#pisma iz karantene

Ostanimo doma. A ostanimo kritični.

Izza ukrepov za obvladovanje epidemije se utegne trajno spremeniti naša družba. Zato skupaj pazimo, da ostanemo družba svobode, demokracije in solidarnosti. V težkih časih pokažimo, da ostajamo ljudje.

Pisma iz karantene so izbor kritičnih misli naših članic in članov, podpornic in podpornikov.

#pisma iz karantene

Jevšek: Ko se ozremo nazaj, smo lahko ponosni. Ko razmišljamo o prihodnosti, moramo biti ambiciozni in pogumni.

Danes je naša država del Evrope, ki želi sodelovanje, si prizadeva za skupne vrednote in zna živeti z razlikami. Smo člani Evropske unije, zveze Nato in številnih mednarodnih institucij. Znova bomo člani varnostnega sveta OZN. Smo del razvitega sveta z relativno visoko kakovostjo življenja. Živimo v eni najbolj varnih držav sveta.
26. junija 2023/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Mandat Sloveniji za izgradnjo pravičnejše mednarodne skupnosti

Počaščena sem, da lahko kot ministrica za zunanje in evropske zadeve Slovenijo predstavljam kot napredno, odprto in svobodno družbo ter kot zanesljivo članico mednarodne skupnosti. Vse to pozitivno vpliva tudi na našo prepoznavnost na gospodarskem in kulturnem področju, z odpiranjem vrat slovenskemu gospodarstvu ter pridobivanjem novih partnerstev in prijateljev. Skupaj gradimo na globalni ravni močno in v mednarodnem prostoru spoštovano Slovenijo.
10. junija 2023/by Miha Damiš

mag. Boris Sovič ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor: Spoštovanje, zaupanje in ponos

Naj bo Slovenec Slovencu Slovenec izraz spoštovanja, zaupanja in ponosa. Iskrene čestitke ob spominskem dnevu Mestne občine Maribor, dnevu, ki ne razdvaja, temveč povezuje v spominu na prehojeno pot v obrambi domovine. Najboljše želje za razvoj naše domovine Slovenije in tudi Univerzitetnega mesta Maribor.
21. maja 2023/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: Dan upora proti okupatorju prikazuje tudi naša prizadevanja za nov, boljši in pravičnejši svet

Dan upora proti okupatorju prikazuje tudi naša prizadevanja za nov, boljši in pravičnejši svet. Prikazuje borbo, da se razbije krivičnosti sveta in borbo za družbo, kjer bosta vladala pravičnost in solidarnost. Da lahko živimo pod svobodnim soncem.
30. aprila 2023/by Miha Damiš

Neva Grašič: Čez mavrico do sosednje Madžarske

V razvoju evropske integracije je tožba proti Madžarski izjemen korak. In Slovenija je tokrat na pravi strani mavrice.
15. aprila 2023/by Miha Damiš

Luka Goršek: Ko začnejo umirati čebele in ribe, bo naslednji na vrsti človek

22. marec je svetovni dan voda. Morda je ravno ta dan primeren, da še posebej opozorimo na podnebno krizo in uničevanje živalskih habitatov. Ko govorimo o podnebni krizi, vedno pogosteje omenjamo podnebne spremembe, žal pa se premalokrat zavedamo ali dotaknemo posledic neukrepanja. Razlog za to je morda občutek, da so te posledice še daleč stran in da se bodo s tem ukvarjale generacije za nami. Vendar temu ni tako.
21. marca 2023/by Miha Damiš

ZA odzivno in učinkovito vlado

Slovenija je zaradi pogostih blokad precejšnja zamudnica glede sodobne organiziranosti vlade, novi zakon o vladi pa bo Slovenijo končno postavil na zemljevid držav, kjer se izvoljene vlade ukvarjajo s sedanjostjo in zlasti s prihodnostjo, ne pa s preteklostjo. Izzivov 21. stoletja namreč ni mogoče reševati z organiziranostjo vlade po vzoru 20. stoletja. Zato na referendumu glasujte trikrat ZA!
10. novembra 2022/by Miha Damiš

ZA vsem dostopno dolgotrajno oskrbo

Ne smemo dopustiti privatizacije sociale in zdravstva; ne tudi zaslužkom na račun starejših in črnemu trgu. Dolgotrajna oskrba je stvar vseh. In omogočanje dolgotrajne oskrbe za vse, ki jo potrebujejo, je priložnost za ustvarjanje novih delovnih mest, novih načinov družbenega sobivanja, za nadgradnjo solidarnosti in pravičnosti v družbi. Od naše skupne sposobnosti dolgoročnega preoblikovanja in izboljšanja države blaginje je odvisno, ali bomo zmogli zares nasloviti ključne probleme časa. ZA družbo po meri ljudi.
9. novembra 2022/by Miha Damiš

ZA neodvisno in kritično RTV SLO

Drage sodržavljanke, dragi sodržavljani. Socialni demokrati bomo glasovali za svobodno, neodvisno, strokovno in gledalcem prijazno RTV Slovenija. Pridružite se nam. Gremo skupaj naprej.
9. novembra 2022/by Miha Damiš

Matjaž Han: Skupaj gradimo gospodarstvo prihodnosti

Skupaj moramo zgraditi gospodarstvo 22. stoletja. Skupaj moramo okrepiti gospodarstvo skozi zeleno in digitalno transformacijo. S tem bomo dvignili dodano vrednost gospodarstva, izboljšali plače zaposlenih in prispevali k splošni blaginji ter boju proti podnebnim spremembam.
12. septembra 2022/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: »Ka Ora, Ka Ako« ali kako na Novi Zelandiji urejajo brezplačno šolsko prehrano

Ena glavnih predvolilnih točk Socialnih demokratov na letošnjih parlamentarnih volitvah je bila brezplačna šolska prehrana za vse. Gre za ukrep, ki najbolj pomaga družinam in srednjemu razredu ter poskuša doseči dvig družbenega standarda. Sledi preprostemu cilju, da v Sloveniji 21. stoletja ne sme biti lačnih otrok. Za ta ukrep smo se uspešno pogajali in ga zapisali v koalicijsko pogodbo.
26. avgusta 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Han: Slovensko gospodarstvo bomo uspešno pripeljali čez energetsko krizo. Moramo ga!

S takšnim tempom in izjemnim angažmajem vseh deležnikov bomo naše gospodarstvo pripeljali tudi čez čeri energetske krize. V na videz nerešljivo enačbo smo namreč posegli s sodelovanjem in hitrim ukrepanjem. Pogumno naprej!
20. avgusta 2022/by Miha Damiš

Damijan Zrim: Ali prostovoljno gasilstvo kliče na pomoč?

Gasilstvo ni ideološko vprašanje. Gasilstvo je način življenja. Če ga želimo obdržati v takšni oziroma še boljši kondiciji in strukturi, je potrebno drugače pristopiti. Ideje o ekonomskih prijemih v zadnjem obdobju ne bodo dobro vplivali na to našo lepo tradicijo. Vsak izmed nas gasilcev se zaveda, da se pomoči in solidarnosti ne da kupiti. To smo pripravljeni braniti do konca.
3. avgusta 2022/by Miha Damiš

dr. Jernej Štromajer: Laburistični strel v koleno

Zadnje tedne in mesece Veliko Britanijo pretresajo politični škandali ter počasen in za vladajočo konservativno stranko boleč konec vladavine odhajajočega predsednika vlade Borisa Johnsona. Po njegovem odstopu so torijci začeli postopek izbire novega strankarskega voditelja in predsednika vlade. Izbor je za konservativce izredno boleč; na površje je priplavala vsa politična nesnaga posledic njihove neprekinjene več kot desetletne vladavine na Otoku.
30. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Namesto, da Evropska komisija spreminja zemljevid zelene Evrope do 2050, naj raje pripravi operativni načrt za soočanje z energetsko krizo

Evropska unija (EU) si je zadala jasen cilj: EU naj do leta 2050 postane ogljično nevtralna družba. V novih okoliščinah energetske krize moramo najti primerna orodja za realizacijo zelenih politik ter hkrati zagotoviti ukrepe blaženja posledic krize. Način izpolnjevanja tega cilja, kot si ga je z umestitvijo jedrske energije in plina v taksonomijo zelenih virov zadala Evropska komisija (EK), žal ni prava pot.
7. julija 2022/by Tadej Ekart

dr. Jernej Štromajer: Roe proti Wadu ali volitve imajo posledice

Odločitev ameriškega vrhovnega sodišča, da razveljavi sodbo Roe proti Wadu, ki je bila 50 let temelj ustavno zagotovljene pravice do splava v ZDA, je dodobra pretresla svetovno javnost. Vendar do te odločitve večine skrajno konservativnih vrhovnih sodnikov ni prišlo čez noč, ampak je šlo za dolgoročno uresničevanje načrta desnice v ZDA, da si s pomočjo konservativnih sodnikov in republikanskih politikov oblikuje družbeno ureditev po svoji meri.
1. julija 2022/by Tadej Ekart

Matjaž Nemec: Vprašanje Zahodnega Balkana je test kredibilnosti EU in njena odgovornost za preprečevanje EU nešteto hitrosti

Ko ugasnejo luči velike dvorane, kjer so za okroglo mizo pred dnevi voditelji držav članic na Evropskem svetu zasedali ob strateško pomembnih temah, se pokaže realnost. Ta (žal) največkrat na obrazu nima nasmeškov in polna usta spodbudnih besed, temveč stare probleme, pri Bosni in Hercegovini šest let trajajočo težnjo, da jo EU (do)končno spozna kot kredibilnega partnerja, s katerim je vredno pričeti vsaj formalne pridružitvene procese. Ti sami po sebi ne pomenijo ne članstva v EU, ne garanta zanj.
28. junija 2022/by Tadej Ekart

Marko Sjekloča: Strateške zmote Rusije

Danes je to drugačen svet, tudi s svojimi napakami in zmotami, a tudi z veliko pozitivnih prvin, od katerih je ena najpomembnejša: življenje je na zahodu veliko več vredno od ideologije ali političnih ciljev.
18. maja 2022/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Shod za odlično znanost

Vesel sem, da bo današnji Shod za znanost opozoril na stranpoti in napake politike v slovenski znanosti in visokem šolstvu. Upam le, da se znanstvena skupnost ni prepozno zbudila iz svojega dokaj trdnega spanca v zadnjih dveh letih mesarjenja po visokošolskem in znanstvenem polju.
5. aprila 2022/by mf

Blaž Zgaga: Čas je, da se pogovorimo o slovenski nacionalni varnosti

Dolgoletnemu ignoriranju primerne zaščite nacionalnih interesov je danes primerna varnost v državi, njena preskrbljenost s strateško pomembnimi dobrinami in energenti. (Foto: Tomislav Čuveljak)
1. aprila 2022/by mf

Gregor Goričar: Kako do energije v spremenjenih mednarodnih okoliščinah?

Spremenjene mednarodne okoliščine zaradi vojne z Ukrajino bodo še poslabšale možnosti naše preskrbe z dostopno energijo. Zato potrebujemo pametno strategijo. Energetika in z njo povezana samozadostnost je namreč lahko priložnost za razvoj države in njeno blaginjo ali pa stagnacija, nazadovanje ter kolaps!
13. marca 2022/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Pripravljeni

Vojna v Ukrajini je še eden od jasnih znakov, da se svet spreminja. Postaja nevaren. Slovenija in EU unija morata znotraj teh okoliščin definirati svojo agendo s ciljem, da povečata svojo varnost in odpornost, globalno pa pokažeta alternativo destruktivnim silnicam.
13. marca 2022/by mf

Blaž Zgaga: Janša, slovenski Putin

Ruski predsednik Vladimir Putin je podpiral in tajno financiral skrajna desničarska gibanja v Evropi. Tok denarja za medijski imperij SDS pa preko gradnje madžarske nuklearne elektrarne sega daleč v Rusijo.
12. marca 2022/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Načrtno uničevanje javnega zdravstva, da bo edina alternativa privatizacija

Da je uničevanje javnega zdravstvenega sistema namerno, (zdaj) ni več nobenega dvoma. Še bolj ironično bo, ko bodo sedanji »pogrebniki javnega zdravstva« potem, ko ga izčrpajo, rekli: »Vidite, saj ne deluje. Nimamo druge izbire kot zasebništvo.« In točno tja z vzpostavljanjem vzporednega sistema drvimo.
18. februarja 2022/by mf

Dejan Prešiček: 10 kulturnih zapovedi

Verjamem, da bo z uresničitvijo desetih kulturnih zapovedi v dialogu s stroko in civilno družbo politika pridobila zaupanje, da misli resno o razvoju in potencialih kulture. Predvsem pa je pomembno, da s hitrimi in učinkovitimi ukrepi kulturo rešimo pred padcem v mračnjaštvo, ki ji trenutno grozi.
12. februarja 2022/by mf

Jernej Štromajer: Javnomnenjske raziskave se lahko tudi zmotijo

Ta teden sem nekaj malega uspel povedati (kolikor je bilo objavljeno) o javnomnenjskih raziskavah v oddaji Tarča. Vendar objavljeno vsekakor ne pokrije vseh zadev, ki jih je o tej temi treba izpostaviti.
5. februarja 2022/by Tadej Ekart

Dr. Igor Šoltes: Premagajmo Janšo, ustavimo korupcijo 

K boju proti korupciji moramo prispevati vsi. S svojim zgledom in z ničelno toleranco do vsakršne koruptivne prakse. Namesto zaščite kriminalcev, kar je poskušala s spremembo kazenskega zakonika storiti vladajoča garnitura, moramo zaščititi žvižgače, okrepiti javni nadzor in bolje opremiti ter usposobiti organe pregona.
5. februarja 2022/by mf

Srečko Zajc: Kam, kdo in kaj

Živimo v času in družbi razpadlega vrednostnega sistema. Ali smo že dovolj ponotranjili, da se bo civilizacija obdržala samo s solidarnostjo, pravičnostjo in v enakosti (ne istosti!)?
18. januarja 2022/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl in Sandi Češko: 100 dni za zmago velikih sprememb

Kaj lahko pričakujemo od novega leta 2022? Po mnenju The Economista se bo to leto nadaljevala predvidljiva nepredvidljivost. Posloviti se bo treba od starih paradigm. Svet se je z epidemijo nepovratno spremenil. Na nas pa je odgovornost, da v novih okoliščinah poskrbimo za to, da bo čas po epidemiji čas dobrih sprememb.
15. januarja 2022/by mf

Milan M. Cvikl: Slovenija žal ni med gospodarskimi zmagovalkami epidemije

Odziv Socialnih demokratov na hvalisanje Vlade in naveden izbor indikatorjev je, da Slovenija tudi po gospodarskih kazalcih ni med zmagovalkami epidemije, še posebej zato, ker položaj posameznikov ni boljši kot je bil pred epidemijo in ker smo si nakopičili velik dolg, ki ga bomo še desetletja plačevali. Nismo namreč izvedli nobenega razvojnega niti strukturnega preboja, temveč gre v Sloveniji za porabo deset in več milijard evrov v treh letih za dajanje predvolilnih bonbončkov. In ta denar bo potrebno vrniti.
6. januarja 2022/by Miha Damiš

Jernej Štromajer: Eno leto po napadu na ameriško demokracijo

Zato velja ob obletnici napada na enega od stebrov ameriške demokracije spomniti, da nas naslednjih dobrih 100 dni do parlamentarnih volitev v Sloveniji čakajo turbulentni in naporni časi. Upajmo, da bodo naše demokratične institucije, delitev oblasti in demokracija kot taka vzdržale in ne bodo klonile pred slovenskimi Trumpi – ki bodo podobno kot on uporabili vse možne zvijače, da bi se obdržali na oblasti.
5. januarja 2022/by Miha Damiš

Janja Rednjak: Samostojni in enotni za spremembe

24. aprila bomo na volitvah, kot na plebiscitu pred tridesetimi leti, odločili. Želimo velike spremembe. Želimo srčno in solidarno Slovenijo.
26. decembra 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Politična sredina je votla in prazna

Kaj torej pomeni politična sredina? Nič in hkrati vse. Ker je v resnici ne poznamo oziroma zaradi njene narave kot take ne moremo poznati, je sredina lahko karkoli – kot nekakšen Kinder Surprise. Malo bolj strokovno lahko rečemo, da gre za prazen označevalec (ang. empty signifier). In ta prazni označevalec je vedno mogoče začasno zapolniti s čimerkoli, kar je v nekem trenutku najbolj oportuno ali interesno zanimivo.
18. decembra 2021/by mf

Nadja Čakič: Umrla nam je desetletna deklica

Kje ste sedaj, krščanski demokrati? Stranka Za otroke gre? Sedaj bi morali biti vaši glasovi najglasnejši, odstranitev žice z rezili na meji bi morala biti vaša prioriteta, a vendar ostajate v svojih krščanskih vrednotah tiho. »Oče, odpusti jim. Saj ne vedo, kaj delajo.«
17. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Nismo vsi isti

Slovenija (spet) potrebuje boljše korporativno upravljanje. Dokazi o političnem mešetarjenju Andreja Vizjaka ne kaže le, kako so upravljali z državo v času prve Janševe vlade, ampak kakšna miselnost se je danes polastila države in gospodarstva v njeni lasti.
16. decembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Zeleno, ki te hočem zeleno

Paralelni svet, ki so ga ustvarile korporacije, pravzaprav dva, enega zase in drugega za nas, ki jim vsak trenutek prispevamo na račun, je potrebno ponovno prevesti v svet, v katerem resnično živimo in ga poleg korporacij ogrožajo tudi klimatske spremembe, pandemije in splošna neumnost. Ali pa znosnega življenja ne bo več.
15. decembra 2021/by mf

Anonimna avtorica: Vsaka deseta ženska ima svojo #jaztudi zgodbo

Jaz sem molčala 13 let. Še vedno molčim. Kar se je meni zgodilo, sem zakopala tako globoko, da sem potrebovala terapijo za odkopavanje. In odkopavanje je proces, dolgotrajen. Ne izogneš se vzvodom in stikom, ki te spravijo nazaj na tisto raven, ko si bila le in samo žrtev, nič več.
7. decembra 2021/by mf

Andreja Katič in Mija Javornik: Moje telo – moja pravica, moja izbira

Danes Poljska postaja država z enim najstrožjih zakonov na področju ureditve pravice do svobodne izbire o rojstvu otrok. Pobude, da se ukine ali omeji pravica do svobodnega odločanja o rojstvu otrok pa tudi v Sloveniji niso izginile, v zadnjem obdobju postajajo vse glasnejše, zlasti z vidno podporo posameznih predstavnikov aktualne vlade. 
5. decembra 2021/by mf

Mag. Milan M. Cvikl: Vlada povzroča nevarno mešanico makroekonomskih neravnovesij

Vlada se obnaša, kot da jutri ne obstaja: ustvarja zgodovinsko najvišje javnofinančne primanjkljaje, najvišjo inflacijo po prevzemu evra, postopno poslabševanje zunanjetrgovinske bilance in rekorden obseg javnega dolga. To ustvarja nevarno mešanico makroekonomskih neravnovesij.
4. decembra 2021/by mf
Mag. Dejan Židan

Dejan Židan: Čestitke ob dnevu generala Rudolfa Maistra

Smo danes vredni nasledniki truda in vrednot naših predhodnikov? Znamo ceniti prehojeno pot naroda do samoodločbe in do oblikovanja lastne države? Vsa ta vprašanja se v družbi posebej odražajo ob težkih preizkušnjah pandemije, ki botruje vedno večji zdravstveni, socialni in družbeni krizi.
22. novembra 2021/by mf

Srečko Zajc: Mi nismo le številke, smo ljudje

Mesto 216.000 pohabljenih duš in src, skupaj z nepreštetimi in nevidnimi po vsem svetu, je argument nad argumenti, da se izprijenosti reče NE in da politične stranke in posamezniki, ki imajo vsaj ščepec etosa, sklenejo krog okoli tega in dajo v program dobesedno, ne samo deklarativno, ločitev vere in države.
20. novembra 2021/by mf

Dr. Jernej Pikalo in dr. Jernej Štromajer: Naši napori so se obrestovali – znanost ima nov zakon

Danes sprejeti zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti v veliki meri povzema naše rešitve in potrebno povišanje sredstev za znanost na najmanj 1% BDP, stabilno institucionalno financiranje in novo organiziranost raziskovalnih organizacij, ki odraža potrebe časa ter omogoča prepotrebno povezovanje znanosti, inovacij in gospodarstva.
18. novembra 2021/by mf

Dejan Židan: Cepljenje pomaga in varuje

Slovenske analize kažejo, da politiki nismo najbolj primerni, da govorimo in nagovarjamo ljudi glede cepljenja. Bistveno večje zaupanje je namreč prisotno do zdravnikov in drugega medicinskega osebja. Zato bom v nadaljnjih vrsticah samo opisal svojo zgodbo.
13. novembra 2021/by mf

Nastja Trajkovič: Dobro jutro, odločevalci

Na koncu boste primorani prisluhniti milijonom mladim, ki zahtevamo bolj ambiciozne podnebne cilje. Ker se resnični premiki lahko zgodijo samo, če se za svoje cilje boriš s srcem. Dragi odločevalci, najdite svoje srce.
12. novembra 2021/by mf

Jan Škoberne: Janez Janša uničuje vrednote osamosvojitve, kot je Hren uničeval prve slovenske knjige 

Kot so na Hrenovih kresovih gorele prve slovenske knjige, tako 30 let po osamosvojitvi, v dejanjih sedanje oblasti gorijo vrednote osamosvojitve. Gorijo v korupcijskih škandalih, gorijo v sovražnem govoru in govorijo v vsakodnevnih izkazovanjih patološke potrebe oblastnikov, da vladajo, kot da nad njimi ni boga in kakor da jih po koncu ne čaka nobena sodba. Ne božja, ne tista v imenu ljudstva.
31. oktobra 2021/by mf

Tanja Fajon: 216 strani za spremembe

Moja vizija je napredna, odprta Slovenija, v kateri bodo ljudje svobodni in varni. Imamo načrt, da Slovenija takšna tudi postane. 216 strani idej je vodnika za spremembe, ki jih bomo dosegli skupaj. Slovenija je lahko drugačna.
16. oktobra 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Neustavna in neustrezna rast javnega dolga

Vlada se pri javnih financah požvižga na ustavo in zdravo kmečko pamet. Vodni topovi na cestah, solze zaradi solzivca in veseljačenje vladajočih. Od vsega tega bo ostal le visok račun.
11. oktobra 2021/by mf

Srečko Zajc: Talibanizacija sveta, micelij novega srednjega veka

In za konec še skromen nauk za tiste, ki mislijo, da vojska in vlaganje v vojsko privedeta do demokracije ali da jo varujeta: Afganistan je kronski dokaz, da ni tako, in milijarde dolarjev, porabljene za urjenje, opremo in plače afganistanskih obrambnih in varnostnih sil, ki so se razbežale ali zamenjale stran, so dodatni dokazi. Samo izobraževanje, izobraževanje in še enkrat izobraževanje, javni servisi, svobodne volitve ter neodvisni mediji.
29. septembra 2021/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Začetek konca pasokizacije?

Dober rezultat SPD bo pomembna in dobra stvar tudi za Slovenijo. Nemčija je naša najpomembnejša gospodarska partnerica in evropski motor. Istočasno pa predstavlja dober rezultat SPD podlago za rast in razvoj socialne demokracije v Sloveniji.
10. septembra 2021/by mf

Andreja Katič: Načelo delitve oblasti in kako danes tolmačimo slovensko demokracijo?

Ne potrebujemo samo ustrezne zakonodaje, potrebujemo tudi predstavnike ljudstva, tako v vladi kot v parlamentu, ki bodo spoštovali načelo delitve oblasti, ki ne bodo predlagali parlamentarnih preiskav, ki bi posegale v neodvisnost sodstva in tožilstva, ki bodo posredovali kandidata za evropska delegirana tožilca, ki se ne bodo sprenevedali, zavajali javnost in odgovornost za svojo neučinkovitost prelagali na druge…
12. avgusta 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Janševo veseljačenje, medtem ko slovenske javne finance žalostno tonejo

Očitno se Janševa tretja vlada podobno kot na pravno državo, spoštovanje neodvisnosti sodstva, medijev in podobnih svoboščin, požvižga tudi na javnofinančna pravila. Nadaljuje se neodgovorno povečanje primanjkljajev in očitno namerava postati Janševa vlada “prva v prirastu javnega dolga v BDP” v EU. Le še vprašanje nekaj mesecev je, da bo dolg segel preko 90% BDP.
6. avgusta 2021/by mf

dr. Branko Gabrovec: Proti privatizaciji slovenskega zdravstva. Moramo in zmoremo bolje.

Da je naš zdravstveni sistem potreben resnih posodobitev, se verjetno strinjamo vsi. Ključno vprašanje na tem mestu je: kakšne naj bi te bile? Posodobitve zdravstvenega sistema, ki vodijo v privatizacijo, so korak v napačno smer.
2. avgusta 2021/by Miha Damiš

dr. Branko Gabrovec: Zato, lepo prosim, cepimo se

Ker je obvladovanje te epidemije prevzela politika ali politična stroka, ki v javnosti uživa zelo nizko stopnjo zaupanja, je tudi precepljenost temu primerna. Politike v tem trenutku ne moremo spremeniti, lahko pa smo družbeno bolj odgovorni in solidarni, kot je politika sama. Pomembno je tudi, da se družba ne polarizira na cepljene in necepljene, kot nas želijo razdeliti vladajoči. Bodimo strpni drug do drugega, ne glede na to, kaj si kdo misli in čuti do cepljenja.
25. julija 2021/by Miha Damiš

Gregor Goričar: O prihodnosti jedrske energije se moramo odločiti skupaj

Stroko, nevladne organizacije in politiko čaka veliko dela, veliko potrpežljivosti in veliko kompromisov. Energetski prehod je priložnost in nevarnost. Da dosežemo podnebne in zelene cilje, potrebujemo vso pamet, široko javno razpravo in najboljše možno upravljanje.
23. julija 2021/by Miha Damiš

Tanja Fajon: Spremembe prihajajo. Če ne prej, na volitvah.

V družbi moramo vzpostaviti novo zaupanje in to lahko naredijo le ljudje na volitvah. Brez tega zaupanja ne bomo mogli premagati ne epidemije in ne sprostiti izjemnega razvojnega potenciala, ki ga ima Slovenija. Nedelja je jasno pokazala, da ljudje sprejemajo dobre odločitve, ko dobijo za to priložnost.
16. julija 2021/by mf

Neva Grašič: Pismo sosedom

Pišemo pisma sosedom. Na roko, s svojimi besedami. Pišejo jih ljudje, ki iskreno verjamejo, da je drugače mogoče. In jaz zaradi njih vseh verjamem, da nam bo na referendumu uspelo zbrati 340.000 glasov PROTI.
5. julija 2021/by mf

Tanja Fajon: Predsedovanje v rumenem jopiču

Ne glede na svoje delo bomo na koncu deležni besed o »uspešnem predsedovanju in najboljših odnosih«. To je običajna diplomatska vljudnost in njenega pomena ne gre precenjevati. Sama si želim, da bi to vljudnost presegli - s pravim delom za prave evropske ideje. Ponosna bi bila, če bi se Slovenija pri tem resnično izkazala in požela pravo priznanje v mednarodni skupnosti. Žal sem iz dneva v dan manj prepričana, da je to še mogoče.
30. junija 2021/by Miha Damiš

Milan M. Cvikl: Slovenija, čas je, da razpreš razvojna krila

Slovenija, potrebna si sprememb. Ker si zaslužiš bolje. Zdaj si v najboljših letih. Si ustvarjalna in pametna. Znaš trdo delati. Kdor te od zunaj spozna, se zaljubi v tvoje lepote, gostoljublje in pamet. Čas je, da dobiš krila, poženeš globlje korenine razvoja, prelomiš nasprotja preteklosti in se varna in pogumna zazreš v naslednja tridesetletja.
28. junija 2021/by mf

Tanja Fajon: Na novih 30

Naj bo zato 30. rojstni dan razumljen kot mejnik za nov začetek. Za spremembo. Praznujmo z vsem in zaradi vsega, kar imamo dobrega. Ker tega ni malo. Dajmo spet zalet viziji, optimizmu, volji do življenja, veri, da je vse mogoče. Slovenija to potrebuje. Oživimo! Poletimo!
25. junija 2021/by Miha Damiš
Srečko Zajc: Vedno isto, nikoli enako

Srečko Zajc: Kam nas vodi voda?

Glede na to, da se vlada požvižga na veljavni pravni red in ustvarja vzporednega, bo seveda zlahka ignorirala tudi rezultat referenduma. Nekoč so take kršilce postave namakali v vodo. Povem za prijatelje: Ljubljanica še vedno teče. Tudi zato je treba vodo ohraniti svobodno in dostopno.
18. junija 2021/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Po koncu janšizma

Zbrala se je množica ljudi, ki ima dovolj samodrštva vlade do te mere, da so za njen konec pripravljeni oditi na ulico in zahtevati njen odstop.
5. junija 2021/by mf

Marko Koprivc: Če želimo višje plače, se moramo pogovarjati o gospodarstvu, ne o davkih

Sem za to, da namesto davčnih odpustkov najpremožnejšim raje ta sredstva namenimo za gradnjo neprofitnih stanovanj, za subvencije za vrtce, za dodatne štipendije. Če želimo vlagati v ljudi, moramo pozornost nameniti tem temam. Če želimo višje plače se moramo pa pogovarjati o gospodarstvu, ne o davkih.
4. junija 2021/by mf

Andreja Katič: Evropsko javno tožilstvo in nezakonita dejanja aktualnega predsednika vlade

Sedanja vlada se s svojimi dejanji ne le odmika od sprejete politike, temveč povzroča škodo tudi drugim članicam EU.
3. junija 2021/by Tadej Ekart

Srečko Zajc: Dvom v vero ali vera v dvom?

Pred nami je zadnja faza delitve tistega, kar je še ostalo in potem bomo dolgo živeli v somraku, dokler ne bodo nove generacije imele dovolj močne želje znova zapeti pesem o svobodi.
29. maja 2021/by mf

Tanja Fajon: Da bo tokrat drugače

Od Janeza Janše ne moremo pričakovati, da bo na stara leta postal dobronameren in dobrosrčen, ljubezniv gospod, ki ima rad ljudi. Tako tudi sama od sebe ne pričakujem, da se bom na pragu petdesetih let spremenila v nekaj, kar nisem jaz. Še več: to, da v politiki ostajam zvesta sebi in svojim vrednotam, je največ, kar lahko dam ljudem.
27. maja 2021/by mf

Damjan Vinko: 22. maj, mednarodni dan biotske raznovrstnosti

Danes zvečer se s finalom zaključi največje glasbeno tekmovanje, ki nam v več pesmih sporoča, da je ognja tu že veliko. Si ga želimo pogasiti? Če se bomo odločili res narediti korak naprej tudi za nas same, ne pozabimo tudi ob Mednarodnem dnevu biotske raznovrstnosti na zahteve 101 stare Spomenice, kjer moramo za ohranjanje narave angažirati najširše javnosti, tako svoje politične predstavnike, kot nas same. Usoda je v naših rokah.
22. maja 2021/by Miha Damiš
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Palestina – vojna in mir

Za nastalo situacijo so prav tako soodgovorne tudi zahodne države, ki s svojim molkom dovoljujejo nasilje, ki ga Izrael izvaja nad palestinskim prebivalstvom. Tukaj bi morala mednarodna politika odigrati svoj del naloge in preprečiti nadaljnjo nasilje v Palestini in širši regiji.
21. maja 2021/by mf

Luka Goršek: Boj za vodo? Ne, boj za življenje.

Bitko za našo osnovno pravico začnimo danes pri nas in zato aktivirajmo vse naše znanke in znance, da podpišejo pobudo za referendum glede Zakona o vodah. To bo naš prvi, a izredno pomemben korak, da zavarujemo našo vodo.
9. maja 2021/by mf

Tanja Fajon: Danes je tvoj dan

Danes je 9. maj, praznik za vsakogar in našo skupnost. Je dan zmage in dan Evropske unije. Oboje nas združuje v enakopravnosti, solidarnosti in upanju in nas povezuje in bogati v naši raznolikosti. Samo skupaj smo dovolj močni, da izzive spremenimo v priložnosti in ustvarimo boljšo prihodnost za vsakega od nas.
9. maja 2021/by Miha Damiš

Andreja Katič: Samo ja pomeni ja!

Kot mnogo drugih pravic, smo tudi to izborile. Človekove pravice niso podeljene in samoumevne. Njihovo varovanje mora biti vsak dan na dnevnem redu naših življenj!
4. maja 2021/by Miha Damiš
Dr. Jernej Pikalo

dr. Jernej Pikalo ob 1. maju: “Naj izgorijo kresovi, ne delavke in delavci.”

Ob 1. maju čestitam vsem, ki živimo od lastnega dela in znanja. Ki delamo za to, da živimo in preživimo. Ki nam delo pomeni več kot zgolj mezdo, temveč tudi način in možnost uresničevanja ter izražanja samih sebe.
1. maja 2021/by Tadej Ekart

Tanja Fajon ob 1. maju: “Delo je namreč tista dobrina, ki potrjuje bit človeka”

Moje delo je namenjeno temu, da kot skupnost uresničimo svoje potenciale. Da postavimo pravičen in življenjski okvir našega sobivanja. Da v naši skupnosti prevladajo prijazne vrednote. Da Slovenija postane takšna, kakršna je lahko, če vsi skupaj damo od sebe najboljše. Ne le ljudje, podjetja, lokalne skupnosti, civilna družba. Če da od sebe najboljše tudi politika.
30. aprila 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Vladni nacionalni načrt za okrevanje in odpornost dokončno razgalja nesposobnost Janševe vlade

Vlada Janeza Janše je po desetih mesecih skrivanja končno le sprejela nacionalni načrt za okrevanje in odpornost, a je pri tem izkoristila manj kot polovico razpoložljivih sredstev. To dokončno razgalja njeno nesposobnost.
29. aprila 2021/by mf

Milan M. Cvikl in Jernej Štromajer: Kdo bo za pijačo dal, ko umrla bo država?

Vlada vrta luknje v javnofinančno ladjo in to bo v končnem pomenilo manj vsega, manj odhodkov, manj šolstva, znanosti in raziskav, manj podpore gospodarstvu, ki jo potrebuje za izhod iz krize, manj podpore dvigovanju dodane vrednosti in manj za socialo, zdravstvo, pokojnine...
21. aprila 2021/by mf

Živa Vidmar: Ženske demonstracije 21. aprila in junija 1943

In kaj v resnici pomenijo ženske demonstracije izpred več kot 75. let? Predvsem opozorilo, da so bile na Slovenskem posebno pogumne in ponosne ženske, ki so imele pogum in voljo pokazati svetu, da se mu ne bodo prepustile kot žrtvene ovce, da so ponosno zahtevale in ne prosjačile za človekove pravice.
20. aprila 2021/by Miha Damiš

Emilija Stojmenova Duh: Kaznovani, ker s(m)o zahtevali šolo

Prejšnji teden so se začele obravnave. Najprej je bila na vrsti Daja. Danes je Matic. Kmalu bo na vrsti Katarina. Pogumni mladoletniki se morajo zagovarjati pred sodnikom za prekrške. Ker so zahtevali šolo. Morali so si poiskati odvetnika. Ker so zahtevali šolo. Morali so se sprehajati do sodišča med približno 20 predstavniki policije kot najhujši kriminalci. Ker so zahtevali šolo. In morajo čakati na sodnikovo odločitev, ali jih bo kaznoval in kakšna kazen jih bo doletela. Ker so zahtevali šolo. V Sloveniji leta 2021.
19. aprila 2021/by Miha Damiš

Srečko Zajc: Med cepljencem in cepcem je razlika

Čeprav naj bi delali do 20. ure, sem ob 18.00 sem stal pred trdno zaprtimi vrati cepilnega centra, gledal mrak prostora za vrati in spoznal, da je upanje umrlo. Spodobno sem ga pokopal, ker upanje ne more ležati nepokopano na ulici, in odšel domov.
18. aprila 2021/by mf

Jernej Štromajer: Uberizacija trga dela in storitev ni rešitev

Delavske pravice so bile skozi čas vedno izborjene in ne podeljene. Za to se je potrebno boriti tudi v prihodnje, sicer bo delavske pravice nadomestilo zgolj ocenjevanje z zvezdicami.
16. aprila 2021/by Miha Damiš

Franc Hočevar: Na starost se moramo pripraviti

Obstajajo številni načini, kako preprečevati in omejevati negativne posledice staranja prebivalstva na družbo. Gre za kombinacijo mnogih politik z enotnim ciljem. Vendar brez solidarnosti in vzajemnosti ne bo premikov.
15. aprila 2021/by mf

Srečko Zajc: Virus samocenzure

Ali veliko tvegam, ko bom poskusil dokazati, da se zgodovina ponavlja kot farsa? Verbalni delikt je bil nekoč kaznivo dejanje in dokazovalo se ga je zlahka in zelo široko, kajti v zakonu, tistem znamenitem 133. členu, niso bile taksativno naštete vse možne okoliščine, v katerih mnenje ali dejanje nekoga postane verbalni delikt. To je bila stvar presoje.
10. aprila 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Fiskalni kaos ogroža prihodnje okrevanje in razvoj

Dejstvo je, da smo v enem letu javni dolg iz 65 % povečali na preko 80 % BDP, kar je za pet odstotnih točk več, kot se je povečal dolg na ravni EU27. Če bodo škarje ostale dolgo odprte, lahko javni dolg hitro preseže magično mejo 100 % BDP. Za Slovenijo kot malo, odprto gospodarstvo so to zelo nevarne vode.
9. aprila 2021/by mf

Neva Grašič: Janševo nenadno pomanjkanje evropskega upanja

Evropsko upanje je ustvarilo skupne interese in premagalo številna nasprotja. Da je vsaka država članica prispevala h krepitvi Evrope, demokracije in pravne države. Ker, kot piše v Berlinski deklaraciji, »vemo, da je Evropa naša skupna prihodnost«.
28. marca 2021/by mf

Tanja Fajon: Čar in prekletstvo odločanja

Ni dovolj, da se poslušamo, moramo se tudi slišati. In ko bo na to pristala tudi druga stran, bom prva, ki bom vztrajala in vodila dialog. To je ta drugačna pot, ki jo napovedujem. Pot sodelovanja, strpnosti, dialoga in prihodnosti.
28. marca 2021/by mf

Dr. Milan Brglez: EU ni in ne sme biti igra z ničelno vsoto

Ob deklaraciji o usmeritvah Slovenije za delovanje v institucijah EU se vprašujem, kam se je izgubil duh očetov Evropske unije, katerih imena se pogosto znajdejo na ustih vladajočih v Sloveniji. Vem pa, da je ta deklaracija daleč od tega, kar smo si z referendumom o vstopu v EU državljanke in državljani Slovenije želeli pridobiti.
22. marca 2021/by mf

Srečko Zajc: O razumu, ki ga ni bilo

Vrag je, ker se razuma ne da kupiti, lahko ga samo ostriš, ko ga imaš, ko pa ga nimaš, ga kompenziraš z močjo, nasiljem, ustrahovanjem, političnim terorjem. Zdaj smo bili mi na vrsti, da se nam zgodi ta patologija.
19. marca 2021/by mf

Milan M. Cvikl: To niso uspehi, ampak nevarno poigravanje s prihodnostjo

Številke in analize so namreč neizprosne, saj kažejo na negotovo gospodarsko, fiskalno in posledično politično negotovost Slovenije. V letu 2020 je Janševa vlada ustvarila javnofinančni primanjkljaj v višini skoraj 8 % BDP ali 3,5 milijarde evrov. V letu 2021 pa se bo primanjkljaj, če se bodo trendi prvih dveh mesecev nadaljevali, verjetno približal 3 milijardam evrov.
15. marca 2021/by mf

Primož Brvar: Kdaj bomo v Sloveniji aktivirali 10.000 najemnih stanovanj?

Dokler država ne bo zagotovila sistemskega vira financiranja za vlaganja v stanovanjsko gradnjo, se bomo vrteli v začaranem krogu in se spraševali, zakaj nam ne uspe zagotoviti prepotrebnega in zadostnega števila stanovanj.
6. marca 2021/by mf

Dr. Milan Brglez: Pismo dr. Milanu Zveru o tem, kaj škodi mednarodnemu ugledu Slovenije

Če torej kdo niža mednarodni ugled naše države, potem to ni Politico, ampak predsednik vlade. Dokumentirano in preverljivo.
20. februarja 2021/by mf

Tanja Fajon: Ti si sprememba. Pridruži se nam.

Stopamo naprej. Prihaja čas, da Socialni demokrati z vsemi, ki Sloveniji iskreno želijo samo dobro, pokažemo, kako je mogoče povezovati in delati drugače. Naš cilj je resnična sprememba, ne le oblasti, ampak predvsem načina upravljanja Slovenije.
17. februarja 2021/by mf

Dr. Emilija Stojmenova Duh: Za ženske v znanosti

Zakaj ob vsakem mednarodnem dnevu žensk in deklet v znanosti opozarjam na ta dan in se trudim povečati pozornost za ženske v znanosti? Ker sem inženirka. In ko se inženirji srečamo s problemom, ga želimo rešiti. Ženske v znanosti se namreč pogosto soočamo s številnimi problemi in izzivi, ki jim posredno ali neposredno botruje spol.
14. februarja 2021/by mf

Neva Grašič: Slovenija je izgubila zaupanje EU, da bo v času predsedovanja branik njenih temeljev

Čez slabih pet mesecev bo Slovenija ponovno predsedovala Evropski uniji. Od vsakokratnega predsedstva se pričakuje nepristranskost in nevtralnost pri prizadevanju za skupne rešitve EU, predvsem pa zagotavljanje spoštovanja postopkov in evropske zakonodaje. Toda Evropa je razumela. Slovenija v času njenega predsedovanja ne bo branik njenih temeljnih vrednot. Vsaj ne Slovenija pod vodstvom Janeza Janše.
13. februarja 2021/by mf

Milan M. Cvikl: Primite se za denarnice – Janša vlada

Tudi tretja Janševa vlada ima enako neodgovorno javnofinančno politiko kot njegovi prvi dve vladi. Če je Fiskalni svet tisti neodvisni opozorilni organ, katerega naloga je sprožiti alarm, ko odpove javnofinančna odgovornost, nam njegovo poročilo kaže, da ta hip alarm tuli na vso moč.
12. februarja 2021/by mf

Srečko Zajc: Zelena vseh barv

Zato mora socialna demokracija okrepiti svojo zeleno ob rdeči kot dve komplementarni in samostojni, a združljivi barvi in še tretjo, modro. Zaradi modrosti, ki jo potrebujemo. Iz vseh treh moramo narediti vse barve tega sveta. Tak je čas, tak je svet, take so naše zaveze.
3. februarja 2021/by mf

Dr. Branko Gabrovec: Sindemija

Sindemija je izraz za združitev več zaporednih epidemij ali skupin bolezni. Kakor kaže, jo imamo tudi v Sloveniji. Za epidemijo SARS-COV-2 vemo vsi. Za epidemijo slabih in verjetno tudi koruptivnih dejanj ob vodenju države pa ne.
31. januarja 2021/by mf

Dr. Jernej Pikalo: Šole se odpirajo prve in zapirajo zadnje

Nesposobnost vodenja, pomanjkanje rešitev, odsotnost kakršnekoli empatije, temeljno nerazumevanja izobraževalnega, vzgojnega, raziskovalnega in športnega poslanstva so prepričljivi razlogi za interpelacijo ministrice za izobraževanje, znanost in šport.
29. januarja 2021/by mf

Luka Goršek in Damijan Zrim: Totalna vojna in njene žrtve

Ko kritično presodimo vlado z njenimi lastnimi standardi, hitro pridemo do jasnih zaključkov: nespodobnost in nesposobnost. Zapuščina vladne totalne vojne so številne žrtve, ki bi se jim lahko izognili, in številne stiske, ki bi jih lahko in morali preprečiti.
7. januarja 2021/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Napad na demokracijo in svobodo

Poznate še kakšnega politika, ki v tujino piše, da so mu ukradli volitve? Kdo je edini evropski predsednik vlade, ki za zmago do včeraj še ni čestital Bidnu? Vam je morda sedaj jasno, zakaj je takšna politika tako zelo nevarna in kam pelje? In kam pelje »vojna z mediji«? Kakšne so posledice, ko četrto vejo oblasti nadomesti strankarsko propagandno orožje? Zdaj vemo, kam pridemo, ko preko twitter računov najvišjih političnih predstavnikov neodgovorno streljajo sporočila, ki se slej ko prej končajo s pravimi streli. Da, besede lahko ubijajo.
7. januarja 2021/by mf

Tanja Fajon: Srečno, Slovenija!

Trdno verjamem, da lahko že v teh dneh naredimo nove korake za to, da bodo naslednji prazniki potekali v bolj sproščenem, varnem in optimističnem vzdušju. In da bomo ob naslednji obletnici plebiscita lahko zapisali, da se v svoji domovini dobro počutimo, ker smo slišani, videni in upoštevani.
25. decembra 2020/by mf

Marko Koprivc: Nič ni več čudno

Epidemija je resna in terja določene omejitve, nadzor in hitro ukrepanje. Ampak še posebej v takšni krizi ne smemo pozabiti biti ljudje, ne smemo pozabiti na solidarnost, na empatijo. Ne smemo pozabiti na vse, ki živijo na družbenem robu ali pa so jih razmere tja potisnile.
19. decembra 2020/by mf
Dr. Patrick Vlačič

Dr. Patrick Vlačič: Jadransko morje je eno najlepših na svetu

Podatki o mikroplastiki v Jadranskem morju ter plastičnih odpadkih na površini in na dnu morja so alarmantni. Odgovornost in naloga vseh nas, ki živimo ob tem morskem biseru, je, da ga predamo generacijam za nami v boljšem stanju, kot je sedaj.
19. decembra 2020/by mf

Srečko Zajc: Ne, kultura

Ne vemo še, kako globoko bo pandemija zarezala v našo prihodnost. Zagotovo bosta potrebni nova ekonomija in solidarnost in če bi imel samo malo vpliva, potem bi gradil na kooperativah, glasoval bi za kooperativno razvojno banko, ki bi zagotavljala začetni kredit tem kolektivov. In če bi še malo vpliva ostalo, potem bi ga namenil kulturi, da nam posveti v mrak sedanjosti in prižge luč prihodnosti.
18. decembra 2020/by mf

Petra Doles: 2020

Naštevanje letošnjih absurdnih in grotesknih teatralnih presenečenj nima konca. Napaka se zgodi enkrat, ne gre za ponavljajoče se periodično ravnanje. Poudarjam, politika ni nekaj abstraktnega, ampak ima čisto oprijemljive in dejanske posledice.
16. decembra 2020/by mf
Sonja Lokar

Sonja Lokar: Za zavezništvo s civilno družbo

Tudi tokrat se ne borimo samo za to, da bi se vrnili na izhodišča, ki smo jih z visokim družbenim soglasjem sprejeli v začetku devetdesetih let z novo ustavo. Spet je nastopil čas, da na novo premislimo najširšo družbeno pogodbo, ki jo potrebujemo za nove, zahtevne čase.
12. decembra 2020/by mf

Neva Grašič: V imenu koga?

Še nikoli do zdaj nismo imeli tako enostransko pogojene zunanje politike, ki se ne vodi v skladu z nacionalnimi interesi, temveč z lojalnostjo iliberalnim voditeljem ter njihovimi interesi, ki brez zadržkov ali ozirov na našo državo delajo izključno v svojo korist. To pa je za malo in soodvisno državo pogubno.
11. decembra 2020/by mf

Dr. Mirko Pečarič: Kratek sprehod med splošnimi in posamičnimi akti

V 154. člen ustave so "ustanovni očetje" zapisali, da morajo biti predpisi objavljeni, preden začno veljati. Predpis je pravno veljavno določilo o posamezni stvari; pomeni tudi tisto, kar določa, kakšno sme ali mora biti kako ravnanje ali vedenje. Seznanitev s pravilom ravnanja – tako za vse (objava v uradnem listu), kot za posameznika (vročitev) – je temeljni predpogoj za njegovo spoštovanje, upoštevanje in pravno varstvo, če se z njim ne strinjamo.
6. decembra 2020/by mf

Dr. Jernej Štromajer: Nazaj v »normalnost«?

Vedno bolj se kaže, da ekonomski sistem, ki temelji na neskončni rasti na planetu z omejeno količino virov, ni vzdržen in da se moramo resno začeti pogovarjati o odrasti kot drugačnemu razumevanju našega razvoja.
16. maja 2020/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Država ni nogometni stadion

Čar demokracije je ravno v tem, da omogoča soudeležbo več nasprotujočih si strani in iskanju najboljšega kompromisa. Sicer drži, da s kompromisi v celoti ni nikoli zadovoljen nihče, ampak ravno zaradi tega so dobri za vse.
15. maja 2020/by mf

Mag. Dejan Židan: Nov začetek

Slovenijo je mogoče voditi drugače. Zato potrebuje novo družbeno večino, ki bo v naslednjem obdobju ponovno vzpostavila spoštovanje vladavine prava, demokratičnih standardov in dostojanstvo družbenih in medčloveških odnosov.
15. maja 2020/by mf

Dr. Janez Kocijančič: Esej o ovaduštvu

Spreminjanje slovenskega narodnega značaja je zelo zahtevna in ambiciozna naloga. Gotovo pa je pri spreminjanju tega značaja ostalo še nekaj odprtih nalog, ena izmed njih je odnos do ovaduštva.
10. maja 2020/by mf

Mag. Dejan Levanič: Združimo moči, da preprečimo stiske ljudi

Medtem ko je pozornost javnosti usmerjena v sumljive posle pri nabavi zaščitne opreme, se nam vsem skupaj pred očmi izrisuje črni scenarij. Epidemija nas je prizadela. Njeni ekonomski in socialni učinki pa utegnejo biti še bistveno hujši.
9. maja 2020/by mf

Andreja Katič: Dan zmage, ko je okupatorska vojska kapitulirala pred slovenskimi partizani

V Topolščici se je pred 75. leti s posredovanjem slovenske partizanske vojske končala druga svetovna vojna v celotni jugovzhodni Evropi. Zato smo ponosni, da je Topolšica kraj, v katerem se je rodilo novo obdobje – obdobje miru!
7. maja 2020/by mf

Gorazd Prah: Golaž z bonboni

Sprejeti protikorona ukrepi: zakonska enolončnica z užitnimi in neužitnimi sestavinami, z nekaj mesa za izbrance! Po vseh popravkih in dopolnilih prvi vtis o polužitni enolončnici ni bistveno izboljšan. Tudi po sprejemu zakona o zagotovitvi likvidnosti za gospodarstvo, je ta omejena le na bančne kredite, ki jih bo treba z obrestmi vred vrniti.
28. aprila 2020/by mf

Kaja Ramšak: Vlada, kaj ne vidite, da vam karte pač niso naklonjene?

Težko je razumevanje državnih odločitev, ko pravzaprav nihče ne ve, kaj se bo izkazalo za najboljšo rešitev. Toda sedaj bo nemara postalo jasneje, kam gre človeštvo. Mogoče proti propadu, mogoče kam drugam, vendar sem prepričana, da nas čakajo boljši časi, no, vsaj dokler naš upor še živi.
28. aprila 2020/by Miha Damiš

Mag. Dejan Židan: Dovolj!

Vladajoči, pokazali ste, da je kriza v vas prebudila nasprotno od tistega, kar je vodilo ljudi v uspešen spoprijem z epidemijo. Nevredni ste časti in odgovornosti, da slovenski narod v tako prelomnem času vodite skozi te velike izzive.
24. aprila 2020/by mf

Dr. Mirko Pečarič: Vloga javne uprave v času med in po krizi

Javna uprava ima dolžnost, da deluje v okviru zakonitega tudi uspešno in učinkovito; ta njena zaveza ni odvisna od romantičnega poveličevanja javne uprave ali zgolj besed o približevanju ljudstvu, transparentnosti in drugih visoko letečih pojmih – ne gre torej za nek romantičen, pač pa za profesionalen odnos, ki enakopravno, nepristransko, nediskriminatorno in sorazmerno skrbi tako za javni interes in druge družbene vrednote kot za pravice vseh ljudi.
24. aprila 2020/by mf

Nejc Perhavec: Skrb za okolje je naš edini odrešitelj

Skrb za okolje je naša edina luč na koncu tunela. Ko bomo čez nekaj časa prebrodili ekonomsko in socialno krizo, ki bosta sledili zdravstveni, ter sešteli svetovni GDP, ki smo ga namenili za rešitev te krize, se bo finančna konstrukcija uresničitve Pariškega sporazuma do 2050 in drugih trajnostnih ciljev zdela poceni.
20. aprila 2020/by Miha Damiš

Dr. Jernej Štromajer: Odprite knjigarne! Odprite glave!

Lahko bomo igrali golf in šli v avtopralnico, na knjigarne pa bomo še morali počakati. Ali gre pri tem za (zgrešene) prioritete in vrednote vladajočih, presodite sami.
18. aprila 2020/by mf

Mag. Dejan Židan: Zaupam slovenski vojski in policiji, ne zaupam pa trenutni vladi

Ljudje, ki živijo ob naši južni meji in občine ob meji imajo vso mojo podporo, ko zahtevajo varno življenje in boljše pogoje v lokalni skupnosti za bivanje, šolanje in delo. Obsojam pa vse poskuse manipulacij, ki so jih deležni. Namen teh manipulacij ni izboljšanje življenja ljudi, temveč želja po utrjevanju skrajno desne politične opcije.
18. aprila 2020/by mf

Žiga Štajnbaher: Zazrimo se vase

Čas osame je tudi čas notranjega razmisleka, kam smo kot svet in družba brezglavo hiteli, za čem in kom smo se pehali. Ali je vsa ta nuja sodobnega sveta bila res nuja?
17. aprila 2020/by mf

Martina Vuk: Šola ni šala

Ali so razlogi za zaprtje šol in vrtcev še upravičeni? Do kdaj? Kateri so kriteriji, ki bodo merilo za ponovno odprtje šol? Ali je res edina možnost, da se glede šol in vrtcev vse v celoti sprosti ali pa nič? Ne! Možnosti je več.
17. aprila 2020/by mf

Živa Vidmar: Janšizem je janzenizem danes – samo slovenska varianta

Prvotna ideja, da bi ranljivim skupinam olajšali nakupe in poskrbeli za zdravje, zato so organizirali, rezervirali samo čas za njih, se je obrnila na glavo. Ker so nekateri dajanju prednosti ranljivim skupinam izkoristili v svoj prid, oblast ni lopnila po njih, ampak po eni sami ranljivi skupini, ki jo je opredelila po starosti.
16. aprila 2020/by mf

Nejc Kliček: Kdo je na politični peskovnik prinesel lopatko in kanglico, kdo srp in kladivo?

Trenutno sliko slovenske politike lahko orišemo kot igro v demokratičnem peskovniku za ustvarjanje potičk.
15. aprila 2020/by mf

David Ažnoh: Ne vsak zase, ampak vsi skupaj!

Želite delavske pravice? Okrepite sindikalno gibanje v državi! S tem bomo preprečili mnogo slabih nameravanih potez kapitala, ki v želji podrejanja ne pozna meja, če mu jih delavstvo ne bo znalo  postaviti samo.
15. aprila 2020/by mf

Mag. Dejan Židan: Bolj prijazno in spoštljivo, prosim!

Obnašanje, kakor da smo že trideset let v vojni, je žaljivo. Svet in z njim ljudje se spreminjamo in napredujemo. Če pa je kdo obtičal v časovni luknji, naj nam s tem ne greni življenja.
14. aprila 2020/by mf

Petra Culetto: Ali bodo ključni infrastrukturni projekti na področju kulture spet morali počakati?

Kultura naj v kriznih časih in v obdobju po krizi ne bo (spet) spregledana, odrinjena na stran in zapostavljena!
14. aprila 2020/by mf

Nadja Čakič: Čas zahteva nove orientacije

Ali lahko najdemo pot nazaj k sebi in drug do drugega ter se še vedno bojujemo za tisto, v kar verjamemo? Se bomo sprijaznili s svetom kakršen je, ali pa si prizadevali za svet, kakršen bi moral biti?
14. aprila 2020/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Konec zaupanja

Neprijetna značilnost slabih generalov je, da slabo prenašajo odgovornost. Krivdo za lastne neuspehe ves čas prelagajo na svoje predhodnike, na svoje podrejene, ali na svoje kolege, medtem ko si radi prilastijo zasluge za uspehe, pa čeprav sami k slednjim niso doprinesli nič.
13. aprila 2020/by mf
Damjan Cvetko

Damjan Cvetko: Meje svobode

(Straho)vlada zatrjuje, da so vse te omejitve nujne in da lahko le tako poskrbi za nas, saj sama najbolje ve, kaj je dobro za ljudi. Toda kaj, ko stroka dokazuje nekaj drugega. Komu naj torej verjamemo? Človeku, ki hlepi po moči, ali človeku, ki si želi resnico?
13. aprila 2020/by mf
Hvala, Bernie!

Dr. Jernej Štromajer: Hvala, Bernie!

Z odhodom iz bitke za ameriško demokratsko nominacijo se končuje petletno obdobje, ko je Bernie radikalno spremenil politično podobo Združenih držav Amerike. Na dnevni red je pripeljal ideje, ki so spreminjale politično agendo. V državi, kjer so doma neoliberalizem, čikaška šola in washingtonski konsenz, je do temeljev pretresel ameriški politični 'establishment'. Danes 78-letni politik je navdihnil milijone mladih, da so sledili njegovi ideji politične revolucije. "Not me, us!"*
12. aprila 2020/by mf
Dr. Aleksander Jevšek

dr. Aleksander Jevšek: Zaščitno opremo naj država nabavi brez posrednikov

Solidarnost pa je tudi to, da ne vzamemo tistega, kar ni naše, in da s svojimi ravnanji ne škodujemo drugim, tudi tistim, ki morda v epidemiji to opremo potrebujejo še bolj kot mi. Pa morda nimajo prijateljem med kitajskimi milijarderji z dobrimi političnimi zvezami.
11. aprila 2020/by Miha Damiš
Dr. Andraž Teršek

Dr. Andraž Teršek: O legitimiranju starejših nad 65 let: kje so razum, etika, omika in spodobnost?

Starejši od 65 let pri vstopu v trgovino po sprejeti spremembi ne morejo opraviti nakupa živil, ne da bi pokazali osebni dokument. Kje je meja, čez katero, tudi v imenu učinkovitosti in operativnosti, ne smemo?
10. aprila 2020/by mf
Borka Jerman Blažič

Borka Jerman Blažič: Kakšno je zdravje interneta v času epidemije in kaj smo za to naredili v Sloveniji?

Kljub temu, da ima 83,24 % vseh gospodinjstev v Sloveniji dostop do interneta, je 700 slovenskih šolarjev v prvem tednu osamitve ostalo brez pouka na daljavo. Razlog za to je bila manjkajoča domača povezava do interneta in potrebna računalniška oprema.
9. aprila 2020/by mf
Sonja Lokar

Sonja Lokar: Nesrečni, če voljno ne sprejemajo pokore in trpljenja

Za strpnost med nami ni dovolj samo dobra volja, tudi uvid v zgodovinsko dediščino naše kolektivne zavesti nam je potreben in iskrena želja, da jo ozavestimo in spremenimo.
9. aprila 2020/by mf
Dr. Franc Trček

dr. Franc Trček: Izpolnjevanje danih zavez zdravstvenim delavcem

Naloga politike je javna raba uma in sposobnost mišljenja medsebojno povezanih posledic konkretnih ukrepov, ne pa lov na čarovnice in obsedeno iskanje krivcev za nazaj.
9. aprila 2020/by Miha Damiš
Marko Sjekloča

Marko Sjekloča: Epidemije včeraj, danes, jutri

Velike vojne in velike pandemije so tudi v preteklosti pripeljale do velikih premikov v mednarodni skupnosti in do prerazporeditve sil. A takšne skokovite spremembe v zgodovini niso nič nenavadnega, vse od prvih začetkov razslojevanja, le da živim prekratko, da bi jih imeli ves čas na očeh.
8. aprila 2020/by mf
Žaklina Sečič

Žaklina Šećić: 8. april, svetovni dan Romov

Trenutno globalno dogajanje nam je pokazalo le eno stvar: da smo pozabili na najpomembnejšo vrednoto, sočutje do sočloveka.
8. aprila 2020/by Miha Damiš
Dr. Sebastjan Zbičajnik

Dr. Sebastjan Zbičajnik: Schengen ponovno na hudi preizkušnji

Minilo je dobrih 25 let, ko so med sedmerico evropskih držav padle meje in ta trend se je kasneje nadaljeval, tudi za Slovenijo. Slovenci smo v tem času že skoraj pozabili, kako je bilo v preteklosti mučno prehajati mejo in vendar smo se v času begunske krize in danes spričo virusa ponovno znašli na resni preizkušnji.
7. aprila 2020/by mf
Nastja Trajkovič

Nastja Trajkovič: Neoliberalizem pa kar brez maske

Imamo se za najbolj napredne, razvite, skoraj bi znali iz vode narediti vino. Pa tako zlahka sprejemamo sistem, ki nas sili k zatiranju drug drugega. Šele ko bomo zares doumeli, da lahko preživimo le, če bomo delovali skupaj, bomo lahko začeli svet spreminjati na bolje.
7. aprila 2020/by mf
Aleksandra Vasiljević

Aleksandra Vasiljević: Zdravniki rešujejo življenja. Medicinske sestre rešujejo zdravnike.*

Tako je iz dneva v dan. Iz leta v leto. Brez velikega pompa in zahval za naše delo. Zato bi vsako leto moralo biti leto medicinskih sester, zdravstvenih tehnikov in babic.
7. aprila 2020/by Miha Damiš
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Vladni prezir do slovenske kulture

Se pravi, dedukcija vsega skupaj bi zvenela nekako takole: »Edina (nekontaminirana) umetnost je narodnozabavna in tu in tam delček pop kulture, v kolikor jo je mogoče prodati, sicer pa naj živi amaterizem!«
6. aprila 2020/by mf
Damjan Cvetko

Damjan Cvetko: Pogum v odgovor politiki strahu

Politika strahu je politika oddaljevanja, torej politika, ki ne objema, ampak gradi zidove in ruši mostove, politika, ki ne pozdravlja ali odzdravlja, ampak gleda proč. To ni politika zaupanja in solidarnosti, pač pa politika nadzora in nezaupanja.
6. aprila 2020/by mf
Vid Jereb

Vid Jereb: Virus ideologije strahu

Kakšen bo svet, v katerega se bomo zbudili po koncu karantene, ne ve nihče. Toda vsi se strinjamo, da bo drugačen. Trenutne smernice zaostrovanja razmer namreč kažejo zaskrbljujoč negativen trend na vseh področjih človeškega obstoja.
5. aprila 2020/by mf
Tanja Fajon

Tanja Fajon: Slovenija, dežela svobodnih ljudi, napredka in razvoja?

Zelo lahko je prestrašiti ljudi, predstaviti popačene informacije, manipulirati, in uvesti nadzor. Zelo težko pa je vzpostaviti zaupanje, ki je danes v veliki krizi. Tudi v Sloveniji.
5. aprila 2020/by mf
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Orban Veliki

Zadnje poteze madžarske vlade so ponovno pokazale, da je naša evropska in demokratična prihodnost ogrožena s strani posameznikov, ki so za svoj obstoj pripravljeni iti čez mejo dopustnega.
4. aprila 2020/by mf
Tadej Ekart

Tadej Ekart: #ujetidoma

Če se ne bi velika večina ljudi zavedala resnosti situacije, bi človek pomislil, da smo res v velikanskem družbenem eksperimentu, kjer se s pomočjo strahu za zdravje in življenje izvaja programiran inženiring za popolno sprejemljivost nadzora in ukinjanja tako individualne kot kolektivne svobode.
4. aprila 2020/by mf
Žan Logar

Žan Logar: Pošast hodi po Sloveniji

Mogoče pa iz vsega tega le odnesemo nekaj pozitivnega. Mogoče bomo po vsem tem znali vsake toliko časa malo obstati, in pogledati skozi okna.
2. aprila 2020/by mf
Dr. Milan Brglez

Dr. Milan Brglez: Delo(vanje) v krizi in po njej

Kot pravi pogosto uporabljena, a resnična trditev, je zato kriza tudi priložnost. Najbolj neodgovorno je to priložnost zapraviti in se vrniti k staremu “normalnemu” delovanju, ter s tem pozabiti izjemen prispevek tistih, ki so se izpostavili za to, da drugi ostanemo na varnem in zdravi.
2. aprila 2020/by mf
Sonja Lokar

Sonja Lokar: Kritično soočanje z epidemijo

Primerjanje različnih pristopov iz različnih držav ni napad na avtoriteto vlade, ampak da je družbeno koristno javno primerjati informacije o praksah drugih, o svojih ugotovitvah javno razpravljati in poskušati doseči, da vlada prevzame dobre ukepe iz tujih praks.
2. aprila 2020/by mf
Matevž Frangež

Matevž Frangež: Misliti, delati, živeti drugače

Priznam, da me je strah virusa. A bistveno bolj se bojim nepovratnih sprememb, ki jih seje ta vseprisoten strah. Potreben je čas, da se spreminja družbena miselnost. To lahko vidimo v spremembah družbenega mindseta v zadnjem deseletju. Ampak v krizi se miselnost spreminja hipno. Ker jo spreminja strah.
2. aprila 2020/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Še bolj na noro in še bolj na poskok

Zaskrbljujoče je, da je na videz z enako histerijo in popolnoma brezglavo reagirala tudi vlada! Zakoni, ki jih je sprejela so odraz njene panike. Vendar gre za drugačno paniko kot zajema državljane: ne gre za paniko, ki bi jo povzročilo razbohotenje zlohotnega virusa. Nasprotno, vlada je bila v krču, ker ni mogla stopnjevati restriktivnosti.
31. marca 2020/by mf
Damijan Zrim

Damijan Zrim: Zakaj rabimo socialno Evropsko unijo?

Rešitev za prihajajočo gospodarsko krizo je vrnitev v preteklost, torej k politiki, ki je zagovarjala socialno Evropsko unijo. Interese ljudi moramo postaviti pred interese kapitala in tako prenehati z ustaljeno politiko, ki dolg države rešuje z večjim dolgom ter tako ljudi sili v socialno stisko in obup.
31. marca 2020/by mf
Dr. Andraž Teršek

Dr. Andraž Teršek: Oblastna omejitev svobode gibanja

Da, solidarnost. Da, potrpežljivost in prilagodljivost. Da, spoštovanje priporočil in navodil. Da, podpora naporom oblasti. Da, ozaveščenost, da je hudo, da bo zelo verjetno še huje in da je vrag že zdavnaj odnesel šalo. A če bo sedaj ljudi spodnesla še psiha, strah – zlasti drug pred drugim, ali nemara celo vseh pred vsemi -, s tem pa padec psihofizične kondicije, bo problem neobvladljiv.
31. marca 2020/by mf
Nejc Kliček

Nejc Kliček: Ne delajmo, kar se dobro sliši. Delajmo, kar je dobro za ljudi.

Torej ne verjemimo in ne pozdravljajmo vsega samo zato, ker se dobro sliši. Vedno ohranimo kanček dvoma, še posebej v kriznih situacijah, kjer je po navadi manj časa in volje za razmislek. Z lastnim treznim razmišljanjem, sprejemanjem in kritičnim obdelovanjem tujih mnenj, bomo epidemijo koronavirusa premagali hitreje in kar je najbolj pomembno, premagali jo bomo učinkoviteje.
31. marca 2020/by mf
Lenart Zajc

Lenart Zajc: Ne represiji!

Tej vladi ne zaupam, ker premier grozi novinarjem, ki se drznejo poročati drugače, kot si želi on sam! Ker jemlje novinarske izjave iz konteksta, zato da skuša s pritiskom, skoraj linčem ogorčenih množic ustrahovati posamezno novinarko! Ne zaupam ji, ker naroča nujno medicinsko opremo preko davčnih dolžnikov! Predvsem pa ji ne zaupam, ker sama bolj zaupa represiji kot lastnim državljanom!
29. marca 2020/by mf
Dr. Patrick Vlačič

Dr. Patrick Vlačič: Fake News*

Vsi, ki pošiljajo znanstvene in kvazi-znanstvene in druge novice so odgovorni za to novico v podobni meri kot tisti, ki jo je ustvaril. Forwarderji bi lahko to imeli pred očmi. Toliko »fake news-ov«, kot jih je zaslediti odkar je izbruhnil Covid-19, že dolgo ni bilo.
28. marca 2020/by mf
Sonja Lokar

Sonja Lokar: No pasaran!

Glavni nauk te zgodbe je po mojem ta, da smo se kot družba, pod pogojem, da ohranimo in še povečujemo  svojo kolektivno sposobnost kritičnega in solidarnega odzivanja, sposobni upreti madžarskemu scenariju, kjer je Orban pravkar zaprl parlament in za neomejen čas prešel na vladanje z dekreti. V naših rokah je: No pasaran!
27. marca 2020/by mf
Dr. Lev Kreft

Dr. Lev Kreft: Naj država in lastnina vzgajata ljudstvo ali naj ljudstvo vzgaja državo in lastnino?

Načelno sta možni dve taktiki avtoritarne politike: tista, ki hoče nekaj početi z ljudmi, in zato uvaja podreditev in disciplino; in tista, ki hoče nekaj narediti za ljudi. Obe sta nevarni, še posebej, ker se najbolj avtoritarne skušnjave poslužujejo najbolj perfidnih daril ljudem - in imajo za to na voljo vedno več sredstev.
27. marca 2020/by mf