo od sebe najboljše. Ne le ljudje, podjetja, lokalne skupnosti, civilna družba. Če da od sebe najboljše tudi politika.
30. aprila 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Vladni nacionalni načrt za okrevanje in odpornost dokončno razgalja nesposobnost Janševe vlade

Vlada Janeza Janše je po desetih mesecih skrivanja končno le sprejela nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, a je pri tem izkoristila manj kot polovico razpoložljivih sredstev. To dokončno razgalja njeno nesposobnost.
29. aprila 2021/by mf

Milan M. Cvikl in Jernej Štromajer: Kdo bo za pijačo dal, ko umrla bo država?

Vlada vrta luknje v javnofinančno ladjo in to bo v končnem pomenilo manj vsega, manj odhodkov, manj šolstva, znanosti in raziskav, manj podpore gospodarstvu, ki jo potrebuje za izhod iz krize, manj podpore dvigovanju dodane vrednosti in manj za socialo, zdravstvo, pokojnine...
21. aprila 2021/by mf

Živa Vidmar: Ženske demonstracije 21. aprila in junija 1943

In kaj v resnici pomenijo ženske demonstracije izpred več kot 75. let? Predvsem opozorilo, da so bile na Slovenskem posebno pogumne in ponosne ženske, ki so imele pogum in voljo pokazati svetu, da se mu ne bodo prepustile kot žrtvene ovce, da so ponosno zahtevale in ne prosjačile za človekove pravice.
20. aprila 2021/by Miha Damiš

Emilija Stojmenova Duh: Kaznovani, ker s(m)o zahtevali šolo

Prejšnji teden so se začele obravnave. Najprej je bila na vrsti Daja. Danes je Matic. Kmalu bo na vrsti Katarina. Pogumni mladoletniki se morajo zagovarjati pred sodnikom za prekrške. Ker so zahtevali šolo. Morali so si poiskati odvetnika. Ker so zahtevali šolo. Morali so se sprehajati do sodišča med približno 20 predstavniki policije kot najhujši kriminalci. Ker so zahtevali šolo. In morajo čakati na sodnikovo odločitev, ali jih bo kaznoval in kakšna kazen jih bo doletela. Ker so zahtevali šolo. V Sloveniji leta 2021.
19. aprila 2021/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Med cepljencem in cepcem je razlika

Čeprav naj bi delali do 20. ure, sem ob 18.00 sem stal pred trdno zaprtimi vrati cepilnega centra, gledal mrak prostora za vrati in spoznal, da je upanje umrlo. Spodobno sem ga pokopal, ker upanje ne more ležati nepokopano na ulici, in odšel domov.
18. aprila 2021/by mf

Jernej Štromajer: Uberizacija trga dela in storitev ni rešitev

Delavske pravice so bile skozi čas vedno izborjene in ne podeljene. Za to se je potrebno boriti tudi v prihodnje, sicer bo delavske pravice nadomestilo zgolj ocenjevanje z zvezdicami.
16. aprila 2021/by Miha Damiš

Franc Hočevar: Na starost se moramo pripraviti

Obstajajo številni načini, kako preprečevati in omejevati negativne posledice staranja prebivalstva na družbo. Gre za kombinacijo mnogih politik z enotnim ciljem. Vendar brez solidarnosti in vzajemnosti ne bo premikov.
15. aprila 2021/by mf

Srečko Zajc: Virus samocenzure

Ali veliko tvegam, ko bom poskusil dokazati, da se zgodovina ponavlja kot farsa? Verbalni delikt je bil nekoč kaznivo dejanje in dokazovalo se ga je zlahka in zelo široko, kajti v zakonu, tistem znamenitem 133. členu, niso bile taksativno naštete vse možne okoliščine, v katerih mnenje ali dejanje nekoga postane verbalni delikt. To je bila stvar presoje.
10. aprila 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Fiskalni kaos ogroža prihodnje okrevanje in razvoj

Dejstvo je, da smo v enem letu javni dolg iz 65 % povečali na preko 80 % BDP, kar je za pet odstotnih točk več, kot se je povečal dolg na ravni EU27. Če bodo škarje ostale dolgo odprte, lahko javni dolg hitro preseže magično mejo 100 % BDP. Za Slovenijo kot malo, odprto gospodarstvo so to zelo nevarne vode.
9. aprila 2021/by mf

Neva Grašič: Janševo nenadno pomanjkanje evropskega upanja

Evropsko upanje je ustvarilo skupne interese in premagalo številna nasprotja. Da je vsaka država članica prispevala h krepitvi Evrope, demokracije in pravne države. Ker, kot piše v Berlinski deklaraciji, »vemo, da je Evropa naša skupna prihodnost«.
28. marca 2021/by mf

Tanja Fajon: Čar in prekletstvo odločanja

Ni dovolj, da se poslušamo, moramo se tudi slišati. In ko bo na to pristala tudi druga stran, bom prva, ki bom vztrajala in vodila dialog. To je ta drugačna pot, ki jo napovedujem. Pot sodelovanja, strpnosti, dialoga in prihodnosti.
28. marca 2021/by mf

Dr. Milan Brglez: EU ni in ne sme biti igra z ničelno vsoto

Ob deklaraciji o usmeritvah Slovenije za delovanje v institucijah EU se vprašujem, kam se je izgubil duh očetov Evropske unije, katerih imena se pogosto znajdejo na ustih vladajočih v Sloveniji. Vem pa, da je ta deklaracija daleč od tega, kar smo si z referendumom o vstopu v EU državljanke in državljani Slovenije želeli pridobiti.
22. marca 2021/by mf

Srečko Zajc: O razumu, ki ga ni bilo

Vrag je, ker se razuma ne da kupiti, lahko ga samo ostriš, ko ga imaš, ko pa ga nimaš, ga kompenziraš z močjo, nasiljem, ustrahovanjem, političnim terorjem. Zdaj smo bili mi na vrsti, da se nam zgodi ta patologija.
19. marca 2021/by mf

Milan M. Cvikl: To niso uspehi, ampak nevarno poigravanje s prihodnostjo

Številke in analize so namreč neizprosne, saj kažejo na negotovo gospodarsko, fiskalno in posledično politično negotovost Slovenije. V letu 2020 je Janševa vlada ustvarila javnofinančni primanjkljaj v višini skoraj 8 % BDP ali 3,5 milijarde evrov. V letu 2021 pa se bo primanjkljaj, če se bodo trendi prvih dveh mesecev nadaljevali, verjetno približal 3 milijardam evrov.
15. marca 2021/by mf

Primož Brvar: Kdaj bomo v Sloveniji aktivirali 10.000 najemnih stanovanj?

Dokler država ne bo zagotovila sistemskega vira financiranja za vlaganja v stanovanjsko gradnjo, se bomo vrteli v začaranem krogu in se spraševali, zakaj nam ne uspe zagotoviti prepotrebnega in zadostnega števila stanovanj.
6. marca 2021/by mf

Dr. Milan Brglez: Pismo dr. Milanu Zveru o tem, kaj škodi mednarodnemu ugledu Slovenije

Če torej kdo niža mednarodni ugled naše države, potem to ni Politico, ampak predsednik vlade. Dokumentirano in preverljivo.
20. februarja 2021/by mf

Tanja Fajon: Ti si sprememba. Pridruži se nam.

Stopamo naprej. Prihaja čas, da Socialni demokrati z vsemi, ki Sloveniji iskreno želijo samo dobro, pokažemo, kako je mogoče povezovati in delati drugače. Naš cilj je resnična sprememba, ne le oblasti, ampak predvsem načina upravljanja Slovenije.
17. februarja 2021/by mf

Dr. Emilija Stojmenova Duh: Za ženske v znanosti

Zakaj ob vsakem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti opozarjam na ta dan in se trudim povečati pozornost za ženske v znanosti? Ker sem inženirka. In ko se inženirji srečamo s problemom, ga želimo rešiti. Ženske v znanosti se namreč pogosto soočamo s številnimi problemi in izzivi, ki jim posredno ali neposredno botruje spol.
14. februarja 2021/by mf

Neva Grašič: Slovenija je izgubila zaupanje EU, da bo v času predsedovanja branik njenih temeljev

Čez slabih pet mesecev bo Slovenija ponovno predsedovala Evropski uniji. Od vsakokratnega predsedstva se pričakuje nepristranskost in nevtralnost pri prizadevanju za skupne rešitve EU, predvsem pa zagotavljanje spoštovanja postopkov in evropske zakonodaje. Toda Evropa je razumela. Slovenija v času njenega predsedovanja ne bo branik njenih temeljnih vrednot. Vsaj ne Slovenija pod vodstvom Janeza Janše.
13. februarja 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Primite se za denarnice – Janša vlada

Tudi tretja Janševa vlada ima enako neodgovorno javnofinančno politiko kot njegovi prvi dve vladi. Če je Fiskalni svet tisti neodvisni opozorilni organ, katerega naloga je sprožiti alarm, ko odpove javnofinančna odgovornost, nam njegovo poročilo kaže, da ta hip alarm tuli na vso moč.
12. februarja 2021/by mf

Mag. Franc Hočevar: Ne bodi cepec, cepi se

Vem, da ne gre za enostavne odločitve in vem, da marsikdo razmišlja drugače. Prav je tako. Pomembno je le, da so naše odločitve iskrene in lepo bi bilo, če bi jih sprejemali tudi z mislijo na sočloveka. Svet je lahko lep, življenje pa lahko premaga smrt. Odločitev je v vaših rokah. Prosim, cepite se.
7. februarja 2021/by Miha Damiš

Dejan Prešiček: Avtoriteta in odgovornost

Vloga vsakega ministra za kulturo je, da zagotavlja kulturnicam in kulturnikom možnost kreativnega dela. Vloga ministra je, da se v tem materialnem svetu na sejah vlade bori za pravice in položaj slovenske kulture. Naloga ministra ni, da deložira, da po lastni presoji sam ureja register samozaposlenih v kulturi in se ne drži zakonskih obveznosti.
6. februarja 2021/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Zelena vseh barv

Zato mora socialna demokracija okrepiti svojo zeleno ob rdeči kot dve komplementarni in samostojni, a združljivi barvi in še tretjo, modro. Zaradi modrosti, ki jo potrebujemo. Iz vseh treh moramo narediti vse barve tega sveta. Tak je čas, tak je svet, take so naše zaveze.
3. februarja 2021/by mf

Dr. Emilija Stojmenova Duh: Strateška vprašanja zahtevajo strateške odgovore

Strinjam se, da je vprašanje o znanjih in kompetencah prihodnosti res strateško vprašanje. Strateška vprašanja pa zahtevajo strateške odgovore. Ni jih mogoče rešiti ad hoc, iz danes na jutri, denimo z zaustavitvijo razpisa prostih študijskih mest v letošnjem letu ali s hitro spremembo razpoložljivih mest. Potrebno se jih je lotiti premišljeno, analitično in dolgoročno. Takšna vprašanja zahtevajo veliko dialoga z različnimi deležniki.
1. februarja 2021/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Sindemija

Sindemija je izraz za združitev več zaporednih epidemij ali skupin bolezni. Kakor kaže, jo imamo tudi v Sloveniji. Za epidemijo SARS-COV-2 vemo vsi. Za epidemijo slabih in verjetno tudi koruptivnih dejanj ob vodenju države pa ne.
31. januarja 2021/by mf

Dr. Jernej Pikalo: Šole se odpirajo prve in zapirajo zadnje

Nesposobnost vodenja, pomanjkanje rešitev, odsotnost kakršnekoli empatije, temeljno nerazumevanja izobraževalnega, vzgojnega, raziskovalnega in športnega poslanstva so prepričljivi razlogi za interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport.
29. januarja 2021/by mf

Mitja Rotovnik: MAXXI blamaža oblasti

Namesto, da bi bil veleposlanik ponosen na izjemen prodor Moderne galerije iz Ljubljane, ker je Slovenija dobila povabilo uglednega muzeja, da organizira razstavo, je pompozno, naravnost spektakularno, udaril po izjemno zanimivem in za čase, ki jih živimo, pomembnem umetniškem projektu.
24. januarja 2021/by Miha Damiš

Luka Goršek: Epidemija duševne stiske

Šola ni samo izobraževalna institucija. Za nekatere predstavlja tudi zatočišče pred fizičnim in psihičnim nasiljem. Še kako nas je pretekli teden pretresel podatek, da je bilo v letu 2020 zaznanih 30 % več resnih poskusov samomora med mladimi. 30 odstotkov! Naša prihodnost zaprta za štirimi stenami postaja krhka. Ukrepanje je nujno!
24. januarja 2021/by Miha Damiš
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Fracking – simptom časa

Pariški sporazum nas zavezuje k dolgoročnim strategija, ki predvidevajo čimprejšnje zmanjšanje emisij toplogrednih plinov na neto ničelno vrednost. Evropa se je tako zavezala, da bo do leta 2050 ogljično nevtralna in bo z omejevanjem podnebnih sprememb izjemno zmanjšala gospodarsko škodo, ki se kaže tudi v pomanjkanju nujno potrebnih javnih sredstev za ohranitev socialnih in zdravstvenih storitev.
22. januarja 2021/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Biden pokazal alternativo. Enotnost je pot do zmage.

Dan simbolne inavguracije je tako v resnici dan odločitve. Odločitve, da prevladajo pravičnost, solidarnost, enakost in socialna varnost. Da zagotovimo dostojanstvo ljudem. Odločitev, da napredne sile družbi vrnemo humanost.
20. januarja 2021/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Republika nečastnih

Vlada države pod južnimi obronki Alp, ki resno tekmuje, da bo osvojila vsaj bronasto medaljo v pandemiji oziroma tekmi v številu mrtvih, sprejema kakofonične ukrepe, ki jih vsak član vlade, ki pride do mikrofona, razlaga po svoje, ne bo nikoli odstopila, zato ker na južni strani Alp čast nima domovinske pravice, ampak je še vedno v veljavi prikrivanje dejstev.
19. januarja 2021/by Miha Damiš

Dr. Mirko Pečarič: Aleš Hojs in Donald Trump. Zakaj je razkritje plač policistov napad na republiko.

Kako blizu je ameriški scenarij v Sloveniji? Bolj, kot si mislimo. Zato je toliko bolj pomembno, da vložena konstruktivna nezaupnica Janezu Janši in njegovi vladi uspe. Če želimo ohraniti demokratično republiko seveda. Odločitev je v rokah 90 neposredno izvoljenih. Kmalu pa ponovno tudi aktivni in pasivni volilni pravici vseh nas.
16. januarja 2021/by Miha Damiš

Daša Windischer: Koronavirus, cepljenje in pozabljena družbena pogodba?

Na cepljenje lahko gledamo kot na družbeno pogodbo, h kateri smo kot sodobna družba vsi zavezani. Pogodba, ki je nihče izmed nas ni podpisal, a nas rešuje izpod krempljev anarhije in kaosa. Ta ista družbena pogodba, ki nam na primer s pomočjo vladavine prava omogoča, da živimo v urejeni in svobodni družbi.
12. januarja 2021/by Miha Damiš

Marko Koprivc: Ne ponovimo istih napak

Verjamem, da si vsi želimo živeti v strpni in svobodni družbi. V takšni, ki se zaveda pomena humanizma in vsakomur omogoča razvoj svojih potencialov. Slovenija je ena redkih držav, ki je ohranila javno in vsem dostopno šolstvo, javno zdravstvo in približno dostojne delavske standarde, ki pa se vztrajno znižujejo.
11. januarja 2021/by Miha Damiš

dr. Branko Gabrovec: Tudi, ko bo epidemija za nami, ne pozabimo na pomen javnega zdravstva

Krize imajo eno dobro lastnost: izostrijo resnično sliko. Če smo kdaj prepoznali, kako pomemben je učinkovit javni zdravstveni sistem, smo to prepoznali sedaj, ko nam vladajo izredne razmere hkrati pa je to tudi priložnost za celotno družbo, da zdravje, kot največjo vrednoto vedno postavi na prvo mesto. Ne pozabimo tega tudi takrat, ko se epidemija konča.
8. januarja 2021/by Miha Damiš

Luka Goršek in Damijan Zrim: Totalna vojna in njene žrtve

Ko kritično presodimo vlado z njenimi lastnimi standardi, hitro pridemo do jasnih zaključkov: nespodobnost in nesposobnost. Zapuščina vladne totalne vojne so številne žrtve, ki bi se jim lahko izognili, in številne stiske, ki bi jih lahko in morali preprečiti.
7. januarja 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Napad na demokracijo in svobodo

Poznate še kakšnega politika, ki v tujino piše, da so mu ukradli volitve? Kdo je edini evropski predsednik vlade, ki za zmago do včeraj še ni čestital Bidnu? Vam je morda sedaj jasno, zakaj je takšna politika tako zelo nevarna in kam pelje? In kam pelje »vojna z mediji«? Kakšne so posledice, ko četrto vejo oblasti nadomesti strankarsko propagandno orožje? Zdaj vemo, kam pridemo, ko preko twitter računov najvišjih političnih predstavnikov neodgovorno streljajo sporočila, ki se slej ko prej končajo s pravimi streli. Da, besede lahko ubijajo.
7. januarja 2021/by mf

Srečko Zajc: Novi utopični socializem

Ne, leta 2020 nikakor ne smemo pozabiti. Njegove učne ure so boleče, a pomembne, s spoznanji se okrepimo za prihodnje preizkušnje. Nazadnje: nič ne bo narobe, če bomo imeli tudi nekaj sreče in dovolj zdravja v letu 2021 in še naprej. Dobrohotno lepilo je solidarnost in pravo vodilo je 'živeti pri sebi za drugega'.
4. januarja 2021/by mf

Miha Damiš: Draga vlada, ne zajeb*** še tega.

S cepivom je zasvetila luč na koncu tunela. Sedaj je na vrsti cepljenje. Če je cepivo podvig znanosti, pa bo cepljenje podvig družbe, kot je izpostavil dr. Fafangel. Levji delež pri promociji cepljenja sloni na vladajočih. Namerno govorim v množini, saj ne gre samo za predsednika vlade, ampak za celo vrsto ljudi in njihovega komuniciranja. Zato moja iskrena prošnja: ne zajeb*** še tega.
28. decembra 2020/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Srečno, Slovenija!

Trdno verjamem, da lahko že v teh dneh naredimo nove korake za to, da bodo naslednji prazniki potekali v bolj sproščenem, varnem in optimističnem vzdušju. In da bomo ob naslednji obletnici plebiscita lahko zapisali, da se v svoji domovini dobro počutimo, ker smo slišani, videni in upoštevani.
25. decembra 2020/by mf

Marko Koprivc: Nič ni več čudno

Epidemija je resna in terja določene omejitve, nadzor in hitro ukrepanje. Ampak še posebej v takšni krizi ne smemo pozabiti biti ljudje, ne smemo pozabiti na solidarnost, na empatijo. Ne smemo pozabiti na vse, ki živijo na družbenem robu ali pa so jih razmere tja potisnile.
19. decembra 2020/by mf
Dr. Patrick Vlačič

Dr. Patrick Vlačič: Jadransko morje je eno najlepših na svetu

Podatki o mikroplastiki v Jadranskem morju ter plastičnih odpadkih na površini in na dnu morja so alarmantni. Odgovornost in naloga vseh nas, ki živimo ob tem morskem biseru, je, da ga predamo generacijam za nami v boljšem stanju, kot je sedaj.
19. decembra 2020/by mf

Srečko Zajc: Ne, kultura

Ne vemo še, kako globoko bo pandemija zarezala v našo prihodnost. Zagotovo bosta potrebni nova ekonomija in solidarnost in če bi imel samo malo vpliva, potem bi gradil na kooperativah, glasoval bi za kooperativno razvojno banko, ki bi zagotavljala začetni kredit tem kolektivov. In če bi še malo vpliva ostalo, potem bi ga namenil kulturi, da nam posveti v mrak sedanjosti in prižge luč prihodnosti.
18. decembra 2020/by mf

Petra Doles: 2020

Naštevanje letošnjih absurdnih in grotesknih teatralnih presenečenj nima konca. Napaka se zgodi enkrat, ne gre za ponavljajoče se periodično ravnanje. Poudarjam, politika ni nekaj abstraktnega, ampak ima čisto oprijemljive in dejanske posledice.
16. decembra 2020/by mf
Sonja Lokar

Sonja Lokar: Za zavezništvo s civilno družbo

Tudi tokrat se ne borimo samo za to, da bi se vrnili na izhodišča, ki smo jih z visokim družbenim soglasjem sprejeli v začetku devetdesetih let z novo ustavo. Spet je nastopil čas, da na novo premislimo najširšo družbeno pogodbo, ki jo potrebujemo za nove, zahtevne čase.
12. decembra 2020/by mf

Neva Grašič: V imenu koga?

Še nikoli do zdaj nismo imeli tako enostransko pogojene zunanje politike, ki se ne vodi v skladu z nacionalnimi interesi, temveč z lojalnostjo iliberalnim voditeljem ter njihovimi interesi, ki brez zadržkov ali ozirov na našo državo delajo izključno v svojo korist. To pa je za malo in soodvisno državo pogubno.
11. decembra 2020/by mf

Dr. Mirko Pečarič: Kratek sprehod med splošnimi in posamičnimi akti

V 154. člen ustave so "ustanovni očetje" zapisali, da morajo biti predpisi objavljeni, preden začno veljati. Predpis je pravno veljavno določilo o posamezni stvari; pomeni tudi tisto, kar določa, kakšno sme ali mora biti kako ravnanje ali vedenje. Seznanitev s pravilom ravnanja – tako za vse (objava v uradnem listu), kot za posameznika (vročitev) – je temeljni predpogoj za njegovo spoštovanje, upoštevanje in pravno varstvo, če se z njim ne strinjamo.
6. decembra 2020/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Utopljenci za krmilom kulture

Da pa vendarle slika ni tako črna in slovenski umetniki ne umiramo od lakote, se lahko zahvalimo le lastni trdoživosti in dolgoletnemu treningu za preživetje ob smešno nizkih prihodkih, za katerega so poskrbeli različni ministri vse od slovenske osamosvojitve dalje. Namreč, odkar smo samostojni po kulturi udrihajo in lomastijo telebani, ki knjigo primerjajo s čevljem ali vijakom, glasbeno popevko povzdigujejo v vrhunsko ustvarjalnost, obenem zanikajo vrednost sodobne slike, ker te njihov popreproščen um ne dojame.
1. decembra 2020/by mf

Miha Damiš: Erjavčev gambit ali kako Janša pripravlja padec vlade

Pregovorno vroča politična jesen se bo z decembrom prevesila v zimo, ki pa ne bo nič manj vroča. Vrhunec epidemije, več kot mesec dni trajajoči ukrepi, ki groznih statistik obolelih in umrlih ne zmanjšujejo, vse večje nezadovoljstvo, socialna in gospodarska bomba. Status quo nikakor ni mogoč.
29. novembra 2020/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Politika kot palica

Slovenija je prehlajena in ima virus. Nismo dovolj skrbeli za njeno in našo odpornost, socialno in demokratično, pod masko se topi njen človeški obraz v grimaso (imam asociacijo, a jo bom zamolčal). Pogosto rečejo, da upanje umre zadnje. Vprašal sem se: kdo ga bo dostojno pokopal, kajti dostojen pokop je civilizirano dejanje. Odgovorim kar sam: ko bo upanje umrlo, tudi civilizacije ne bo več in ne bo za kaj skrbeti in tudi nihče ne bo žaloval.
28. novembra 2020/by mf

Dr. Jernej Štromajer: El ladrillo Janeza Janše*

Zaradi vsega naštetega in zaradi nevarnosti, da nas v glavo zadane še več vladnih zidakov, je vsekakor nujno, da se čimprej oblikuje alternativa aktualni vladi. Preti nam, da se bo Slovenija zaradi vseh teh zidakov sesula kot hišica iz kart, kar nikakor ne bo kul.
21. novembra 2020/by mf

Marko Koprivc: Pismo bodočemu predsedniku republike

V našem političnem prostoru danes žal ni potrpežljivosti, niti sočutja. Nekaj temu podobnega je zgolj nerazumna potuha predsednika republike predstavnikom slovenske vlade, ki se obnašajo nekonstruktivno in žaljivo, povrh vsega pa še slabo opravljajo svoje delo.
19. novembra 2020/by mf

Srečko Zajc: Do kam nas pelje tale pot?

Vse na tem svetu ima svoj začetek, svoj vzrok, maternico, zemljo, iz katere raste. Brez poznavanja izvira ne moremo misliti naprej in vsaj približno načrtovati boljše družbe in iskati zaveznikov tam, kjer jih je mogoče najti. Tole je prvi premislek, ki ga delim z vami in se, rahlo ali čvrsteje, navezuje tako na slovensko politično stvarnost kot na izide ameriških volitev, vpliv brexita na vse nas in seveda na vlogo Madžarske v EU in v našem življenju.
18. novembra 2020/by mf

Petra Culetto: Je novi muzej osamosvojitve res potreben?

Vsekakor bi bilo dobro pozvati vlado, da naj raje zagotovi dodatno financiranje že obstoječih javnih in drugih zavodov, ki se z obdobjem slovenske osamosvojitve ukvarjajo že nekaj časa in že hranijo nekatere ključne muzejske eksponate tega obdobja. Sredstva pa bi bilo smiselno usmeriti v digitalizacijo, odkupe muzealij in predvsem v večjo interaktivnost zbirk, ki bi tematiko približale večjemu številu, predvsem mlajših obiskovalcev.
17. novembra 2020/by mf
Sonja Lokar

Sonja Lokar: Stil je človek

Epidemija je ponudila okruten test sposobnosti političnega upravljanja s hudo krizo. Analiza mreže Women Political Leaders kaže, da so se pri vodenju po mnenju državljanov posebej izkazale ženske. Je to zaradi ženskega načina vodenja, ki kaže pripravljenost na posvetovanja, poslušanje, angažiranost in poziv javnosti, da se pridruži skupnim prizadevanjem.
16. novembra 2020/by mf

Dejan Prešiček: Umetnost = človek = ustvarjalnost = svoboda*

Trenutni časi so preveč resni, da bi lahko nemo opazovali, kako se naša družba spreminja. V času, ko je umetnost ena od najbolj prizadetih panog krize s koronavirusom, bi umetniki potrebovali več razumevanja in podpore.
14. novembra 2020/by Miha Damiš

Dr. Jernej Pikalo: Otroci sodijo v šolo

Neodločnost, nesposobnost in neinovativnost sta kriva, da se za nobenega otroka šola ne bo odprla v ponedeljek. Ker je najlažje vse zapreti. Malo težje pa se je potruditi, iskati alternative, poslušati pedagoško stroko in ne slepo slediti navodilom političnih ukazov kabinetov, ki sploh nimajo nobene veze z izobraževanjem.
6. novembra 2020/by mf

Nadja Čakič: Prelomnica

Ko je posamezna življenjska oblika ali vrsta soočena z odločilno krizo, ko se njeni načini življenja, medsebojni odnosi ter odnosi do sveta narave ne obnesejo več, ko na videz nepremostljivi problemi ogrožajo njen obstoj, bo življenjska oblika bodisi izumrla ali pa bo z razvojnim skokom premostila dosedanje omejitve.
3. novembra 2020/by mf
Dr. Jernej Štromajer

Dr. Jernej Štromajer: Zadnji ples pred nevihto

Ni vseeno, kdo je predsednik največje vojaške in gospodarske velesile ter kam se bo obrnila smer zgodovine. Pod Bidnom seveda ne bo prišlo do revolucije; prav nasprotno, kar Biden ponuja, je v bistvu vrnitev ZDA nazaj v čase, ko je bil Obamov podpredsednik. Ampak morda je v teh norih časih in po štirih letih resničnostnega šova Donalda Trumpa prav to tisto, kar v ZDA potrebujejo: mir in stabilnost.
2. novembra 2020/by mf

Damijan Zrim: Novo upanje

Omenjene zgodbe so zgodbe preteklosti, mi pa se moramo osredotočiti na našo prihodnost in na zgodbe, ki nam dajejo novo upanje. Ena takšnih je prvo skupno zadolževanje v Evropski uniji, ki bo po mojem mnenju Unijo naredila močnejšo in takšno kakršno naj bi bila, torej solidarno.
29. oktobra 2020/by Miha Damiš
Neva Grašič

Neva Grašič: Politika sreče

Marsikomu se bo danes, ko se soočamo z verjetno najtežjimi trenutki v našem življenju, to zdelo nepomembno. A takšna politika pomeni zgolj, da so ljudje in njihova blaginja osrednja skrb pri oblikovanju in izvajanju politik. Takšna politika zagotavlja, da bodo tisti z najnižjimi plačami, ki so v tej krizi na svojih delovnih mestih pogosto najbolj ogroženi, lahko s svojim delom dostojno preživeli.
28. oktobra 2020/by Miha Damiš